ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Τα μυστικά στις ετικέτες τροφίμων

Τα μυστικά στις ετικέτες τροφίμων



Εχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο επιλέγετε ορισμένα προϊόντα ανάμεσα στα αμέτρητα άλλα που ποζάρουν στα ράφια; Οι διατροφικές ετικέτες είναι οι ετικέτες που περιγράφουν τις πληροφορίες αλλά και τα συστατικά των τροφίμων, με στόχο την προαγωγή της δημόσιας υγείας.
8 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν καθόλου να διαβάζουν μια ετικέτα. Με τις παρακάτω συμβουλές η αποκωδικοποίηση των πληροφοριών θα γίνει μια προσιτή σε όλους διαδικασία.

Να τι θα πρέπει να «διαβάζουμε» στις ετικέτες
1.Συστατικά του προϊόντος
Τα συστατικά ενός προϊόντος αναγράφονται πάντα κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στο τρόφιμο. Οταν, για παράδειγμα, το δεύτερο συστατικό ενός προϊόντος είναι η ζάχαρη, καταλαβαίνουμε πόσο υψηλή είναι η περιεκτικότητά του σε αυτήν.

2. Ημερομηνία ανάλωσης και λήξης
Πρόκειται για τον χρόνο που ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για τον καταναλωτή, δεν αλλοιώνονται δηλαδή τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Μην υπερβαίνετε την αναγραφόμενη ημερομηνία.

3. Διατροφική αξία του τροφίμου
Ενέργεια. Πρόκειται για την ενέργεια, δηλαδή τις θερμίδες, που προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση του τροφίμου και εκφράζεται σε Kcal ή KJ (εμάς μας ενδιαφέρουν τα kcal που είναι η συνήθης μονάδα μέτρησης θερμίδων). Προσοχή στο να ελέγχετε το θερμιδικό περιεχόμενο του τροφίμου με βάση τη μερίδα που τελικά θα καταναλώσετε, και όχι απαραίτητα τη μερίδα που αναγράφεται (π.χ. στα πατατάκια η μερίδα είναι τα 25 γρ. ενώ συχνά θα φάμε όλο το σακουλάκι!).
Οι υδατάνθρακες συμπεριλαμβάνουν τους σύνθετους πολυσακχαρίτες αλλά και τα απλά σάκχαρα του προϊόντος. Συνήθως, προτείνεται το 50% των θερμίδων που καταναλώνονται ημερησίως να είναι από την κατηγορία των υδατανθράκων. Μόνο το 10% αυτών αντιστοιχεί όμως σε απλά σάκχαρα, τα οποία καλό είναι να παρατηρούμε στις ετικέτες τροφίμων.
Οι πρωτεΐνες είναι μόρια ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού, για το μεταβολισμό, και για το μυϊκό σύστημα. Αποφύγετε τροφές που έχουν ελάχιστη ή μηδενική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Τα λίπη αναγράφονται για να παρουσιάσουν την ποσότητα και το είδος των λιπαρών που περιέχονται στο τρόφιμο. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα κορεσμένα λιπαρά, καθώς μας ενδιαφέρει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Το νάτριο, μια δήλωση που μπερδεύει, εκφράζει την ποσότητα του αλατιού που υπάρχει στο περιεχόμενο μιας συσκευασίας. Ενας ενήλικας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2,4 γραμμάρια την ημέρα.
Υιοθετήστε αυτή τη νέα συνήθεια, από την επόμενη κιόλας φορά. Το «μάτι» του καταναλωτή αποτελεί την πιο δυνατή ασπίδα προστασίας για την υγεία!

* Η Μαρκέλλα Συμεοπούλου και η Μέμα Λαμπροπούλου είναι κλινικοί διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, MSc, υπεύθυνες του Διατροφικού Εργαστηρίου Ευτροφία.





Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[χθες 21:24]  Το μετέωρο βήμα της δικής μου...
[χθες 12:44]  Υποψήφιοι χωρίς αυτοκριτική και...
[χθες 23:00]  Η ευτελής ποίηση της ταπεινής ζωής
[χθες 13:03]  Απαλύνοντας τον πόνο της φθοράς με...
[χθες 10:45]  Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για...
[χθες 11:14]  «Η τελευταία λειτουργία» στην Αγία...
[χθες 10:13]  Το δυστοπικό πλαστικό παρόν του...
[χθες 14:50]  Νέα Δημοκρατία και Συνταγματική...








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [10:00:52]