ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και Κορινθιακή Σταφίδα

Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και Κορινθιακή Σταφίδα



Η Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) είναι συνεταιριστική οργάνωση και ο μεγαλύτερος συσκευαστής και εξαγωγέας Kορινθιακής σταφίδας στη χώρα μας. Πλέον, διαχειρίζεται περίπου το 60% - 65% της εγχώριας παραγωγής, το οποίο εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες.
Τα εργοστάσια της ΠΕΣ πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής της βιομηχανίας τροφίμων. Οι γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της είναι πλήρως εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα μηχανήματαLasers, X-Rays, μεταλλικούς ανιχνευτές κλπ. Επιπλέον, λειτουργεί εργαστήρια ποιητικού ελέγχου τα οποία είναι διαπιστευμένα κατά ISO 17025.
Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί το κύριο εισόδημα για χιλιάδες παραγωγούς της Αιγιάλειας, όπου παράγεται η κορυφαία ποιότητα με την ονομασία «ΒΟΣΤΙΤΣA»,αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων. Είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια με πλούσια ιστορία και διαχρονική συνεισφορά στο Ελληνικό κράτος.

Προσφάτως, διεξήγαμε έρευνα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο για να aποτυπώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση.

Η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση με Κορινθιακή σταφίδα και η συνολικά παραγόμενη ποσότητα Κορινθιακής σταφίδας μειώθηκε κατά 40% περίπου. Επίσης, ο αριθμός των παραγωγών που απασχολούνταν στην καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας μειώθηκε κατά 11% κατά την περίοδο 2009 - 2015, ενώ οι εξαγωγές κορινθιακής σταφίδας μειώθηκαν κατά 24,9% κατά την περίοδο 2010-2018, λόγω της μείωσης της παραγωγής.
Τα ευρήματα της συγκριτικής ανάλυσης της καλλιέργειας Κορινθιακής σταφίδας με τις κυριότερες ανταγωνιστικές καλλιέργειες (αμπέλι οινοποίησης, ελαιώνας για την παραγωγή ελαιολάδου) έδειξαν ότι η καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δαπάνες παραγωγής. Ωστόσο, η καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας αναδείχτηκε η οικονομικά πιο αποδοτική συγκριτικά με τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος ανανέωσης του φυτικού κεφαλαίου (αναμπέλωση) της κορινθιακής σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, θα συμβάλλει στη διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και στην αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνέχιση της καλλιέργειας στο μέλλον. Εκτιμούμε πως το απαιτούμενο κεφάλαιο για την αναμπέλωση της καλλιέργειας ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας.

Η εκτίμηση των ωφελειών της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας έδειξε τη σημαντική συμβολή του προϊόντος στην οικονομία των Περιφερειακών Ενοτήτων που καλλιεργείται (Αχαΐας, Κορινθίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πλήρως απασχολουμένων στον κλάδο εκτιμάται σε 6.500 άτομα (5.000 παραγωγοί, 800 άτομα στις δραστηριότητες μεταποίησης και εμπορίας, 700 εποχικά απασχολούμενοι).

Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα παραδοσιακό Ελληνικό προϊόν με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα (εξάγεται κατά 95%) και με ιδιαίτερη οικονομική σημαντικότητα για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για τις περιοχές που ευδοκιμεί στον Ελλαδικό χώρο. Για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης ζητούμε την στήριξη της πολιτείας για τα εξής:
Ø Πρώτα και κύρια την υλοποίηση ενός προγράμματος αναμπέλωσης της κορινθιακής σταφίδας, που θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού και στην εγκατάσταση γονότυπων με αυξημένη στρεμματική απόδοση και εμπορικό ενδιαφέρον.
Ø Τη διατήρηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων (βασική ενίσχυση, πράσινη ενίσχυση) που λαμβάνουν οι παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας, διότι συμβάλλουν σημαντικά στο ύψος του γεωργικού εισοδήματος. Το Ελληνικό κράτος πρέπει να αντισταθμίσει την επικείμενη πτώση των συγκεκριμένων επιδοτήσεων, με αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Ø Την πραγματοποίηση προωθητικών ενεργειών σε όλο τον κόσμο μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα προβολής του προϊόντος σε καταναλωτές διαφόρων κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών. Μέσω της ενημερωτικής προβολής οφείλει να αναδειχθεί η διατροφική υπεροχή της σταφίδας έναντι άλλων "super-food" και σε τιμή πιο προσιτή από αυτά.

Οι επιστημονικές έρευνες που διεξάγει η ΠΕΣ εδώ και 20 έτη με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, αποδεικνύουν πως η Κορινθιακή σταφίδα έχει ιδιαίτερο υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, διαθέτει αυξημένο ενεργειακό περιεχόμενο που είναι άμεσα αφομοιώσιμο, υψηλή ποσότητα φυτικών ινών (μεγαλύτερη από τη βρώμη), πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, Ε, και Α, και ιχνοστοιχείων με κύρια, το κάλιο (διπλάσια ποσότητα από την μπανάνα), το σίδηρο, και το φώσφορο.


Η Κορινθιακή σταφίδα είναι λοιπόν ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, με αμιγώς εξαγώγιμο χαρακτήρα, πλούσια ιστορία και ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου, όπως έχει καταδειχτεί από σχετικές έρευνες.
Είναι χρέος της συνεταιριστικής εταιρείας μας, της ΠΕΣ, αλλά και της πολιτείας να στηρίξουμε την σταφιδοκαλλιέργεια και να συμβάλουμε στην αύξηση της απασχόλησης, ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου.

§ Ο Χρήστος Σταυρόπουλος είναι διευθυντής Εξαγωγών της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών.





Αποστολή με E-mail Εκτύπωση







Πρόσφατα
[χθες 15:50]  Ο ρους της ιστορίας και οι...
[χθες 14:15]  «Το σκηνικό ενός προαναγγελθέντος...
[χθες 12:43]  Μάνα είναι, κάτι ξέρει παραπάνω
[χθες 11:37]  Το επόμενο άθλημα των νοσοκομείων:...
[χθες 16:00]  Η Δημοτική Αρχή δεν παίζει με το...
[χθες 15:10]  Παιδική χαρά στην Πάτρα : είδος...
[χθες 13:10]  Αυτοδιοίκηση χαμένη στη μετάφραση
[χθες 10:49]  Τα πλήκτρα του πιάνου








Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [08:48:29]