Αχαΐα: «Φωτιά» οι αντικειμενικές αξίες με το νέο χρόνο – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Οι αυξήσεις μπορεί να μην είναι θεαματικές, αλλά αγγίζουν σχεδόν το σύνολο των συνοικιών της Πάτρας,  ενώ όλη η παραλιακή ζώνη της Αχαΐας, μπαίνει πλέον στο νέο σύστημα που θα βασίζεται κυρίως στις αξίες της αγοράς, παρά στην εκτίμηση της οικείας ΔΟΥ.

Αχαΐα: «Φωτιά» οι αντικειμενικές αξίες με το νέο χρόνο - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Μπαράζ αυξήσεων στις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, εντάξεις 209 νέων οικισμών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και 6 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών, φέρνει ο νέος χρόνος για την Αχαΐα.

Οι αυξήσεις μπορεί να μην είναι θεαματικές, αλλά αγγίζουν σχεδόν το σύνολο των συνοικιών της Πάτρας, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, ενώ όλη η παραλιακή ζώνη της Αχαΐας, μπαίνει πλέον στο νέο σύστημα που θα βασίζεται κυρίως στις αξίες της αγοράς, παρά στην εκτίμηση της οικείας ΔΟΥ.
Φυσικά, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και το κόστος της μεταβίβασης ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων φόρων. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να φέρει ένα νέο πακέτο ποσοστιαίας μείωσης του φόρου.

Πάντως, με την ένταξη των 209 νέων περιοχών στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, καταργείται μια στρέβλωση του συστήματος. Στις νέες εντάξεις, που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και λάμβαναν τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας ή του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας, οι τιμές τους αυξάνονται σημαντικά.

 

Αχαΐα: «Φωτιά» οι αντικειμενικές αξίες με το νέο χρόνο - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

 

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Στον Δήμο Πατρέων στο νέο σύστημα εντάσσονται πλέον όλοι οι παραλιακοί οικισμοί και συγκεκριμένα Αγίου Βασιλείου, Ακταίου και Ρίου. Οι αυξήσεις σε αυτές τις περιοχές, θα γίνουν σύντομα εμφανείς, καθώς οι αξίες των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές, υπολογίζονταν με τον χαμηλότερο συντελεστή του δήμου, δηλαδή στα 600 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο.

Επίσης, εντάσσονται ο Ψαθόπυργος – Κυανή Ακτή, η Ροδινή και τα Αραχωβίτικα. Και πιο ορεινά όμως, υπάρχουν νέες εντάξεις και αυξήσεις, όπως στο Χάραδρο, στη Μαγούλα, στο Ανω και Κάτω Καστρίτσι, στα Αργυρά και στο Πλατάνι.

Στη νότιοδυτική πλευρά της Πάτρας, στο νέο σύστημα εντάσσονται η Παραλία και οι οικισμοί Ρογίτικα, Βραχναίικα, Καμίνια, Μονοδένδρι και Τσουκαλαίικα. Επίσης, αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν με το νέο χρόνο τα Μοιραίικα, η Καλλιθέα, η Κρήνη, η Οβρυά, τα Δεμένικα, το Σαραβάλι και το Μιντιλόγλι, η Ελεκίστρα και η Σκιόεσσα.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 

Και στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό της Πάτρας όμως, έρχονται σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, προστέθηκε μια ακόμα ζώνη (από 30 έγιναν 31) ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν σε 23 ζώνες, μόνο σε έξι θα επέλθουν μειώσεις και μια θα μείνει σταθερή.

* Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πέριξ της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, που θα δουν σταθερές αξίες της Ζώνης Α στα 1650 €/τ.μ. ενώ στις κάθετες οδούς θα υπάρξει μικρή μείωση από τα 1350 στα 1300 €/τ.μ.

* Η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου κατά μήκος της Μαρίνας και μέχρι την οδό Λευκωσίας που είναι στη Β Ζώνη, παραμένει η πιο ακριβή περιοχή της Πάτρας, με την αντικειμενική της αξία να αυξάνεται από τα 1400 στα 1700 €/τ.μ., δηλαδή επήλθε αύξηση 21,4%.

* Στη Ζώνη Γ που αφορά τις ιδιοκτησίες επί της Ηρώων Πολυτεχνείου, μεταξύ Λευκωσίας και Μειλίχου, οι τιμές αυξάνονται από 1400 στα 1500 €/τ.μ.

* Στη Ζώνη Δ που περιλαμβάνει τμήματα των οδών Παναχαϊκού, Λευκωσίας, Ναυμαχίας Ελλης, Κύπρου, Καρατζά, Θεσσαλονίκης, Ερενστρώλε, Αθ. Διάκου και Βύρωνος, οι τιμές αυξάνονται από 1296 σε 1350 €/ τ.μ.

* Στη Ζώνη Ε που περιλαμβάνει οδούς όπως, η Πέντε Πηγαδίων, Σισίνη, Χαραλάμπη, Χείλωνος Πατρέως, Αμερικής, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, κ.α. οι τιμές επίσης αυξάνονται από 1296 σε 1400 €/τ.μ.

* Στη Ζώνη ΣΤ που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την πλατεία Ομονοίας, οι τιμές αυξάνονται από 1245 σε 1300 €/τ.μ.

* Μείωση τιμών έχουμε στην Ζώνη ΙΑ που αφορά τις οδούς Κανάρη, Αλεξάνδρου Υψηλάντου, Αγίου Νικολάου, 25ης Μαρτίου, Γεωργίου Ρούφου, Λόντου, Αγίας Τριάδος, Βορείου Ηπείρου, Αγίων Σαράντα, Ναυαρίνου, κ.ά. όπου οι τιμές πέφτουν από τα 1190 στα 1150 €/τ.μ.

* Το ίδιο και στις Ζώνες ΙΔ και ΙΕ, όπου οι τιμές μειώνονται από 1190 σε 1150 και 1100 €/τ.μ. αντίστοιχα, καθώς επίσης, στις ζώνες Κ (Αγ. Τριάδος, Μαραγκοπούλου, Σκάλες Αγίου Νικολάου, Καλαβρύτων, Σμύρνης, Ιωνίας, κ.ά.) όπου η τιμή έπεσε στα 950 από 989 €/τ.μ. και στην ΚΗ (Γλαύκου, Ακρωτηρίου) που μειώθηκε στα 650 από 651 €/τ.μ.

Η νέα Ζώνη είναι η Λ που συμπεριέλαβε τμήμα της λεωφόρου Γλαύκου από την οδό Πανδίονος μέχρι ανώνυμη οδό και εκτιμήθηκε στα 750 €/τ.μ.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ