Πάτρα: Το παρασκήνιο και οι μεγάλες ζημιές της «Αχαϊκής», μαρτυρίες εγκλωβισμένων μεριδιούχων στην «Π»

Η επόμενη μέρα της ετυμηγορίας για 27 στελέχη της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. Η ανυπολόγιστη οικονομική και κοινωνική ζημιά. Οι επιπτώσεις, διαχρονικά, και οι δομικές συνέπειες.

Αχαϊκής

Η επόμενη μέρα της ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας, για την υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, βρίσκει 27 άτομα με το βάρος της ενοχής για την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας, τουλάχιστον μέχρι το Εφετείο.

Πάτρα – Δίκη «Αχαϊκής»: Ενοχοι και υπόλογοι στην κοινωνία, στην «Π» δικηγόροι καταδικασθέντων

Η καταδικαστική απόφαση δικαίωσε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις θέσεις του Συλλόγου Μεριδιούχων, που από τον πρώτο καιρό του κλεισίματος της τράπεζας, κατήγγειλε την παροχή δανείων χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, όπου δάνεια δόθηκαν σε πρόσωπα με διασυνδέσεις με τη διοίκηση. Μία τράπεζα που είχε ταυτιστεί με την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη επαγγελματιών και τη χρηματοδότηση τοπικών υποδομών έκλεισε απότομα μέσα σε μια νύχτα, λόγω κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και ευνοιοκρατικών πρακτικών σε χορηγήσεις δανείων.

Δίκη «Αχαϊκής»: Καταδικάστηκε η οικονομική ελίτ της ευμάρειας

Σήμερα, 13 χρόνια μετά, η οικονομική και κοινωνική ζημιά που προκλήθηκε είναι ανυπολόγιστη. Οι 15.000 μεριδιούχοι υπέστησαν άμεση απώλεια της αξίας των μεριδίων τους, που υπολογίζεται σε 43 περίπου εκατ. ευρώ. Σημαντική είναι και η ζημιά για τους Ελληνες φορολογούμενους, οι οποίοι κάλυψαν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) την αποζημίωση των καταθετών της Τράπεζας, που μετά την εκκαθάριση εκτιμάται ότι θα χάσουν δεκάδες εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που θα βγει από την εκκαθάριση, κινδυνεύουν να το χρεωθούν οι μεριδιούχοι και μάλιστα στο τριπλάσιο.

Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα: Κοινωνικό πλήγμα και ευθύνες

Για την Αχαϊκή Τράπεζα δεν υπάρχει κάποια πρόσφατη, συγκεντρωτική μελέτη ή εκτίμηση για την τρέχουσα (2025) οικονομική και κοινωνική ζημιά από το κλείσιμό της. Ωστόσο, συνοπτικά οι επιπτώσεις που έχουν καταγραφεί διαχρονικά είναι οι εξής:

-Οικονομικές απώλειες για μετόχους, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές οικονομικές ζημιές.

-Μείωση της χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: Η Αχαϊκή Τράπεζα είχε ιδιαίτερο ρόλο στη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων, ειδικά στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Το κενό που άφησε προκάλεσε πρόβλημα ρευστότητας σε πολλούς επιχειρηματίες.

-Απώλειες θέσεων εργασίας: Το προσωπικό της τράπεζας βρέθηκε αντιμέτωπο με απολύσεις, γεγονός που αύξησε την ανεργία τοπικά.

-Κοινωνική ανασφάλεια: Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τις συνεταιριστικές τράπεζες ενίσχυσε ένα κλίμα ανασφάλειας, ιδίως σε περιοχές που στηρίζονταν σε τέτοιου τύπου χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Μία ειδική περίπτωση αποτελούν οι δανειολήπτες. Η ειδική εκκαθαρίστρια PQH προχώρησε πριν από λίγους μήνες στην πώληση χαρτοφυλακίων με χιλιάδες «κόκκινα δάνεια» τραπεζών, που έχουν κλείσει και βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση. Πρόκειται για χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικής αξίας 4,8 δις ευρώ και συνολικής απαίτησης 14,8 δις ευρώ από 16 τράπεζες, που έκλεισαν την περίοδο των μνημονίων και βρίσκονται ακόμα και σήμερα υπό ειδική εκκαθάριση.

Μεταξύ αυτών των δανείων, περιλαμβάνονται και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά, εμπορικά και στεγαστικά δάνεια της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, που την εποχή του κλεισίματος αριθμούσαν σε περίπου 4.000. Βέβαια, κατά τη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν κάποια από αυτά τα δάνεια ρυθμίστηκαν ή εξοφλήθηκαν, όμως, τα περισσότερα παραμένουν «κόκκινα».

Η απώλεια της Αχαϊκής Τράπεζας έχει επίσης δομικές συνέπειες για τη Δυτική Ελλάδα. Η περιοχή αποκλείεται ουσιαστικά από τις διεργασίες για την ίδρυση ενός εναλλακτικού τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φορέας χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναπτυξιακών έργων εμβέλειας σε συνέργεια με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έως το 2011 αριθμούσαν τις 17 σε όλη την χώρα, εκ των οποίων 16 περιφερειακές (Παγκρήτια, Χανίων, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Δράμας, Έβρου, Πιερίας, Σερρών, Λαμίας, Αχαϊκή, Λέσβου- Λήμνου, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Εύβοιας) και μία τράπεζα- «ομπρέλα», την Πανελλήνια, που αποτελούσε τράπεζα κοινής δράσης για τις υπόλοιπες Συνεταιριστικές τράπεζες. Τον Μάιο του 2012, μην μπορώντας να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, 3 Συνεταιριστικές Τράπεζες (Λαμίας, Αχαϊκή και Λέσβου-Λήμνου) ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Το 2013 ακολούθησαν οι Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας και Εύβοιας.

Από την αρχή της κρίσης έως το 2015 έκλεισαν συνολικά 6 Συνεταιριστικές Τράπεζες, περισσότερες δηλαδή από το ένα τρίτο του συνόλου. Κατόπιν της ανάκλησης των αδειών τους, οι εν λόγω Συνεταιριστικές Τράπεζες τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση και οι καταθέσεις τους μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερες τράπεζες (συστημικές).

Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Υπογράψαμε και…εγκλωβιστήκαμε»

Ο Ασημάκης Παπαδόπουλος

Ο Ασημάκης Παπαδόπουλος είναι ένας από τους χιλιάδες μεριδιούχους που υπέστησαν ζημιά από το κλείσιμο της Αχαϊκής Τράπεζας. Είναι αντιπρόεδρος του συλλόγου και όπως είπε, «οι μεριδιούχοι περιμέναμε όλα αυτά τα χρόνια για αυτήν την απόφαση, γιατί άλλοι έφυγαν από τη ζωή, άλλοι νόσησαν εξαιτίας του γεγονότος ότι έχασαν τα χρήματά τους. Η απόφαση αυτή αποτελεί για όλους εμάς που βάλαμε τις οικονομίες μας για να στηρίξουμε την τοπική μας τράπεζα ηθική δικαίωση. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει».

Ο ίδιος είπε πως κατείχε 795 μερίδες της τράπεζας μαζί με τη σύζυγό του. Μπήκαν στο συνεταιριστικό εγχείρημα το 1993 για να επενδύσουν τις οικονομίες τους. «Δεν είχαμε σχέση με επιχειρήσεις. Καθηγητές ξένων γλωσσών ήμασταν με τη σύζυγό μου, και το είδαμε σαν επένδυση» είπε. Τελευταία φορά που αγόρασαν μερίδες ήταν στις 5 Δεκεμβρίου του 2011, καταβάλλοντας 5.000 ευρώ.

«Πού να ξέραμε ότι λίγους μήνες μετά η τράπεζα θα έκλεινε; Δυστυχώς είμαστε μεταξύ των θυμάτων που έχασαν τα λεφτά τους και σήμερα απειλούμαστε πληρώσουμε και στο τριπλάσιο, γιατί κανείς δεν μας ενημέρωσε τότε για τις ευθύνες που θα είχαμε. Υπογράψαμε και εγκλωβιστήκαμε».

Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Πιστέψαμε και…γίναμε υπόλογοι»

Ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος

Ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος συνταξιούχος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικών Αντιπροσώπων δήλωσε στην «Π», ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνει το ίδιο και στο Εφετείο.

«Αισθανόμαστε δικαίωση κατά το ηθικό μέρος της υπόθεσης, μετά από 13 χρόνια. Τουλάχιστον τιμωρήθηκαν κάποιοι άνθρωποι» είπε και μιλώντας για το πώς έγινε μεριδιούχος της Αχαϊκής Τράπεζας, τόνισε ότι και αυτός ήταν ένας από τους πολλούς που πίστεψαν στο συνεταιριστικό εγχείρημα που θα προσέφερε στην τοπική οικονομία και στους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες. «Πιστέψαμε στο συνεταιριστικό εγχείρημα, γιατί περιμέναμε καλύτερη μεταχείριση από τις συστημικές τράπεζες. Σήμερα καταλήξαμε να είμαστε και υπόλογοι για ό,τι βγάλει η εκκαθάριση και ζούμε με το άγχος του χρέους. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από αυτό το βάρος και να δούμε τι μπορούμε να διεκδικήσουμε στα αστικά δικαστήρια».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

Ο Νίκος Γιαννακόπουλος

Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Μικροοικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Γιαννακόπουλος αναφέρει στην «Π» ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν διαχρονικά έναν σταθερό πυλώνα χρηματοδότησης για τοπικές οικονομίες, με ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο της στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικροδανεισμού.

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι τράπεζες αυτές, με ισχυρούς δεσμούς στις τοπικές κοινωνίες, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο βάσης.

Το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, αποτέλεσε σημείο καμπής για το τραπεζικό σύστημα στη Δυτική Ελλάδα, ειδικά στον τομέα του μικροδανεισμού. Η απώλεια ενός ακόμη πιστωτικού φορέα επέφερε αναστάτωση στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου, περιορίζοντας τις επιλογές χρηματοδότησης για μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Παράλληλα, η διεθνής και εγχώρια τραπεζική αγορά προχώρησε σε σημαντικές δομικές αλλαγές, με συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου. Η συρρίκνωση του αριθμού των μικρών τραπεζών οδήγησε σε ενίσχυση της ισχύος των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση συνθηκών ολιγοπωλιακής διάρθρωσης. Σε αυτό το περιβάλλον, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος, η έλλειψη μικρών, ευέλικτων τραπεζικών σχημάτων αποστερεί από την αγορά κρίσιμες εναλλακτικές πηγές ρευστότητας.

Πέραν των καθαρά χρηματοοικονομικών επιπτώσεων, το κλείσιμο τραπεζών με τοπικό χαρακτήρα, όπως η Αχαϊκή, υπονομεύει και την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι σε αντίστοιχα εγχειρήματα. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης επηρεάζει όχι μόνο τους δυνητικούς δανειολήπτες, αλλά και ξένα κεφάλαια που θα μπορούσαν ή θα ήθελαν να επενδύσουν σε τοπικές οικονομίες.

Τέλος, το κενό που άφησε η Αχαϊκή είναι ιδιαίτερα αισθητό στη Δυτική Ελλάδα, η οποία πλέον απουσιάζει από τις διεργασίες για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στους μεγάλους ομίλους. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να ενισχύσει την περιοχή, προσφέροντας χρηματοδοτική στήριξη ακόμα και σε τοπικά έργα μεγάλης εμβέλειας, σε συνέργεια με άλλους φορείς ανάπτυξης.

Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Υπονόμευση μιας προσπάθειας»

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος βουλευτής Αχαΐας σχολιάζοντας στην «Π» τη δικαστική κατάληξη της υπόθεσης της Αχαϊκής Τράπεζας, σημείωσε τα εξής: «Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της ”Αχαϊκής Τράπεζας”, η οποία εκκρεμούσε για πάνω από μια δεκαετία, έρχεται να αποδώσει δικαιοσύνη, πρωτίστως για τους μεριδιούχους της τράπεζας, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία της με τα χρήματά τους και τους κόπους μιας ζωής.

Ερχεται, επίσης, να υπενθυμίσει ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, με τα μέλη των διοικήσεων και τα διευθυντικά στελέχη να κάνουν ό,τι θέλουν, μπορεί να καταβαραθρώσει σημαντικά εγχειρήματα, όπως αυτά των συνεταιριστικών τραπεζών και γενικά του συνεταιρίζεσθαι.

Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, για μια πόλη όπως η Πάτρα, για έναν Νόμο όπως η Αχαΐα και για μια Περιφέρεια όπως η Δυτική Ελλάδα, που τελούν υπό οικονομική δυσπραγία, το λουκέτο της ”Αχαϊκής Τράπεζας” με ευθύνη των καταδικασθέντων, υπονόμευσε την αναπτυξιακή προσπάθεια, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα μας μαστιζόταν από την οικονομική κρίση και ”συνθλιβόταν” στη μέγγενη των μνημονίων».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΩΝ: «Η απόφαση ανοίγει παράθυρο αποζημιώσεων»

Τα μέλη του τοπικού φορέα ετοιμάζεται για νέα συνέλευση

Οι Μεριδιούχοι της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, μετά από αγώνα 13 ετών και μια δίκη που διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια, δηλώνουν δικαιωμένοι αφού το δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές σε 27 από τους συνολικά 87 κατηγορούμενους που διώκονταν για κακοδιαχείριση και άλλα αδικήματα απιστίας κ.λπ.

Ο Σύλλογος τονίζει πως η δικαίωση έχει καταρχήν ηθικό χαρακτήρα γιατί αποδίδεται δικαιοσύνη και τιμωρούνται παραδειγματικά κορυφαία μέλη της διοίκησης της Τράπεζας, από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της πόλης, μερικοί από τους οποίους κατείχαν υψηλά αξιώματα σε θεσμικά όργανα της Πολιτείας (δήμος, Επιμελητήριο, σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς κ.ο.κ.), καθώς και πολλά από τα στελέχη της σε υψηλές βαθμίδες, αλλά και δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια με παράτυπες διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 125 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, ο σύλλογος προσθέτει πως υπάρχει και το σκέλος των τεράστιων οικονομικών ζημιών που δημιούργησε η κακοδιαχείριση των υπαιτίων, οι οποίες εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι 15.000 Μεριδιούχοι που είδαν να μηδενίζεται το κεφάλαιό τους με το κλείσιμο της Τράπεζας το 2012 υπέστησαν συνολική ζημιά 43 περίπου εκατ. ευρώ, ενώ η πόλη στερήθηκε οριστικά τις υπηρεσίες του χρήσιμου αυτού χρηματοπιστωτικού οργανισμού που αποτελούσε το όραμα των πολιτών για μια ανετότερη πρόσβαση της τοπικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αποζημίωσε τους καταθέτες της Τράπεζας, αλλά εκτιμάται ότι θα χάσει τελικά, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Οι Μεριδιούχοι, αξιοποιώντας το θετικό αποτέλεσμα αυτής της πρώτης φάσης της υπόθεσης, θα προχωρήσουν αποφασιστικά και στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν και δεν θα υποστείλουν την ένταση του αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν και σε αυτό το σκέλος. Για αυτό προγραμματίζουν να συγκαλέσουν άμεσα τη γενική συνέλευση του Συλλόγου τους για να πάρουν περαιτέρω αποφάσεις. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεριδιούχοι που παρακολουθούσαν με περισσή αγωνία, όλα αυτά τα χρόνια, την εξέλιξη της υπόθεσής τους, αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, που το δικαστήριο της Πάτρας στάθηκε στο ύψος του, παρά τις δύσκολες νομικές επιπλοκές που προκάλεσαν στην υπόθεση διάφορες δικονομικές ερμηνείες και άλλες προσπάθειες για να πέσουν οι κατηγορούμενοι στα μαλακά.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης, συνοπτικά, με τις αυστηρές ποινές που επέβαλε, αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας, το οποίο, σε αντίθεση με τη θετική ανάπτυξή του σε χώρες της Ευρώπης, απέτυχε στη χώρα μας λόγω κακοδιαχείρισης, με αποτέλεσμα οι εποπτικές αρχές να άρουν την άδεια λειτουργίας όχι μόνο της «Αχαϊκής» στην Πάτρα, αλλά και από τις συνεταιριστικές τράπεζες σε άλλες πόλεις, όπως στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Πελοπόννησο κ.ο.κ. Τέτοιες αποφάσεις θωρακίζουν, έστω και με καθυστέρηση ετών, τους αρμούς της οικονομίας και της κοινωνίας μας και θέτουν φραγμό στην εκμετάλλευση της λαϊκής αποταμίευσης από ισχυρούς τοπικούς παράγοντες οι οποίοι αξιοποιούν τέτοιους κοινωνικούς φορείς για ίδιον όφελος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Τον είχε σαν πατέρα κι εκείνος τη βίασε! – Η εμπλοκή του στην υπόθεση «Μουρτζούκου»

Βατικανό: Τα μελανά σημεία του νέου πάπα, οι κατηγορίες για σεξουαλικά σκάνδαλα που υποβαθμίστηκαν

«Καμπανάκι» Βουλευτών σε Τραμπ για Ερντογάν: «Παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»

Καιρός: Πότε υποχωρεί η ζέστη, η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο, πού θα συνεχιστούν οι λασποβροχές

Ποια η κατάσταση της 16χρονης που τραυματίστηκε μετά από έκρηξη στο Νέο Κόσμο

«Σπίτι μου 2»: Τι αλλάζει στις τιμές ακινήτων στην Πάτρα

Πάτρα – Δίκη «Αχαϊκής»: Καταδικάστηκε η οικονομική ελίτ της ευμάρειας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: «Αόρατο» το αρχείο που υπεκλάπη από το ΕΑΠ, επιμένουν οι χάκερ

Εισαγγελέας Ουάσινγκτον με υπογραφή Τραμπ παρουσιάστρια του Fox News