Πάτρα: Ανάγκη η αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων – «Επιλέξτε τα Κέντρα Υγείας» λέει η Μαστοράκου
«Ο όγκος των ασθενών που φτάνουν στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του ”Αγίου Ανδρέα” δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη. Σε κάθε εφημερία φτάνουν 450 περιστατικά» τονίζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Εκκληση προς τους πολίτες οι οποίοι ασθενούν με τις ιώσεις της εποχής να μην έχουν ως πρώτη τους επιλογή τα νοσοκομεία αλλά τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απευθύνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου.
«Ο όγκος των ασθενών που φτάνουν στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του ”Αγίου Ανδρέα” δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη. Σε κάθε εφημερία φτάνουν 450 περιστατικά. Η αναμονή φτάνει μέχρι και τις 8 ώρες. Η κάθε εφημερία ξεκινάει με 15-30 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε ράντζα στα επείγοντα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτό και ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών» εξηγεί η κ. Μαστοράκου.
Στην Πάτρα λειτουργούν καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ. τα Κέντρα Υγείας Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου) και το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα (Ζαρουχλείκων). Το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα εφημερεύει και το Σαββατοκύριακο από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. με πλήρη ιατρική κάλυψη και τη δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών και ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων. Το Κέντρο Υγείας Ανω Πόλης (Γερμανού) λειτουργεί καθημερινά από τις 8π.μ. έως τις 2μ.μ.
«Αν πρώτη επιλογή είναι τα Κέντρα Υγείας τα νοσοκομεία δεν θα φορτώνονται και οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρούνται. Θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο μόνο όσο είναι για νοσηλεία» προσθέτει η κ. Μαστοράκου.
Βέβαια και στα Κέντρα Υγείας την περίοδο αυτή, όπως προέκυψε από την καταγραφή της «Π» η εικόνα που επικρατεί είναι πιεστική αλλά διαχειρίσιμη.
Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος: Ασθενείς αρνούνται να πάρουν άδεια
Ο κ. Καλογερόπουλος υπογραμμίζει την πρόληψη. «Κύρια αιτία της διασποράς των ιών είναι ο συνωστισμός. Και το χειρότερο έχω δει ασθενείς να τους χορηγούμε άδεια και να την αρνούνται. Ερχονται να τους δώσουμε το ”θαυματουργό” φάρμακο που δεν υπάρχει για να μην χάσουν ούτε μία μέρα εργασίας. Το σεβόμαστε αυτό αλλά το βασικό φάρμακο για όλες αυτές τις ιώσεις είναι η ξεκούραση. Οσο ο οργανισμός εκτίθεται κινδυνεύει και από άλλες ιώσεις με πολλές παρενέργειες και φυσικά μεταδίδει τον ιό και στους άλλους. Προσοχή και πρόληψη».
Γιώργος Μαντζουράνης: Λύση είναι η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης
Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στους πολίτες για εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.« Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά των ιώσεων, ωστόσο, βλέπουμε πολύ μεγάλη ελαστικότητα στα μέτρα πρόληψης με αποτέλεσμα τα περιστατικά να πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Η μοναδική λύση σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η πρόληψη εάν δεν το κατανοήσουμε αυτό θα ταλαιπωρούμαστε κι εμείς οι ίδιοι και όλοι οι άλλοι γύρω μας. Την περίοδο της πανδημίας εκπαιδευτήκαμε σε όλα τα μέτρα πρόληψης γιατί δεν τα εφαρμόζουμε και τώρα;».
Γρηγόρης Μαρκέτος: Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις ιώσεις
Ο κ. Μαρκέτος παρατηρεί δε ότι: «Από την εικόνα την οποία έχω, εκτιμώ ότι το υγειονομικό προφίλ έχει πλέον αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις ιώσεις και κατ’ επέκταση με τα μέτρα προφύλαξης τα οποία θα πρέπει να είναι ενταγμένα στην καθημερινότητά μας. Είναι απαράδεκτο να μπαίνει κάποιος σε ασανσέρ και σε κλειστούς χώρους και να μην φοράει μάσκα. Οι ιοί υπάρχουν παντού γύρω μας».
Το Κέντρο Υγείας Ανω Πόλης λειτουργεί έως τις 2 το μεσημέρι, ώστε με δυνάμεις συνδράμει στη λειτουργία του Σαββατοκύριακου του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα. Εκτός από τους γιατρούς χθες υπέγραψα και τη μετακίνηση από αυτό το Σαββατοκύριακο 12 ατόμων του νοσηλευτικού μας προσωπικού».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News