Καινοτόμο εργαλείο πρόβλεψης για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής από Έλληνες επιστήμονες

Καινοτόμο εργαλείο για την πρόβλεψη της εξέλιξης και του κινδύνου ρήξης ανερύσματος κοιλιακής αορτής αναπτύσσουν Έλληνες επιστήμονες

εργαλείο

Ελληνες ερευνητές αναπτύσσουν ένα καινοτόμο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της εξέλιξης και του κινδύνου ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στο πλαίσιο του έργου SAFE-AORTA. Πρόκειται για ένα Σύστημα Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων, το οποίο βασίζεται στη δημιουργία ψηφιακού διδύμου της αορτής κάθε ασθενούς, αξιοποιώντας δεδομένα από απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις και το ιατρικό ιστορικό.

Με τη βοήθεια του ψηφιακού αυτού μοντέλου, προσομοιώνονται σενάρια εξέλιξης του ανευρύσματος και επισημαίνονται τα σημεία με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης. Στόχος είναι να υποστηριχθεί ο αγγειοχειρουργός στη λήψη απόφασης για την ανάγκη (ή όχι) χειρουργικής επέμβασης, αποφεύγοντας περιττές ή καθυστερημένες παρεμβάσεις.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παντελής Αγγελίδης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το εργαλείο αξιοποιεί ιστορικά δεδομένα και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, ώστε κάθε μοντέλο να είναι εξατομικευμένο για κάθε ασθενή.

Τα κοινωνικά οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά, με μείωση του κόστους παρακολούθησης, περιορισμό των άσκοπων εξετάσεων, και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιείται από το ΕΜΠ και τη συνεργασία σημαντικών ελληνικών πανεπιστημίων και νοσοκομείων. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026, με δωρεάν πρόσβαση στα αποτελέσματα μέσω της πλατφόρμας safe-aorta.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ