Η Αχαΐα έχει Αμυντική Βιομηχανία: «Παραδοσιακές» και τεχνολογικές εταιρείες μέχρι εργαστήρια

Η νέα συμφωνία θα δώσει πνοή και παραγωγική ισχύ στα ΕΑΣ Αιγίου

Βιομηχανία

Η έκθεση DEFEA 2025 ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, με πάνω από 430 εκθέτες από 37 χώρες και με αξιόλογη εκπροσώπηση από την Αχαΐα, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και ερευνητικών ινστιτούτων.

-Η ΕΒΟ Αιγίου εκπροσωπήθηκε από τη «μητρική» ΕΑΣ, η οποία όπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος», βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία που θα δώσει νέα πνοή στο τοπικό εργοστάσιο, με μία μεγάλη επένδυση η οποία θα επιλύει το κτιριακό πρόβλημα και θα επαναφέρει τη μονάδα σε πλήρη παραγωγική ισχύ.
Στο περίπτερο των ΕΑΣ ξεχώρισε το αναγεννημένο G3, ο πύραυλος αεράμυνας IRIS-T και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων.

-Η πατρινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας FEAC Engineering, παρουσίασε λύσεις με AI και machine learning για UAVs και χερσαία συστήματα, σε συνεργασία με τη Siemens DISW. Το βραβευμένο της εργαλείο, PITHIA-CP, προστατεύει κρίσιμες υποδομές με δυναμικές προσομοιώσεις.

-Η πατρινή εταιρεία ανάπτυξης προηγμένων συστημάτων προσομοίωσης Realiscape, έδωσε δυναμικό «παρών», για τρίτη χρονιά, με αιχμή του δόρατος την τεχνητή νοημοσύνη στα εκπαιδευτικά της συστήματα.
-Η πατρινή εταιρεία Adamant Composites, που δεν αρκείται στην άμυνα-φτιάχνει και την υποδομή του διαστήματος, είχε μια ακόμα πιο «αιχμηρή» ήταν η παρουσία της Στο περίπτερό της, παρουσίαζε τα πάντα: από δομικά συστήματα και ηλιακές συστοιχίες για δορυφόρους μέχρι ελαφριές θωρακίσεις για UAVs και συστήματα 5G τακτικών δικτύων για στρατιωτικές επικοινωνίες.

-Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ «έπαιζε» σε διπλό ταμπλό: από τη μία, με τα νέα ελαφρά θωρακισμένα υφάσματα τύπου THORAX-D, που υπόσχονται καλύτερη προστασία με μικρότερο βάρος και μεγαλύτερη άνεση για τον μαχητή. Από την άλλη, με τα συστήματα υδρογόνου για drones, τα οποία τριπλασιάζουν τον χρόνο πτήσης και φέρνουν την ενεργειακή επανάσταση στο πεδίο.

-Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του ΕΚ ΑΘΗΝΑ έδειξε συστήματα ανίχνευσης μικρών στόχων με ευρυζωνικά ραντάρ, πλατφόρμες κυβερνοασφάλειας που θωρακίζουν την AI από επιθέσεις, αλγόριθμοι μηχανικής όρασης για αυτόνομα οχήματα.

-Η ALTHOM είναι μία καινοτόμος εταιρεία παροχής υπηρεσιών μηχανολογίας, τεχνικής τεκμηρίωσης και συμβουλευτικής, με έδρα την Πάτρα και το Αμβούργο, που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ανάπτυξης προϊόντων και συστημάτων, από το στάδιο του σχεδιασμού έως τη μαζική παραγωγή, καλύπτοντας εξοπλισμό ξηράς, θάλασσας και αέρος.

-Η IDATOR, με εμπειρία μισού αιώνα, έδειξε στην πράξη πώς η ελληνική τεχνογνωσία προστατεύει την Πολιτική Προστασία με αντλητικά και πυροσβεστικά συστήματα που κάνουν τη διαφορά, όταν η κρίση χτυπά.
-Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε με έργα όπως το EuroSWARM και το EuroDRONE, που αφορούν σμήνη αυτόνομων ρομπότ και έξυπνη διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας UAV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καιρός 13/5: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Λάρισα: Τι ισχυρίστηκε ο 21χρονος μητροκτόνος, θα εξαφάνιζε το πτώμα με ξαδελφό του ΒΙΝΤΕΟ

Δυνατός σεισμός στο Αιγαίο τα ξημερώματα, αισθητός μέχρι την Αττική

Ερευνα για κακοποίηση ανήλικης από τη μητέρα της στην Πάτρα

Η Πάτρα βρίσκεται στο «κόκκινο» του παγκόσμιου χάρτη σεισμικών καταστροφών – Ωρολογιακή βόμβα 243 εκ. ευρώ

Υδροπλάνα: Ξεκινoύν πτήσεις από την Πάτρα στις 16 Ιουνίου – Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Hellenic Seaplanes

Εκλογές Αλβανία: Ανανέωση θητείας για Ράμα, σαρωτική ήττα για Μπερίσα

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του Regional Growth Conference