Αυτοδιοίκηση: Ποιες παρατάξεις βρήκαν τοίχο λόγω του νέου νόμου

Κατατίθενται σήμερα οι συνδυασμοί για Περιφέρεια και Δήμους. Θα περιλαμβάνουν χιλιάδες ονόματα. Ο νέος νόμος εμπόδισε στις μικρές παρατάξεις την κάθοδο.

Αυτοδιοίκηση: Ποιες παρατάξεις βρήκαν τοίχο λόγω του νέου νόμου Το 2019 στην ορκομωσία της Πάτρας βρίσκονταν 10 επικεφαλής παρατάξεων. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου θα βρίσκονται τέσσερις

Τέλος χρόνου θα σημάνει απόψε στις 23.59 για τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς που θα συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς λήγει η προθεσμία υποβολής ψηφοδελτίων στην πύλη που έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Λίγες ώρες πριν την οριστική κατάθεση των ψηφοδελτίων, παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι αλλαγές που ήρθαν στον εκλογικό χάρτη από τον ισχύοντα νέο εκλογικό νόμο, όπου κατά κύριο λόγο παρατηρούνται στο δημοτικό σκηνικό.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2019 είχαν κατέβει οκτώ συνδυασμοί. Από αυτούς, δεν θα είναι υποψήφιοι οι Οικολόγοι Δυτικής Ελλάδας που είχαν ως επικεφαλής τότε τον Κώστα Παπακωνσταντίνου αλλά ούτε και η παράταξη που είχε στηριχθεί από τη Χρυσή Αυγή του Ανδρέα Νικολακόπουλου, ενώ φυσικά θα λείπει και η παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου.

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες είναι οι εξής: Νεκτάριος Φαρμάκης (ΝΔ), Κώστας Καρπέτας (ΣΥΡΙΖΑ), Σπύρος Σκιαδαρέσης (ΠΑΣΟΚ), Σωτήρης Παρίσης (ΚΚΕ), Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιώργος Κολλιόπουλος, Χρήστος Κοσίνας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Δηλαδή δύο λιγότεροι από το 2019 και μόνο οι Χατζηλάμπρου και Κολλιόπουλος δεν στηρίζονται από κάποιο κόμμα.

Αν τα δεδομένα είναι απλά στην περιφέρεια, στους δήμους είναι αρκετά περίπλοκα.

Στην Πάτρα, το 2019 είχαν κατέβει 12 υποψήφιοι δήμαρχοι. Σήμερα, έχουμε μόλις τέσσερις (Πελετίδης με στήριξη ΚΚΕ, Ψωμάς ανεξάρτητος, Σβόλης με στήριξη της τοπικής ΝΔ και Αϊβαλής με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).

Σε σχέση με το 2019, επηρεασμένοι στην πλειοψηφία τους από τον εκλογικό νόμο, δεν είναι υποψήφιες οι παρατάξεις του Γρ. Αλεξόπουλου, του Ν. Νικολόπουλου, του Γ. Ρώρου, του Ν. Τζανάκου, του Θ. Ντρίνια, του Αλ. Χρυσανθακόπουλου, του Χρ. Πατούχα, του Δ. Μπέλια και του Θ. Μπελεζώνη. Οι περισσότεροι εξ αυτών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργάζονται ή επηρεάζουν καταστάσεις με έναν από τους τέσσερις υποψήφιους δημάρχους, με εξαίρεση τον Γρ. Αλεξόπουλο που θα είναι υποψήφιος στη Δυτική Αχαΐα και τον Γ. Ρώρο που θα συμπλήρωνε υποψήφιους αλλά επέλεξε η παράταξη τη σύμπλευση με τον Β. Αϊβαλή.

Στην Αιγιάλεια, κατά τα φαινόμενα δε θα σημειωθούν πολλές αλλαγές. Υποψήφιοι δήμαρχοι είναι οι Δ. Καλογερόπουλος, Χρ. Γούτος (συνεργαζόμενος με Βασιλική Ψυχράμη), Γ. Κουβαράς (διάδοχος Παπακωνσταντινόπουλου) και Γ. Μποδιώτης (διάδοχος Αγγελικής Κουρή). Σε σύγκριση με το 2019 δεν θα είναι υποψήφια η Βασιλική Ψυχράμη κάτι που ήταν γνωστό, ενώ διαφαίνεται ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, αν και έχει κάνει γνωστή τη διάθεσή του να συμμετέχει ως επικεφαλής συνδυασμού.

Στη Δυτική Αχαΐα το 2019 ήταν έξι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ενώ σήμερα είναι τέσσερις. Εκ νέου υποψήφιος είναι ο Σπ. Μυλωνάς και διεκδικητές του Δήμου είναι οι Φ. Λιάκος (διάδοχος Χρ. Νικολάου), Γ. Χριστοδουλόπουλος (διάδοχος Αλ. Θανόπουλου) και ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιοι οι Αγγελος Στεργιόπουλος και Παναγιώτης Κουνάβης, οι οποίοι φέτος βρίσκονται στον συνδυασμό Μυλωνά. Ο Αντ. Μπατζαλής δεν θα είναι υποψήφιος, άρα έχουμε τρεις λιγότερους «μικρούς» συνδυασμούς.

Στα Καλάβρυτα οι υποψήφιοι φέτος θα είναι τρεις. Ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Σταμάτης Ανδριόπουλος (στήριξη από ΚΚΕ) και ο Θανάσης Κανελλόπουλος. Ο εκλογικός νόμος είναι ένας από τους παράγοντες που δεν επέτρεψε στον Σπ. Θεοχάρη και τον Γ. Τσενέ να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, αφού οι απαιτήσεις για πρόσωπα που θα στελέχωναν το ψηφοδέλτιό τους είναι υψηλές, ενώ σε σχέση με το 2019 δεν θα είναι υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Γ. Λαζουράς.

Τέλος, στον Ερύμανθο δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Ο δήμαρχος Θ. Μπαρής και οι Διαμαντής Κανελλόπουλος και Π. Σκιαδάς είναι η τριάδα των υποψηφίων δημάρχων όπως και το 2019.

Γίνεται διακριτό τουλάχιστον στην Πάτρα, όπου υπήρχαν αρκετές μικρές δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις ενεργών πολιτών με ειλικρινές ενδιαφέρον για τα τεκτενόμενα στην πόλη, ότι ο εκλογικός νόμος που ισχύει στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν επέτρεψε τη συμμετοχή τους. Επομένως, κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, έχει ουσιαστική βάση το επιχείρημα πολλών αυτοδιοικητικών που υποστήριζαν ότι χωρίς κομματική ενίσχυση δεν είναι εύκολος ο σχηματισμός ψηφοδελτίου για τις λεγόμενες μικρές παρατάξεις.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι αυτοδιοικητικοί έχουν αποδείξει με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι όψιμο, ότι οι παρεμβάσεις τους είναι ουσιαστικές και συμβάλουν σε χρήσιμες αλλαγές στην καθημερινότητα της πόλης και κυρίως ότι με τα λεγόμενά τους μπορούν να προβληματίζουν μερίδα των συμπολιτών τους, χωρίς να έχει σημασία αν αυτή η μερίδα είναι μικρή ή μεγάλη. Η ουσία είναι ότι σε ένα γενικό πολιτικό περιβάλλον που όλο και λιγότεροι ασχολούνται ανιδιοτελώς, ακόμα και αυτοί που έχουν ενεργή παρουσία δεν ενθαρρύνονται για να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ