ΚΙΝΑΛ: Το φθινόπωρο η αφετηρία μιας κούρσας που… έχει αρχίσει

Τον οδικό χάρτη της διεξαγωγής της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής της στο Πολιτικό Συμβούλιο της παράταξης, ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα οριστικοποιηθεί το οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, επιδιώκοντας με αυτή την κίνηση να βάλει ένα τέλος τέλος στις μουρμούρες των «δελφίνων».
Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, το ΚΙΝΑΛ έδειχνε πως είχε εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, που εν μέρει απομάκρυνε τα φώτα της δημοσιότητας από την αντιπολιτευτική του ρητορική και τις προτάσεις που κατέθετε για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Η «προεδρολογία» που τροφοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από την άτυπη έναρξη της καμπάνιας του Ανδρέα Λοβέρδου, ενίσχυε το κλίμα εσωστρέφειας και την καχυποψία στους διαδρόμους της Βουλής και της Χαριλάου Τρικούπη, οδηγώντας ακόμα και στην «καθαίρεση» του πρώην υπουργού από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία και τους εναπομείναντες «βενιζελικούς»
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τον χρόνο που θα διεξαχθεί η εσωκομματική αναμέτρηση, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα, που έχει ορίζοντα για την έναρξη των διαδικασιών το φθινόπωρο του 2021. «Σε ό,τι αφορά την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου και του τακτικού συνεδρίου μας, εγγυώμαι προσωπικά, ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Για να είναι απολύτως σαφής, συμπλήρωσε πως «το ερχόμενο φθινόπωρο, σε ειδική σύνοδο της ΚΠΕ θα προχωρήσουμε στην εξειδίκευση όλων των σχετικών διαδικασιών και του ακριβούς χρονοδιαγράμματος». Το «φρένο» στα σενάρια και τις εικασίες, ήταν μία απαραίτητη κίνηση για να μπορέσει να επανέλθει η ισορροπία στην παράταξη.
Με την εισήγηση της Φώφης Γεννηματά, που ανάμεσα σε άλλα ξεκαθάρισε πως το κόμμα θα κινηθεί αυτόνομα, κόβοντας με αυτό τον τρόπο κάθε συζήτηση για πιθανές συνεργασίες, συμφώνησαν άπαντες οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Από την πλευρά του ο Αν. Λοβέρδος, απέφυγε να τοποθετηθεί για τα εσωκομματικά, δίνοντας την εντύπωση πως συμφωνεί με την πρόταση της προέδρου. Αντίθετα με τον πρώην υπουργό, η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις επί του χρονοδιαγράμματος. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ συμφώνησε πλήρως στη γραμμή της πολιτικής αυτονομίας, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η διακήρυξη «είναι άμεσα εξαρτημένη από την ισχύ της παράταξης». Ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και πως μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να προχωρήσουν ενωτικά, με σαφή και σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική.
Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η αναφορά του στον τρόπο που θα διεξαχθεί η αναμέτρηση, αφού φέρεται να είπε ότι πρότυπο πρέπει να είναι το 2017 «τότε ακριβώς που μας αγκάλιασαν 217.000 πολίτες». Η αναφορά αυτή φαίνεται πως στόχευε στο να προκαταλάβει τυχόν σκέψεις για «κλειστές» διαδικασίες, δηλαδή με ένα μικρό -σχετικά- μητρώο μελών και φίλων που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στις εκλογές.
Το ζήτημα των ανοιχτών διαδικασιών έθεσε μετ’ επιτάσεως και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που ανήκει στα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ζήτησε από το Πολιτικό Συμβούλιο οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα να αποφασιστούν μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην σέρνεται στο διηνεκές η εσωκομματική συζήτηση.