Διάσταση απόψεων για τον Ριγανόκαμπο: Τι είπαν Δήμαρχος-Αντιπολίτευση και Βουλευτές

Ημερίδα της Συντονιστικής Επιτροπής του Ανατοπικού Διαμερίσματος – Να προκηρυχθεί ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Διάσταση Ο Ανδρέας Καράβολας στο βήμα, κατά τη χθεσινή ημερίδα

Την άρνηση του Δήμου να δημιουργήσει στην περιοχή του Ριγανόκαμπου, ανοικτό θέατρο της πόλης, παρά μόνο πάρκο αναψυχής, διατύπωσε χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την αξιοποίηση του χώρου, που διοργάνωσε σε αίθουσα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος.

Ο κ. Πελετίδης υποστήριξε ότι η πόλη δεν χρειάζεται θερινό θέατρο, αφού από του χρόνου θα διατεθεί προς χρήση το Ρωμαϊκό Ωδείο, που θα είναι χωρητικότητας 2.200 θεατών: «Εμείς ξεκινάμε από τις ανάγκες που έχει η πόλη μας. Και αυτές οι ανάγκες για τις καλοκαιρινές παραστάσεις θα καλυφθούν από το Ωδείο. Αν δημιουργηθούν ανάγκες στην πορεία, θα καθίσουμε να το μελετήσουμε, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Υπάρχει το θεατράκι στην Κρήνη και παράλληλα έχει ξεκινήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού από τον Δήμο και για ένα θεατράκι 600 θέσεων που θα κατασκευαστεί στην Πλαζ».

Ακολούθως, ο δήμαρχος, επικαλούμενος την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοδότησης στον Δήμο, προέβαλε προβλήματα λειτουργικότητας των υποδομών αυτών: «Δεν έχουμε προβλέψει χρήματα για θέατρο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Οι πολιτιστικές δομές που θα γίνουν στην Πάτρα με την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος είναι τεράστιες. Ο προβληματισμός είναι ότι σε αυτές τις πολιτιστικές δομές που θα έχουμε στον ΑΣΟ, στο κάμπινγκ της Αγυιάς, στο Εργοστάσιο Τέχνης, στον «Απόλλωνα», χρειάζονται κάποιοι εργαζόμενοι. Ο Δήμος στον χώρο του Πολιτισμού δεν έχει σήμερα σχεδόν κανένα εργαζόμενο».

Οι αναφορές του δημάρχου προκάλεσαν τις αντιδράσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ο Κώστας Σβόλης υπογράμμισε ότι είναι λάθος ο χώρος να διατίθεται από την ΕΤΑΔ στον Δήμο έναντι ενοικίου: «Το ανοικτό θέατρο έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει μελέτη από τον πρώην δήμαρχο, Ανδρέα Καράβολα και είναι κρίμα να μείνει στα συρτάρια του Δήμου.

Θα πρέπει να προκηρυχθεί ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και για το τι θα μπορεί να περιλαμβάνει θα μας το πουν οι ειδικοί, αλλά σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα δώσουμε όλοι εμείς».

Ο Βασίλης Αϊβαλής, αφού καυτηρίασε την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών από την ημερίδα και την απροθυμία του Δήμου να συνεργαστεί με τα πολιτικά κόμματα στην κατεύθυνση της δυναμικής και αποτελεσματικής διεκδίκησης του Ριγανόκαμπου, τόνισε ότι θα πρέπει ο Δήμος να υποβάλει το αίτημα με ολοκληρωμένο φάκελο που θα περιλαμβάνει: Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με αιτιολόγηση της σκοπιμότητας του δημόσιου οφέλους από τη χρήση της έκτασης και με την αντίστοιχη μελέτη: «Επιπλέον, θέλουμε τεχνική και λειτουργική περιγραφή του σχεδίου. Δηλαδή, να έχουμε προβλέψει τις χρήσεις, να έχουμε πλάνο αξιοποίησης και σχετική προμελέτη».

Ο Πέτρος Ψωμάς σημείωσε ότι «για μία πόλη που θέλει να είναι μεγάλη και εξωστρεφής, ένα τέτοιο θέατρο είναι απαραίτητο στον Ριγανόκαμπο. Οπως επίσης χρειάζονται και υποδομές αθλητικές, πολιτιστικές, αναψυχής, αλλά και ένα μέρος του μεγάλου καρναβαλικού θεματικού πάρκου. Θα πρέπει να παραχωρηθεί δωρεάν στον Δήμο και αν έχει τίμημα, που για εμάς δεν πρέπει, θα πρέπει αυτό το τίμημα να είναι βιώσιμο και να γίνει ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός».

Ολοι οι ομιλητές στάθηκαν στην απαράβατη προϋπόθεση για την ανάπλαση, που συνιστά η αξιοπρεπής μεταστέγαση των οικογενειών Ρομά που διαβιούν σε σκηνές στον χώρο, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει ο νόμος και στους δήμους.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής σημείωσαν τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων (2017, 2021) για την αξιοποίηση προς όφελος της πόλης αυτής της μεγάλης δημόσιας έκτασης του παλιού σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου, με κωδικό ΑΒΚ 805, την οποία διαχειρίζεται σήμερα η ΕΤΑΔ.

Οπως διευκρίνισαν, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πατρών του 2011 (ΦΕΚ 358/30-12-2011), προβλέπει για την περιοχή δράσεις, κυρίως, πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας – παιδείας αλλά και εγκαταστάσεις ΕΜΑΚ (Αστυνομία).

Σημείωσαν την ανάγκη δημιουργίας του Ανατολικού Πάρκου της πόλης, την κατασκευή Ανοιχτού Θεάτρου και άλλες υποδομές που όμως θα είναι βιώσιμες.

Στην ημερίδα παρέστησαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων: Οι βουλευτές του Νομού Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά), ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο επιμελητηριακός σύμβουλος και πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών, Φίλιππος Οικονόμου, ως εκπρόσωπος του προέδρου του Επιμελητηρίου, Θεόδωρου Λουλούδη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Ολυμπία Λόη, ο πρώην δήμαρχος, Ανδρέας Καράβολας κ.ά.

Την ανάγκη συνεννόησης και ομοθυμίας της Πάτρας, για την παραχώρηση και αξιοποίηση του Ριγανόκαμπου, τόνισε ο επιμελητηριακός σύμβουλος Φίλιππος Οικονόμου στη χθεσινή ημερίδα: «Ο χώρος πρέπει να δοθεί στον Δήμο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει διαβούλευση όλων των φορέων και των κατοίκων, για να καταλήξουμε ως πόλη στις χρήσεις που θα δημιουργηθούν στην έκταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: «Ραλίστας» οδηγός σε κόντρες, προσέκρουσε σε ΙΧ

Φθινοπωρινός ο καιρός σήμερα 12/5 με βροχές και καταιγίδες, η πρόγνωση

Ξεκινά το Regional Growth Conference: Η περιφερειακή ανάπτυξη, προϋπόθεση για Ελλάδα ίσων ευκαιριών ΖΩΝΤΑΝΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρευνα για 40 θανάτους από κορονοϊό – Στη Δυτική Ελλάδα οι πρώτες διώξεις για νεκρούς στο ΕΣΥ

Σεισμός «ξύπνησε» την Κρήτη, που εντοπίζεται το επίκεντρο

Παράταση για τον Κοινωνικό Τουρισμό: Επιπλέον ευκαιρία για δωρεάν διακοπές

Προβάδισμα Ράμα στις κάλπες της Αλβανίας: Αύριο Τρίτη τα επίσημα αποτελέσματα, τα exit poll, οι αντιδράσεις