Πάτρα: Επιτυχόντες μιλούν στην “Π” για τις θυσίες της πρωτιάς και πως πέτυχαν τον στόχο τους
Πατρινoί υποψήφιοι που τα κατάφεραν περνώντας στις πρώτες σχολές προτίμησης τους, μεταφέρουν τη χαρά τους και τα όνειρά τους. Ευχαριστούν την οικογένειά τους, τους καθηγητές τους και τους φίλους τους που τους συμπαραστάθηκαν στην δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων όπως διαμορφώνονται από τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Από αυτούς οι 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 92.090 υποψήφιους, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 φέτος – 21.368 πέρυσι).
Με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια. Το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20. Το 2021 η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.
Τα Τμήματα υψηλής ζήτησης, όπως νομικά, ιατρικά, οδοντιατρικά, πολυτεχνικά, ψυχολογίας καθώς και τα στρατιωτικές – αστυνομικά, πυροσβεστικής έφτασαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Για παράδειγμα, το τμήμα Οδοντιατρικής έφτασε τα 18.035 μόρια, όταν πέρυσι η βάση εισαγωγής είχε διαμορφωθεί στα 17.175. Η σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ανέβηκε στα 18.246 από 17.625 που ήταν πέρυσι.
Η Νομική Αθήνας έφτασε τα 18.157 μόρια.
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Τα Τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (με έδρα την Πάτρα) είναι οι εξής:
⦁ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 8.470
⦁ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ 9.753
⦁ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) 9.709
⦁ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) 9.592
⦁ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) 9.517
⦁ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΑΤΡΑ) 9.509
⦁ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) 9.418
⦁ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) – ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ 9.403
⦁ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ) 9.259
⦁ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΠΑΤΡΑ) 9.056
Τι μας είπαν μερικά από τα παιδιά των λυκείων της Πάτρας για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο
Αγγελική Δημ. Νταλαπέρα (Λύκειο Καστριτσίου) – Πανελλαδική πρωτιά στο ΕΜΠ
Πανελλαδική πρωτιά για την Αγγελική Νταλαπέρα η οποία εισήχθη 1η στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Επιτυχία την οποία κατέκτησε η Αγγελική έχοντας συγκεντρώσεις 19.667 μόρια. Η ίδια είχε δηλώσει στην «Π» για την επιτυχία της. «Γενικά με επηρέασε ψυχολογικά η καραντίνα. Ηταν μεγάλη πίεση που δεν ήμουν στο σχολείο μου με τους συμμαθητές και φίλους μου και ήμουν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο μπροστά σε έναν υπολογιστή με κλειστές κάμερες χωρίς να βλέπεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ηταν πολύ δύσκολο. Στο φροντιστήριο (ΠΡΙΣΜΑ) ήμασταν λίγα παιδιά με ανοικτές τις κάμερες το περιβάλλον ήταν πιο φιλικό και βλέπαμε ο ένας τον άλλο και οι καθηγητές μάς εμψύχωναν. Με στήριξαν πολύ οι γονείς μου, που δεν με πίεζαν καθόλου, και η αδελφή μου. Είναι σημαντικό να μην αφήνεις κενά πριν μπεις στη Γ΄ Λυκείου και να δίνεις έμφαση στη λεπτομέρεια και στη βαθιά κατανόηση αυτού που διαβάζεις».
Αφροδίτη Γεωργ. Καρτσάνη (Αρσάκειο) – Στη Νομική Αθηνών
Αθανάσιος Δημ. Τάσης (11ο Λύκειο) – Αν και δύσκολα, πέτυχε πρωτιά
Ο ίδιος, μιλώντας στην «Π», δεν έκρυψε ότι η φετινή χρονιά είχε ιδιαίτερες δυσκολίες. «Ηταν δύσκολο να είσαι αποκλεισμένος και να μην βλέπεις από κοντά κανέναν συνομήλικό σου, να πας μία βόλτα να ξεσκάσεις, να εκτονωθείς. Το 95% του χρόνου μου το περνούσα μέσα στο δωμάτιό μου. Με βοήθησαν πάρα πολύ οι καθηγητές μου, όπως και οι γονείς μου, οι οποίοι φρόντιζαν να με ηρεμούν.
Η επιτυχία είναι ένα πρώτο βήμα που θα σου ανοίξει πολλούς δρόμους μπροστά σου».
Δημήτρης Τζιατζιάς (Λύκειο Καστριτσίου) – Με διάβασμα και χωρίς άγχος
«Η Φαρμακευτική ήταν η 1η μου επιλογή. Με την καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου μου, τη δουλειά στο φροντιστήριο ”Ατομο” και την υποστήριξη της οικογένειάς μου, διάβασα εστιασμένα και μεθοδικά στα μαθήματα της κατεύθυνσης χωρίς ιδιαίτερο άγχος κι όλα πήγαν καλά».
Δημήτρης Καρακώστας – Ηταν η μόνη μου διέξοδος
Οι γονείς του πέθαναν από κορονοϊό με διαφορά 25 ημερών, τις ημέρες που αυτός ετοιμάζονταν για τις Πανελλαδικές. Μετέτρεψε τον πόνο του σε δύναμη κι έτσι σήμερα απολαμβάνει την επιτυχία του. «Ηταν πάρα πολύ δύσκολο, αλλά έκανα ό,τι καλύτερο μπόρεσα και αυτή ήταν η μόνη μου διέξοδος, δεν είχα άλλη επιλογή».
Δήμητρα Αθ. Δημητροπούλου (5ο Λύκειο) – Πρώτη στην Ιατρική Πάτρας
«Ηταν μία δύσκολη χρονιά, ιδιαίτερα λόγω του εγκλεισμού μας. Η καραντίνα με επηρέασε αρνητικά, αλλά με τη στήριξη της οικογένειάς μου και των καθηγητών μου (σχολείο και “ΠΡΙΣΜΑ”) έμεινα προσηλωμένη στον στόχο μου και τα κατάφερα». Η ίδια εκτιμά ότι «είναι βασικό να βάλεις στόχο, να βρεις αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο άνθρωπο και ακολούθως να προσηλωθείς για να τον πετύχεις». Επέλεξε την ιατρική μετά από μία σοβαρή ασθένεια που επισκέφτηκε την οικογένειά της. «Θέλω να προσφέρω στον άνθρωπο κι αυτό πιστεύω ότι θα μπορέσω να το κάνω πολύ καλά μέσα από το λειτούργημα της ιατρικής».
Μαίρη Παγανιά (1ο ΓΕΛ) – Κέρδισα με συνεχή προσπάθεια
Θάνος Φραγκόπουλος (6ο Λύκειο) – Δικαιώθηκαν οι κόποι μου
Κωνσταντίνος Χριστοδουλόπουλος – 1ος στην Ικάρων Ελεγκτών Αεράμυνας
Ταξιάρχης Γιαννακόπουλος – Καρούμπαλης (11ο Λύκειο) – Με αισιοδοξία για το μέλλον
Θωμάς Θανής (Αρσάκειο) – Προσήλωση και ψυχραιμία
Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου (13ο ΓΕΛ ) – Ευχαριστώ όσους ήταν δίπλα μου
Νίκος Γ. Χάλας (7ο ΕΠΑΛ) – Επιλογή με πολλή σκέψη
Οπως είπε στην «Π», ήταν η πρώτη του επιλογή μετά από πολλή σκέψη, γιατί πιστεύει ότι παρέχει δυνατότητες ακαδημαϊκής εξέλιξης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας. «Είμαι χαρούμενος για τη θέση που κέρδισα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα με τα εξ΄αποστάσεως μαθήματα και την πανδημία», είπε. Η εξοικείωση που έχει με την τεχνολογία, του έδωσε τη δυνατότητα της προσαρμογής και φυσικά τα κατάφερε με τη βοήθεια του σχολείου του και του φροντιστηρίου «Ατομο».
Ειρήνη Ι. Παππά (Αρσάκειο) – Με το βλέμμα στο μέλλον
Αν και τη δυσκόλεψε η χρονιά που πέρασε, πέτυχε τον στόχο της καθώς όπως μας είπε η ίδια «οι καθηγητές μας, αν και μακριά, βρίσκονταν πολύ κοντά μας και στο μάθημά τους ήταν άψογοι. Μας στήριζαν πολύ ψυχολογικά και σε συνδυασμό με τη στήριξη που είχα από τους γονείς μου κατάφερα τον στόχο μου. Τώρα αυτό που σκέφτομαι είναι οι σπουδές μου και φυσικά να βρω τον δρόμο μου επαγγελματικά και να κάνω αυτό που με εκφράζει».
Αντώνης Βασιλόπουλος (1ο ΓΕΛ) – Γίναμε πιο δυνατοί
«Οι Πανελλήνιες ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για όλους μας, ειδικά με τις συνθήκες εγκλεισμού που ζήσαμε. Ωστόσο καταφέραμε να γίνουμε δυνατότεροι και να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πως όλα είναι δυνατά και πιθανά! Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που βγήκαν οι βαθμολογίες και συνειδητοποίησα πως είμαι μέσα στην πρώτη μου επιλογή. Σε αυτό το ταξίδι συνέβαλαν οι γονείς μου και όλοι οι καθηγητές από το φροντιστήριό μου «ΑΤΟΜΟ», οι οποίοι μέσα στο άγχος και την πίεση έκαναν τον δρόμο για την επιτυχία μου ομαλότερο».
Ελευθερία Εμμ. Γεωργανάκη (1ο Λύκειο) – Μεγάλη ικανοποίηση για την ανταμοιβή
Βάλια Ι. Μόσχου (4ο Λύκειο) – Με οργανωμένο διάβασμα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News