Σημαντική πρωτοβουλία από ΝΟΠ, ΙΟΠ και ΑΙΟΡ ΙΑΣΩΝ

Αφορμή για την συνάντηση αποτέλεσε η προγραμματιζόμενη ανάθεση και εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας» από τον Δήμο Πατρέων, στην ομάδα των μελετητών που αναδείχθηκαν από τον προηγούμενο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό

ΝΟΠ

Μια σημαντική συνάντηση που σηματοδοτεί μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο αθλητισμό στην Πάτρα, έλαβε χώρα την Δευτέρα το βράδυ (06/05) στα γραφεία του ΝΟΠ, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τους τρείς ναυτικούς ομίλους της πόλης, που δραστηριοποιούνται στην θάλασσα.

Αφορμή για την συνάντηση αποτέλεσε η προγραμματιζόμενη ανάθεση και εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας» από τον Δήμο Πατρέων, στην ομάδα των μελετητών που αναδείχθηκαν από τον προηγούμενο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Έτσι εν όψει της έναρξης του τελικού σχεδιασμού για το παραλιακό μέτωπο, οι τρείς αθλητικοί όμιλοι – Ναυτικός Όμιλος Πατρών, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών και Αθλητικός Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρίου ΙΑΣΩΝ – συναντήθηκαν προκειμένου να καταγράψουν κοινές ανάγκες, να ανταλλάξουν απόψεις και κυρίως, να προτείνουν στους μελετητές συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θεωρούν ότι πρέπει να αποτελέσουν συστατικό στοιχείο της προβλεπόμενης ανάπλασης, προς όφελος του ναυταθλητισμού και συνακόλουθα άμεσα συνδεδεμένες με τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Πάτρας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν, από τον ΙΟΠ, οι Κώστας Καλογερόπουλος πρόεδρος του ΙΟΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης (ΕΑΘ) της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), ο Κώστας Γεωργόπουλος αντιπρόεδρος του ΙΟΠ και αντιπρόεδρος της ΕΙΟ, από τον ΙΑΣΩΝ, ο πρόεδρος Σπύρος Κρότσης και ο Γιώργος Χριστόπουλος μέλος του ΔΣ, ενώ από τους οικοδεσπότες ήταν παρόντες οι Γεώργιος Μάνεσης πρόεδρος του ΝΟΠ, ο Μάκης Γεωργαράς αντιπρόεδρος, Τάκης Καλοκαιρινός γ.γραμματέας και τέλος οι Νικόλας Φιλόπουλος και Μιχάλης Τσατσερλής μέλη του ΔΣ του ΝΟΠ. Καταλυτική ήταν η παρουσία του αρχιτέκτονα Κώστα Καλογερόπουλου, με την ιδιότητά του μέλους του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου και του ΝΟΠ, σε ρόλο εμπειρογνώμονα, καθώς η ομάδα του έλαβε μέρος στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το παραλιακό μέτωπο. Να αναφερθεί ότι η συνάντηση προκλήθηκε από τον Σπύρο Κρόστη με την επιπλέον ιδιότητά του, ως ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη.

Κατά την διάρκεια αυτής της πρώτης συνάντησης εκτός της ανταλλαγής απόψεων και την γενική καταγραφή των επιμέρους θέσεων, συνομολόγησαν τα εξής:
1. Στην μελέτη του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, της πόλης που εξακολουθεί να αποτελεί το κέντρο αναφοράς της Δυτικής Ελλάδας και σημαντική γέφυρα με το εξωτερικό, πρέπει να αποτυπώνονται οι δραστηριότητες των κατοίκων της σε συνδυασμό με τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, καθώς και οι προσδοκίες των επισκεπτών της. Η ναυτική παράδοση και ο ναυταθλητισμός πρέπει να κατέχουν κεντρική θέση στην μελέτη του παραλιακού μετώπου, προκειμένου να είμαστε συνεπείς στην ιστορία της πόλης, στην παροχή δυνατοτήτων αναψυχής και δραστηριοποίησης για τους πολίτες, αλλά και στην επιδιωκόμενη αναπτυξιακή προοπτική της Πάτρας.
2. Έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι η πόλη στερείται υποδομών θαλάσσιου αθλητισμού, και η δημιουργία ενός σύγχρονου ναυταθλητικού κέντρου (όπως της Αθήνας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας) θα προσφέρει την δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων διοργανώσεων, ως ξεχωριστός αθλητικός προορισμός, καθότι διαθέτει ιδανικό θαλάσσιο στίβο, κατάλληλες καιρικές συνθήκες και κυρίως έμψυχο υλικό με τεχνογνωσία και όραμα. Το αίτημα ενός κοινόχρηστου ναυταθλητικού κέντρου στο κέντρο της πόλης, αποτελεί κοινή αρχική πρόταση και των τριών ομίλων, για την υποστήριξη και ανάπτυξη όλων των θαλάσσιων αθλημάτων από τους ενδιαφερόμενους φορείς/συλλόγους.
3. Οι τρεις όμιλοι βασιζόμενοι σε προηγούμενες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, προσδιόρισαν τον προτεινόμενο χώρο, ο οποίος πέρα από κατάλληλος είναι εμβληματικός, καθώς συνδέεται με την ιστορία του ναυτικού αθλητισμού στην Πάτρα. Η τοποθεσία με αδυναμία ουσιαστικής εναλλακτικής αξιοποίησης, έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το σύνδεσμο της πόλης με τη θάλασσα, με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους. Υπάρχει δέσμευση στο επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί η πρόταση δημιουργίας του κέντρου ναυταθλητισμού μαζί με μελέτη αξιοποίησης, και φυσικά να υπάρξει η συνεργασία με τους μελετητές.
4. Διαπιστώθηκε ότι σημαντικοί τοπικοί φορείς που προγραμματίζουν για το επόμενο χρονικό διάστημα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και αναπτυξιακά συνέδρια, δεν έχουν συμπεριλάβει το θέμα του ναυταθλητισμού και των υποδομών του, ως πυλώνα ανάπτυξης και προόδου για την πόλη. Για τον λόγο αυτό από την πλευρά μας, θα υπάρξει συνεργασία με στόχο την άμεση δρομολόγηση ημερίδας ενημέρωσης γύρω από τις προοπτικές, τα οφέλη και το κέρδος της πόλης και παραδείγματα καλής πρακτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην απαίτηση ένταξης του ναυταθλητισμού στα αναπτυξιακά σχέδια των φορέων της Περιφέρειάς μας.
5. Τέλος θεωρείται ουσιαστική η ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας και η δυνατότητα παρέμβασης στην διαδικασία σχεδιασμού για τα θέματα αθλητισμού & αναψυχής που μας αφορούν, καθότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία. Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και κυρίως οι σχεδιαστές/ μελετητές, για τις προτάσεις, τις θέσεις, το όραμα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των αναγκών και των προβλημάτων του κάθε Ομίλου.
Ως εκπρόσωποι των τριών παραθαλάσσιων αθλητικών ομίλων της Πάτρας, συνεργαζόμενοι, ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε μαζί για την πόλη και το μέλλον της, και κυρίως τους πολίτες της για τους οποίους υπάρχουμε και ανιδιοτελώς υπηρετούμε.
Η Πάτρα εκτεινόμενη κατά μήκος του ακτών του Πατραϊκού για τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα, είναι μια ξεχωριστή παράλια πόλη, με σπουδαία ιστορία στον ναυταθλητισμό, εκπληκτικές γεωμορφολογικές δυνατότητες, που μπορούν όλα μαζί να προδιαγράψουν ένα λαμπρό μέλλον. Και αυτό είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί μαζί με εμάς, και όχι με την απουσία μας.