Regional Growth Conference: Microsoft, Amazon και Grand Thorton για νέες Τεχνολογίες και νέα επιχειρησιακά μοντέλα και Χρηματοδότηση

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών και νέων επιχειρησιακών μοντέλων, αλλά και πως φαντάζονται τον κόσμο στο μέλλον.

Regional

Ο κ. Γιώργος Νικολάου από την Εθνική Τράπεζα συντόνισε τη συζήτηση με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες, Νέα Επιχειρησιακά Μοντέλα και Χρηματοδότηση», η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών και νέων επιχειρησιακών μοντέλων, αλλά και πως φαντάζονται τον κόσμο στο μέλλον.

Η National Technology Officer, της Microsoft Κατερίνα Σουρούνη, αναφέρθηκε στην αλλαγή που έχει επέλθει τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια στη χώρα μας, με τη χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία μετασχηματιστική δύναμη που έχει αλλάξει τη ζωή μας.  Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι πολλές και για την χώρα συνολικά, αλλά και ειδικότερα για την ελληνική περιφέρεια», εξήγησε. Μίλησε για τεχνολογίες που έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το my.gov.gr, το πρώτο ευρωπαϊκό bot εξυπηρέτησης πολιτών που σήμερα απαντά ημερησίως σε 5 χιλιάδες αιτήματα πολιτών, αλλά και στο mygreece, καθώς και στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου. «Τα επόμενα 10 χρόνια θα πρέπει να μάθουμε πως να ξεμάθουμε και να ξαναμάθουμε» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, τόνισε ότι η Microsoft προσφέρει στους πελάτες της τόσο υπηρεσίες consulting (business consulting and mentoring), αλλά και άμεση πρόσβαση νεοφυών επιχειρήσεων σε μεγάλους πελάτες για την συνέργεια.

Ο Country Manager για την Amazon Web Services σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θανάσης Πατσάκας, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και στην υποστήριξη ελληνικών μοντέλων LLMs όπως το «Μελτέμι» και το «Κρι-Κρι».

Όπως τόνισε: «Εταιρίες από την Περιφέρεια έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να αξιοποιούν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Clouding που έως πρόσφατα ήταν προσβάσιμες λόγω κόστους μόνο σε μεγάλες εταιρίες.  Ακόμη και μικρές περιφερειακές επιχειρήσεις έχουν πλέον ενσωματώσει λειτουργίες όπως το CRM.  Η Amazon υποστηρίζει start-up επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο μέσω υπηρεσιών clouding, αλλά προσφέροντας και δωρεάν credits για την ανάπτυξη εφαρμογών.  Η πρόκληση ωστόσο είναι να παρέχει δορυφορικές υπηρεσίες εκεί που δεν φτάνει η οπτική ίνα, σε περιοχές κυρίως της Περιφέρειας».

Τέλος, ο κ. Πατσάκας σημείωσε ότι ο φόβος ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας δεν είναι πραγματικός, καθώς οι θέσεις εργασίας δεν θα χαθούν αλλά θα αντικατασταθούν από θέσεις διαφορετικών δεξιοτήτων.  Συνοψίζοντας το μέλλον της τεχνολογίας, είπε ότι: «Η σύγκλιση μεταξύ ψηφιακού και πραγματικού κόσμου θα καταστήσει τα όρια δυσδιάκριτα, λόγω της αλληλεπίδρασής τους».

Η Director – Head of Intelligent Automation Services της Grant Thorton, Ρένα Κονόμη, μίλησε για την έλλειψη δεξιοτήτων και την ανάγκη εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού αλλά και την ανάγκη να δοθούν  κίνητρα κυρίως στη νέα γενιά να αναπτύξει νέες δεξιότητες που θα τους επιτρέπει να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους για εργασία.

Όπως σημείωσε η κ. Κονόμη, η Grant Thorton αναλύει στους πελάτες της τα διαθέσιμα επενδυτικά προγράμματα που παρέχουν εργαλεία ψηφιοποίησης διαδικασιών σε χαμηλό κόστος. Τέλος είπε, ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση των start-up εταιριών, μέσω συνεργασιών με πανεπιστήμια αλλά και εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα προγράμματα ΕΣΠΑ. «Τα επόμενα χρόνια θα βιώσουμε έναν ολοκληρωτικό μετασχηματισμό, όχι μόνο ψηφιακό», συμπλήρωσε.

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Πλέον περνάμε σε νέα οικονομικά μοντέλα με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.  Το κλειδί για την ανάπτυξή τους είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες».

Για την χώρα μας, ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε ότι παρακολουθεί επιτυχώς τις διεθνείς εξελίξεις και είπε ότι η επιχειρηματικότητα πλέον είναι συνώνυμη της καινοτομίας.  Αναφέρθηκε, τέλος, αναλυτικά στο νέο Υπερ-υπολογιστή Δαίδαλο που θα προσφέρει πρόσβαση σε big data σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τα σημαντικά φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις. «Έχουμε ωστόσο ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε.  Πρέπει η χρηματοδότηση των venture capitals να μην γίνεται μόνο σε δεύτερο στάδιο, αλλά από το αρχικό».

 

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών