Αχαΐα: Χωρίς πόρους και γιατρούς δεν υπάρχει περίθαλψη – Υγειονομικοί αναλύουν στην «Π»

Για να γίνει πύλη ελέγχου η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη προς τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθεί. Τρεις γιατροί που έχουν θέση ευθύνης σε βασικές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Αχαΐα σχολιάζουν το νέο νομοσχέδιο.

Αχαΐα: Χωρίς πόρους και γιατρούς δεν υπάρχει περίθαλψη - Υγειονομικοί αναλύουν στην «Π»

Το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να καλύψει τα κενά του συστήματος σήμερα;
Μπορεί να λειτουργήσει στην πραγματικότητα ως φίλτρο για τους ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης;
Μπορεί να υλοποιηθεί ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού για κάθε Ελληνα πολίτη;
Μπορεί να υπάρξει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στελεχωμένη μόνο με πέντε ιατρικές ειδικότητες;
Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέσαμε σε γιατρούς που έχουν θέση ευθύνης σε τρεις βασικές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Αχαΐα. Οι απαντήσεις που μας έδωσαν είναι ενδεικτικές.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ (αναπληρωτής διευθυντής Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα – Αγίου Αλεξίου)

Αχαΐα: Χωρίς πόρους και γιατρούς δεν υπάρχει περίθαλψη - Υγειονομικοί αναλύουν στην «Π»

Ο Νίκος Κοσκινάς

«Ετσι όπως τίθεται φαίνεται ότι γίνεται μία αναδιανομή της πίτας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τη στιγμή που το πακέτο παροχών δεν αλλάζει, δεν αλλάζει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς την κατεύθυνση που έχουμε ανάγκη. Οι συνθήκες είναι ίδιες, οι απαιτήσεις είναι ίδιες. Ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό. Οι επικουρικοί γιατροί δεν λύνουν το πρόβλημα. Ο οικογενειακός – προσωπικός γιατρός έχει λογική βάση και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ο τρόπος που πάει να εφαρμοστεί είναι αναχρονιστικός και ανεφάρμοστος. Επιχειρήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον γενικό γιατρό, παθολόγο και παιδίατρο και δεν προχώρησε. Πρέπει να μπει σε νέες βάσεις ο θεσμός αυτός διότι έχουμε μία ιατρική κοινότητα με υψηλότατο ποσοστό εξειδικευμένων γιατρών. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκπαιδευμένο ιατρικό κόσμο που απευθύνεται από μόνος του ο ασθενής.

Από κει και πέρα για να γίνει πύλη ελέγχου η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη προς τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθεί. Σε ένα ρημαγμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Περίθαλψης δεν μπορείς να αναθέσεις τέτοιο ρόλο. Τέλος, του χρόνου συνταξιοδοτείται άλλο ένα 25% του ΕΣΥ, πώς θα καλυφθεί το κενό;

Η λογική μας έπρεπε να είναι στραμμένη στην ενίσχυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ώστε να επιτελέσει τον ρόλο που πρέπει».

ΘEΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ (επιστημονικά υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Νοτίου Τομέα – Ζαρουχλείκων)

Αχαΐα: Χωρίς πόρους και γιατρούς δεν υπάρχει περίθαλψη - Υγειονομικοί αναλύουν στην «Π»

Ο Θεόδωρος Σολωμός

«Με το νομοσχέδιο αυτό και με τα άρθρα που έχουμε δει τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Και το σημειώνω αυτό διότι δεν έχουμε τον ενιαίο κορμό του νομοσχεδίου. Από τα όσα έχουμε δει πιστεύω ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ιδιαίτερα στην πρόσβαση των πολιτών στο υγειονομικό σύστημα.

Στην ουσία ενοποιείται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι βάζει στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μόνον πέντε ιατρικές ειδικότητες οι άλλες θα προστίθενται κατά βούληση των υγειονομικών περιφερειών. Αυτό από μόνο του δείχνει την αποτυχία του. Δεν μπορεί να στηριχτεί η Πρωτοβάθμια μόνο σε πέντε ειδικότητες όταν μάλιστα θα λειτουργεί και ως φίλτρο παραπομπής των ασθενών στα νοσοκομεία.

Χρειάζονται 5.500 γιατροί μόνο για τον προσωπικό γιατρό. Το ερώτημα είναι με τι όρους και τι προϋποθέσεις θα ενταχθούν οι συνάδελφοι στο σύστημα; Αυτό δεν το γνωρίζουμε στην παρούσα φάση. Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα οργανογράμματα των Κέντρων Υγείας τα οποία ούτε με αυτό το νομοσχέδιο δεν προβλέπονται όπως και στο προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δομές της Πρωτοβάθμιας λειτουργούν σήμερα  με τα οργανογράμματα του πρώην ΙΚΑ. Το 95% του προσωπικού είναι μετακινημένο από άλλες δομές. Για παράδειγμα στο δικό μας Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα το 95% του προσωπικού ανήκει στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας. Να φανταστείτε ότι σε αυτό ανήκω κι εγώ που είμαι επιστημονικά υπεύθυνος στον Νότιο Τομέα. Μάλιστα, πρόσφατα μου ζήτησαν από το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσα σαν πάω να κάνω εφημερίες στο νοσοκομείο Αιγίου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι γίνεται. Πρέπει να γίνει ξεχωριστός οργανισμός για τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Υπάρχει πρόθεση να πάμε σε ένα καινούργιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί ο βασικός κορμός της».

ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (διευθυντής Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας)  

Αχαΐα: Χωρίς πόρους και γιατρούς δεν υπάρχει περίθαλψη - Υγειονομικοί αναλύουν στην «Π»

Ο Τάσος Γιακουμής

«Δυστυχώς συνεχίζεται με γρήγορο ρυθμό η απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας μας. Χωρίς οργανόγραμμα ένα δημόσιο σύστημα δεν μπορεί να σταθεί και σβήνει σταδιακά δίνοντας προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών από τον ιδιωτικό τομέα. Ανοίγει ορθάνοιχτα η πόρτα της ιδιωτικοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η κάλυψη των διαγνωστικών και άλλων υπηρεσιών παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα. Η καθιέρωση του προσωπικού γιατρού, όπως θα λειτουργήσει, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά, αντίθετα, δημιουργεί πελάτες και βάζει επιπλέον εμπόδια στην άμεση αντιμετώπισή του. Πέραν αυτού πού θα βρεθούν τόσοι προσωπικοί γιατροί; Κανείς δεν γνωρίζει πώς και υπό ποιες συνθήκες θα παίξουν τον ρόλο αυτό οι ιδιώτες. Από πουθενά δεν προβλέπεται η αύξηση της χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά αντίθετα μειώνονται δραματικά οι πιστώσεις γι’ αυτήν.

Είναι ένα νομοσχέδιο που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Και το χειρότερο είναι ότι οι αλλαγές αυτές δρομολογούνται σε μία περίοδο που η υποστελεχωμένη και εξαντλημένη – λόγω της διετούς πανδημίας – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καλείται να καλύψει τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων πολιτών που από την Πρωτομαγιά αποκλείονται από τον ιδιωτικό τομέα και παραπέμπονται αποκλειστικά στο δημόσιο».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ