RGC: Πώς θα ενισχυθούν οι εξαγωγές της Δυτικής Ελλάδας

RGC

Ιδέες, προτάσεις και λύσεις για να ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσιάστηκαν στη συζήτηση με τίτλο «Ενισχύοντας τις εξαγωγές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε, με knowledge partner την «Enterprise Greece», στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου της «Enterprise Greece», Γιάννης Ρέτσας, τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η «Enterprise Greece» μετέχει κάθε χρόνο σε 6-7 εκθέσεις τροφίμων του εξωτερικού, ενώ παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις στην Ελλάδα με γευσιγνωσίες και δοκιμές προϊόντων, καλώντας εκπροσώπους της βιομηχανίας και σομελιέ του εξωτερικού.

Όπως δήλωσε: «Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να διερευνούν τις ξένες αγορές, καταρχάς ως επισκέπτες. Εμείς στην ‘‘Enterprise Greece’’ μπορούμε να τους οργανώσουμε κάποιες πρώτες συναντήσεις στις αγορές που εξετάζουν. Μετά μπορούν να προχωρήσουν στη σημαντική επένδυση του περιπτέρου έκθεσης».

Επιπρόσθετα, ο κ. Ρέτσας ενημέρωσε επίσης ότι «τρέχει» προκήρυξη για πρόγραμμα ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, που παρέχει εκπαίδευση σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Ο κλάδος της αγροδιατροφής θα έχει ιδιαίτερη θέση στην εκπαίδευση των στελεχών», είπε, ενώ έκανε και μία υπόδειξη προς τις ελληνικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μεγαλώσουν τα μεγέθη τους, κυρίως μέσω clusters, με συνενώσεις και συνεργασίες, ώστε να μπορέσουν πιο εύκολα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των ημερών.

Για τις δυνατότητες ασφάλισης των εξαγωγών μίλησε ο Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Export Credit Greece Γιώργος Μαγγίνας, σημειώνοντας ότι η εταιρεία παρέχει ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων έναντι αβεβαιότητας στο διεθνές εμπόριο, που μπορεί να προέρχεται από εξελίξεις όπως οι δασμοί ή οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε: «Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις με προϊόντα-διαμάντια που τους λείπουν μόνο αυτά τα εργαλεία για να εξάγουν. Εργαλεία που είναι απαραίτητα για να παρέχουν την ασφάλεια ότι η επιχείρηση θα καλυφθεί σε περίπτωση μη πληρωμής από εμπορικό ή πολεμικό κίνδυνο, φαινόμενα που υπάρχουν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα και όσο οι ελληνικές εταιρείες ανοίγονται περισσότερο στις διεθνείς αγορές».

Όπως εξήγησε ο Γ. Μαγγίνας, η Export Credit Greece μπορεί να ασφαλίσει «από ένα τιμολόγιο έως ολόκληρο τον εξαγωγικό τζίρο μιας εταιρείας», ενώ παρέχει επίσης προϊόντα επέκτασης ορίων για να αυξηθεί το capacity του Έλληνα εξαγωγέα, καθώς και το προϊόν ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ για προεξόφληση τιμολογίων για συγκεκριμένες περιπτώσεις εξαγωγών, ενώ υπάρχει και ένα προϊόν σε συνεργασία με την Attica Bank για την προχρηματοδότηση του εξαγωγέα .

Την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως της Δυτικής Ελλάδας, να «ανοίξουν την βεντάλια» των εξαγωγικών τους αγορών τόνισε η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ, Βίκυ Μακρυγιάννη. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές από τη Δυτική Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως σε ευρωπαϊκές αγορές, με την Ιταλία να λαμβάνει το 20% και την Γερμανία το 15% των εξαγωγών της περιοχής.

«Εμείς προωθούμε εναλλακτικούς προορισμούς και εκπαιδεύουμε τις επιχειρήσεις για να ανοίξουν τις χώρες-στόχους, με επιχειρηματικές αποστολές που πραγματοποιούνται κάθε 2 μήνες σε αγορές-στόχους με ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα», τόνισε η κ. Μακρυγιάννη.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας από τις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, που θα μπορούσαν να συμπράξουν με όμορες περιφέρειες, αναφέροντας ως παράδειγμα το ελαιόλαδο, το 75% του οποίου εξάγεται χύδην, κυρίως προς την Ιταλία. Όπως είπε, ο ΣΕΒ πραγματοποιεί σειρά από ημερίδες ενημέρωσης για τις ευκαιρίες ανά κλάδο, ενώ εκπαιδεύει τα εξαγωγικά στελέχη για να ανταποκρίνονται στις κουλτούρες των χωρών εξαγωγών.

Την εμπειρία του ως τρίτη γενιά επιχειρηματία με εξαγωγική δραστηριότητα μοιράστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΡΙΝΟΣ Α.Ε., Γιάννης Αναστασόπουλος, που εξήγησε ότι η εταιρεία του επιδιώκει να δημιουργεί «one stop shop» για τα ελληνικά προϊόντα, συμπράττοντας με άλλες εταιρείες και συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα, για τα καταστήματα λιανικής του εξωτερικού.

Όπως υπογράμμισε: «Θέλουμε να φτιάχνουμε αυτά τα κοινά σημεία, συνδυάζοντας πωλήσεις διαφορετικών προϊόντων, ώστε να μειωθούν τα κόστη προώθησης και μεταφοράς. Με την εμπειρία μας αναπτύσσουμε συνέργειες και clusters. Αυτό είναι κάτι που οι Έλληνες δεν το έχουμε στα γονίδιά μας».

Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε την ανάγκη η πολιτική διπλωματία να συνοδεύεται από την οικονομική διπλωματία, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία πρέπει να προωθεί τα ελληνικά προϊόντα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Σωτήρης Παπανδρέου, Αρχισυντάκτης της Εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών