Γάζα: Νέες προσπάθειες προς εκεχειρία

Μέσα σε σκηνικό ανθρωπιστικής κρίσης και χιλιάδων νεκρών, Χαμάς και Ισραήλ επιστρέφουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός

Γάζα

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συνομιλίες διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται ανοιχτές σε διάλογο χωρίς προκαθορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Ταχίρ αλ Νόνο, στο πρακτορείο Reuters, δεν έχει ακόμη κατατεθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο η παλαιστινιακή πλευρά «είναι διατεθειμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια ώρα, ισραηλινά και διεθνή μέσα μεταδίδουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζουν νέα φάση επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, με στόχο την απόκτηση «επιχειρησιακού ελέγχου» σε κρίσιμες περιοχές της Γάζας.

Διεθνείς πιέσεις 

Οι διαβουλεύσεις έρχονται στον απόηχο της πρόσφατης περιοδείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Μέση Ανατολή. Αν και δεν προέκυψαν απτά αποτελέσματα, αναγνώρισε τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση αποστολή βοήθειας στη Γάζα.

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, από το βήμα της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη, ζητώντας αυξημένη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ. Χαρακτήρισε «σφαγή» τα όσα εκτυλίσσονται στη Γάζα, προτείνοντας να ζητηθεί γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ σχετικά με την ανθρωπιστική πρόσβαση.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε τη θέση υπέρ της λύσης των δύο κρατών και κάλεσε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.

Τραγικός απολογισμός 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 153 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από ισραηλινές επιθέσεις. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της σύγκρουσης ξεπερνά πλέον τις 53.200.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει δραματική. Διεθνείς οργανώσεις καταγράφουν ευρείας κλίμακας καταστροφές, σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό, καθώς και συνεχείς μαζικές μετακινήσεις αμάχων.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ντόχα, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα εκεί, με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει έστω και προσωρινή κατάπαυση του πυρός — ένα πρώτο βήμα για την ανακούφιση των αμάχων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια βιώσιμη πολιτική λύση.