Πάτρα: Την Τετάρτη η Άντζελα Γκερέκου υπογράφει το βιβλίο της

Η πρόεδρος του ΕΟΤ προσκαλεί τους φίλους της λογοτεχνίας και της μαγειρικής την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 12:00 στο χώρο του βιβλιοπωλείου (πεζόδρομος Βούρβαχη 3) όπου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της με τίτλο «Γεύσεις και Μνήμες- Τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς».

Πάτρα

H Άντζελα Γκερέκου με αφορμή την παρουσία της στο RGC2025 βρίσκεται στην Πάτρα με «Γεύσεις και Μνήμες» από την Κέρκυρα και υπογράφει αύριο Τετάρτη, αντίτυπα του βιβλίου της στο βιβλιοπωλείο Discover.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ προσκαλεί τους φίλους της λογοτεχνίας και της μαγειρικής την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 12:00 στο χώρο του βιβλιοπωλείου (πεζόδρομος Βούρβαχη 3) όπου θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της με τίτλο «Γεύσεις και Μνήμες- Τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς».

Γεύσεις από λουκουμάδες με κανέλα και μέλι, παστιτσάδα με κόκορα αλανιάρη και σοφρίτο με μυρωδιά σκόρδου και μπόλικο μαϊντανό ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου.

Όπως λέει η ίδια: “Δεν είναι απλά ένας οδηγός μαγειρικής, αλλά μια γαστρονομική περιπλάνηση στις παραδόσεις, τις γεύσεις και τα αρώματα της Κέρκυρας. Μέσα από τις σελίδες του, κάθε συνταγή αφηγείται την ιστορία του τόπου μας, συνδέοντας τις ρίζες μας με την αγάπη για το φαγητό. Είναι μια πρόσκληση να γευτείτε την αυθεντικότητα και να κρατήσετε ζωντανή την παράδοση, φέρνοντάς τη στο τραπέζι σας. Σας καλώ να ταξιδέψουμε μαζί μέσα από τις γεύσεις που καθρεφτίζουν την ψυχή του τόπου μας.”

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΕΟΤ: «Πρόκεται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γνώριμες γεύσεις της ζωής μου. Στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Κέρκυρα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το βιβλίο. Από την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες μου και να περιπλανηθώ, μέσα από αγαπημένες συνταγές της μαμάς, στις γεύσεις των αναμνήσεών μου. Γεύσεις και μνήμες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κρατούν συνδεδεμένους στο χρόνο.

Η παρούσα έκδοση είναι ένας φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα βιώματα, τις μυρωδιές, τις στιγμές και τα συναισθήματα που με διαμόρφωσαν. Με την πεποίθηση ότι η γευστική μνήμη είναι η πιο ζωντανή μνήμη του ανθρώπου, και τη σκέψη πως ο καθένας μας έχει μια δική του «συνταγή» που χαράζει τον χάρτη της καρδιάς του, μοιράζομαι μαζί σας αυτό το γευστικό, αλλά πάνω απ’ όλα βιωματικό ταξίδι.

Κάθε συνταγή, κάθε φωτογραφία, κάθε λέξη, αναδύεται μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Η Κερκυραϊκή γη προσφέρει τις πρώτες ύλες· η οικογένεια, τις μνήμες των κοινών γευμάτων γύρω από το τραπέζι· οι φίλοι, τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα.

Εκεί κι ο Τόλης —ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή— που γεύτηκε και αγάπησε την Κερκυραϊκή κουζίνα στα οικογενειακά μας τραπέια: το ψάρι μπιάνκο, το σοφρίτο, την αυγολέμονο, την παστιτσάδα, και φυσικά την κερκυραϊκή μαγειρίτσα.

Το σεντούκι της γιαγιάς άνοιξε, το τετράδιο της μαμάς ξεφυλλίστηκε…Η μαμά Μαρία, μαζί με τη Χρύσω Λέφου, μαγείρεψαν όλες τις συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Οι παραδόσεις ξαναζωντάνεψαν, και μαζί τους οι εικόνες μιας ζωής βαθιά ριζωμένης στο παρελθόν, αλλά ζωντανής στο παρόν. Γιατί, όπως σημειώνω και στον πρόλογο του βιβλίου, είναι ανάγκη: «Να θυμηθούμε τις ρίζες μας, να τις ανακαλύψουμε ξανά, να τις αναδείξουμε, να τις εξελίξουμε – ώστε να προσφέρουμε στο μέλλον κάτι που θα αντέξει στον χρόνο. Κάτι που θα έχει ψυχή. Την ελληνική ψυχή.»