Οι σεισμολόγοι για τον σεισμό 6,1 ρίχτερ στην Κάσο, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Ιδιαίτερα αισθητός σε Κρήτη και Ρόδο, ο ισχυρός σεισμός που κατεγράφη στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, τα ξημερώματα της Πέμπτης 14/05/2025. Προειδοποίηση από το «112» για τσουνάμι.

Σεισμό

Σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τη δόνηση να χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη – στις 01:51 – στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Κάσου, ή αλλιώς ανατολικά της Κρήτης, σε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων, σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της ανατολικής Κρήτης, παρά την απόσταση από το επίκεντρο. Κάτοικοι περιέγραψαν την αίσθηση τριών αλλεπάλληλων «κυμάτων» και διάρκεια τουλάχιστον 15 δευτερολέπτων. Πολλοί ξύπνησαν έντρομοι, σύμφωνα με αναφορές τοπικών ιστοσελίδων όπως το Cretalive.gr και το rodiaki.gr.

Προληπτικό μήνυμα 112

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές. Ωστόσο, η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε το σύστημα προειδοποίησης μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Στις 02:30 π.μ., εστάλη μήνυμα στα κινητά των κατοίκων της Κάσου και των γύρω περιοχών με προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο τσουνάμι και οδηγίες για άμεση απομάκρυνση από τις ακτές.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε ότι είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο, δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα. Μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι στα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και την Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας, όπως είπε.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ούτε με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. «Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο, είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας», τόνισε.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε σε αναρτήση του: «Το υπόκεντρο του σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ εντοπίστηκε στα 70 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και είναι ο λόγος που δεν δημιούργησε προβλήματα και έντονη μετασεισμική ακολουθία»,

Πηγή: newsbeast.gr – enikos.gr