Η συνεπιμέλεια προκάλεσε ρήγμα – Η καταψήφιση και οι ενστάσεις

Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια προκάλεσε το πρώτο ρήγμα στη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από 22 μήνες διακυβέρνησης, οι οποίοι κύλησαν απολύτως ομαλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κοινοβουλευτική ομάδα να στηρίζει χωρίς αστερίσκο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προκλήθηκαν οι πρώτες ισχυρές αναταράξεις.

Οι διατάξεις που έφερε ο Κώστας Τσιάρας για την «από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα» οδήγησαν στις έντονες αντιδράσεις από την Μαριέττα Γιαννάκου και την Ολγα Κεφαλογιάννη και εν τέλει την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την πλευρά τους. Ενστάσεις για το νομοσχέδιο εξέφρασαν και οι Χαράλαμπος Αθανασίου και Μανούσος Βολουδάκης, χωρίς ωστόσο να το καταψηφίσουν, ακολουθώντας την κομματική γραμμή.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ

Το Μέγαρο Μαξίμου δημοσίως κράτησε από την αρχή χαμηλούς τόνους απέναντι και η μόνιμη επωδός ήταν πως «οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, οι οποίες λαμβάνονται υπόψιν». Ωστόσο, στις εσωτερικές συσκέψεις ο προβληματισμός ήταν έκδηλος. Οι διαφωνίες από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έδωσαν την αφορμή στον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει στη συζήτηση και να επιτεθεί σφοδρά στην κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις ενστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Επίσης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν να καμφθούν οι αντιδράσεις, ακόμα και από τον κ. Μητσοτάκη προς την κ. Γιαννάκου, έπεσαν στο κενό. Η βουλευτής Επικρατείας απέδειξε ότι σε θέματα ιδεολογίας ή εκεί που πιστεύει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί προς την λάθος κατεύθυνση θα επιμείνει στην άποψη της μέχρι τέλους χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

Οσον αφορά την Ολγα Κεφαλογιάννη είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την άρνηση της να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, διαφωνώντας με το «σπάσιμο» του από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ 

Η μεγαλύτερη ανησυχία των συνεργατών του πρωθυπουργού εκπορεύεται από το προηγούμενο που δημιουργείται. Το χαμηλής πολιτικής περιεχόμενο του νομοσχεδίου, παρότι κρίσιμο για χιλιάδες διαζευγμένους γονείς και η ευκολία υπερψήφισης από τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος, έδωσε το περιθώριο να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι από την πλευρά του Μαξίμου. Η κριτική επικεντρώθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος συγκέντρωσε τα πυρά των διαφωνούντων χωρίς να μπει στο κάδρο ο πρωθυπουργός.

Αυτή η άνεση δεν υπάρχει για κρίσιμα νομοσχέδια που ακολουθούν και βρίσκονται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστικότερο όλων το νομοσχέδιο για το εργασιακό. Τις επόμενες εβδομάδες ο Κωστής Χατζηδάκης θα το καταθέσει στην Βουλή και ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το 8ωρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βγει μπροστά στην υπεράσπιση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προστατεύοντας παράλληλα τους εργαζόμενους στο περιβάλλον που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες.

Παρά την επίσημη γραμμή, όμως, η βουλευτής Αννα Ευθυμίου προχώρησε σε δηλώσεις που χτύπησαν συναγερμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.  

Τυχόν διαφωνίες ή πολύ περισσότερο καταψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα προκαλέσει κρίση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα τις αντιμετωπίσει με τον χαλαρό τρόπο που έπραξε στο νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΤΕΛΗ