6 μυστικά για να μάθεις να διαχειρίζεσαι με υγιή τρόπο τα συναισθήματά σου

Μπορεί και εσύ να βιώνεις κάτι αντίστοιχο, να νιώθεις ορισμένες φορές πως τα συναισθήματά σου βγαίνουν εκτός ελέγχου, χωρίς στην πραγματικότητα να σου προσφέρουν κάποια λύση και χωρίς να μπορείς να διακρίνεις το πώς λειτουργούν ως ένδειξη για κάτι μεγαλύτερο.

sinaisthimata Φωτογραφία από Engin Akyurt (pexels.com)

Μπορεί να μου πήρε αρκετά χρόνια, όμως πριν μερικές εβδομάδες συνειδητοποίησα πως αρκετές φορές δεν αντιδρώ ακριβώς σε μία οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να με ενοχλεί, αλλά περισσότερο στο συναίσθημα που αυτή μου προκαλεί και φυσικά, ένα συναίσθημα «αρνητικό» (παρότι τα συναισθήματα δεν ορίζονται ως «θετικά» και «αρνητικά»).

Αυτό με έβαλε σε σκέψεις (μαζί με ορισμένα βίντεο του TikTok, γιατί προφανώς και ο αλγόριθμος με ξέρει πολύ καλά) για το εάν και κατά πόσο έχω μάθει τελικά να «ρυθμίζω» ή για να το πω ακόμα καλύτερα, να διαχειρίζομαι εποικοδομητικά τα συναισθήματά μου.

Και έτσι, άρχισε ένα ολοκαίνουριο κεφάλαιο στην προσωπική μου αυτοβελτίωση και προφανώς, θα σε πάρω μαζί μου σε αυτό, γιατί μπορεί και εσύ να βιώνεις κάτι αντίστοιχο, να νιώθεις ορισμένες φορές πως τα συναισθήματά σου βγαίνουν εκτός ελέγχου, χωρίς στην πραγματικότητα να σου προσφέρουν κάποια λύση και χωρίς να μπορείς να διακρίνεις το πώς λειτουργούν ως ένδειξη για κάτι μεγαλύτερο. Ή μπορεί να βρίσκεσαι στην απέναντι πλευρά, να χρησιμοποιείς διάφορους μηχανισμούς, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να μην διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, όπως είναι το φαγητό, το αλκοόλ ή το binge-watching δίχως αύριο.

sinaisthimata

Φωτογραφία από Ibraim Leonardo (pexels.com)

Πώς θα διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας:

Αναγνώριση του μηχανισμού μουδιάσματος

Δεν το εννοώ κυριολεκτικά, να νιώθεις μούδιασμα στο σώμα σου, αλλά περισσότερο είναι εκείνος ο μηχανισμός που συνειδητά ή ασυνείδητα χρησιμοποιούμε, προκειμένου να βγούμε από τη «δύσκολη» θέση να διαχειριστούμε κάποιο έντονο συναίσθημα. Είναι αυτό που μπορεί κάτι να μας έχει στενοχωρήσει ή ενοχλήσει και αντί να το αναλύσουμε, μουδιάζουμε το μυαλό σου βλέποντας απανωτά 10 επεισόδια στο Netflix ή δικαιολογώντας τον εαυτό μας πως είμαστε υπερβολικά απασχολημένες, για να δώσουμε χρόνο στα συναισθήματά μας. Βέβαια, κάθε τέτοιος μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει και ευεργετικά σε έναν ισορροπημένο βαθμό, οπότε θα πρέπει να εμπιστευτείς το ένστικτό σου σχετικά με το πότε το φαγητό για παράδειγμα, δεν είναι απλά απόλαυση, αλλά coping mechanism.

Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου

Ακούγεται κλισέ και ανούσιο, όμως στην πραγματικότητα πολλές είναι οι φορές που δεν συνειδητοποιούμε καν τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθουμε. Απλά κάνουμε μία γρήγορη εκτίμηση και μετά φροντίζουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, μόνο που όπως είχε πει και η Caroline Fenkel, «όταν είσαι απασχολημένη με το να κάνεις στην άκρη τα συναισθήματά σου, εκείνα βρίσκονται στο διπλανό δωμάτιο και κάνουν push-ups», άρα το να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας είναι μία πολύ κομβικής σημασίας βάση, για να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε με υγιή τρόπο. Μόλις τους δώσουμε ένα όνομα, μπορούμε να ψάξουμε τα βαθύτερα αίτια, ενώ ίσως βοηθήσει ακόμα και να τα καταγράψουμε.

sinaisthimata

Φωτογραφία από MART PRODUCTION (pexels.com)

Χωρίς κριτική

Είναι αυτό που πολλές φορές ένα συναίσθημα κάνει την εμφάνισή του και τρέχουμε να το «πνίξουμε», λέγοντας πως δεν είναι σωστό ή δεν είναι πρέπον ή δεν έχει κάποια λογική ή είναι ντροπιαστικό να αισθανόμαστε έτσι. Μπορεί να είναι δύσκολο, όμως το «οφείλουμε» σε μας, να δείξουμε συμπόνια στον εαυτό μας και κατανόηση, χωρίς να τον στήνουμε στον τοίχο και να γινόμαστε ο χειρότερος και πιο δύσκολος κριτής του. Τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα, μπορεί να αισθανόμαστε κάτι όμως αυτό δεν το κάνει αυτόματα μία πραγματικότητα, και προσπαθώντας να το μπλοκάρουμε, δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας πραγματικά να το βιώσει και έτσι, να το διαχειριστεί.

Τι δείχνουν τα συναισθήματα;

Ας κάνουμε στον εαυτό μας αυτή την ερώτηση, γιατί μπορεί τα συναισθήματα να μη δείχνουν απαραίτητα κάποια πραγματικότητα, όμως μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδείξεις, επιτρέποντάς μας να παρατηρήσουμε ορισμένα δεδομένα. Είναι διαφορετικό να αντιδρούμε σε αυτές τις παρατηρήσεις παρά στα ίδια τα συναισθήματα, γιατί η δεύτερη περίπτωση δεν είναι και η ιδανική. Το να αντιδρούμε στα συναισθήματά μας μπορεί να μας οδηγήσει να ξεσπάσουμε σε έναν συνεργάτη μας για παράδειγμα, όμως παρατηρώντας μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις αυθόρμητες και επιζήμιες αντιδράσεις και να διαχειριστούμε τόσο τα συναισθήματά μας όσο και την κατάσταση που πραγματικά μας έχει ενοχλήσει. Ένα συναίσθημα μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά, μικρά ή μεγάλα, από το ότι πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα social media μέχρι πως έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία.

sinaisthimata

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Ο «σωστός» και ασφαλής τρόπος έκφρασης

Αυτή είναι μία περιπέτεια πολύ προσωπική για την καθεμία. Μόλις έχουμε αναγνωρίσει και αναλύσει το συναίσθημά μας, έχει έρθει η ώρα να βρούμε έναν υγιή τρόπο να το εκφράσουμε και να το διαχειριστούμε. Μπορεί να χρειάζεται να το συζητήσουμε με την κολλητή μας, να το εκφράσουμε γραπτά στο ημερολόγιό μας, να αρχίσουμε τη γενική στο σπίτι, να δώσουμε τον χρόνο στον εαυτό μας για ένα καθαρτικό κλάμα. Το να μην χρειάζεται να «θάψεις» ένα συναίσθημα λειτουργεί απελευθερωτικά αντί να προσπαθείς να το ξεχάσεις ή να το παραβλέψεις, δίνει την ευκαιρία να επιλέξουμε, συνειδητά να επιλέξουμε πώς θα το διαχειριστούμε και είναι καλύτερο τελικά να ελέγχεις σε μικρές δόσεις ένα συναίσθημα παρά να το χώνεις κάτω από το χαλάκι επανειλημμένως μέχρι να εκραγείς με αναίτια αφορμή.

Η σωματική αίσθηση

Τα συναισθήματά μας έχουν μία σωματική βάση, καθώς σώμα και πνεύμα είναι αλληλένδετα, οπότε το να επικεντρωθούμε στο σώμα μας είναι εκείνο που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Είναι ένας υγιής τρόπος να τα εκφράσουμε, με την άσκηση και τη γυμναστική να είναι κυρίαρχες επιλογές. Το να γυμναστείς ή να βγεις έξω είναι δύο πολύ βασικοί και πετυχημένοι τρόποι, να διαχειριστούμε ένα «αρνητικό» συναίσθημα, αλλιώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας ένα ζεστό μπάνιο. Το point είναι να ρωτήσουμε τον εαυτό μας και να βρούμε τον τρόπο να συνδεθούμε με το σώμα μας, ώστε να λειτουργήσει ως «αντίδοτο» στη συναισθηματική μας φόρτιση και να μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο, για να κάνουμε τις αναλύσεις μας.

 

Με πληροφορίες από self.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ