Ασφάλεια Πατρών: Πώς δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Ποια η «ταρίφα» που πλήρωνε το κάθε άτομο

Οι κατηγορούμενοι συνεργάζονταν με δουλεμπόρους στην Τουρκία για την διακίνηση των μεταναστών

Ασφάλεια Πατρών: Πώς δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Ποια η «ταρίφα» που πλήρωνε το κάθε άτομο

5.500 ευρώ ανά άτομο ήταν η ταρίφα του επικίνδυνου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, τη δράση του οποίου μπλόκαρε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά το 1.300.000 ευρώ. Συνολικά από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έβγαλαν από τη χώρα, μέσω του λιμανιού της Πάτρας και του λιμανιού της Ζακύνθου 228 μετανάστες . Συγκεκριμένα, για τις μεταφορές των παράτυπων μεταναστών, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποίησαν 51 οχήματα, εκ των οποίων τα 47 εκμισθώθηκαν και υπεξαιρέθηκαν από τις περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής καθώς και από νησιά των Κυκλάδων και των Επτανήσων.

Όπως αποκάλυψε το pelop.gr, Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε περιοχές της Αττικής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 9 άτομα. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» πρόκειται για 5 αλλοδαπούς ασιατικής καταγωγής και 4 Ελληνες από Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έναντι υψηλών χρηματικών ποσών «διευκόλυναν» την παράνομη είσοδο των αλλοδαπών και στη συνέχεια την έξοδο από τη χώρα, ακόμα και μέσω του λιμανιού της Πάτρας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΛΑΣ αναφέρει: «Εξαρθρώθηκε, μετά από διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε μετανάστες από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στο εσωτερικό της Χώρας.

Ειδικότερα, χθες 17-10-2022 το πρωί, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής εννέα άτομα (τρεις αλλοδαπούς και έξι ημεδαπούς άνδρες).

Παράλληλα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ταυτοποίησαν ακόμη τριάντα άτομα, συνεργών και μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχονται στη διακίνηση των μεταναστών.

Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της ψευδής κατάθεσης, της ψευδής καταγγελίας, της υπεξαίρεσης, της παράβασης του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και της παράβασης της νομοθεσίας για την Πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει συνολικά 51 μεταφορές αλλοδαπών, διακινώντας τουλάχιστον 228 μετανάστες, που κατέβαλαν στους διακινητές έως και 5.500 ευρώ ανά άτομο.

 

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι συλληφθέντες, από αρχές του έτους 2020 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και σε συνεργασία με δουλεμπόρους στην Τουρκία, διακινούσαν υπηκόους τρίτων χωρών, από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, διευκολύνοντας την είσοδο τους στη Χώρα μας και τη μετακίνηση – μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις μεταφορές των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποίησαν (51) οχήματα, εκ των οποίων τα (47) εκμισθώθηκαν και υπεξαιρέθηκαν από τις περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, καθώς και από νησιά των Κυκλάδων και των Επτανήσων.

Ασφάλεια Πατρών: Πώς δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Ποια η «ταρίφα» που πλήρωνε το κάθε άτομο

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέφεραν τους αλλοδαπούς από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, όπου κατακρατούσαν παράνομα σε διαμερίσματα όσους αλλοδαπούς δεν είχαν καταβάλει τα χρήματα για την διακίνηση τους. Στη συνέχεια, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφού τους αποσπούσαν τα χρηματικά ποσά τους άφηναν ελεύθερους ή διευκόλυναν ακόμη και την μετακίνησή τους σε Ευρωπαϊκές Χώρες.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι από την παράνομες πράξεις τους ανέρχεται στο 1.200.000 ευρώ περίπου, ενώ η αξία των υπεξαιρεθέντων οχημάτων, υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής :

• (4) αυτοκίνητα και (3) μοτοσικλέτες
• (1) αεροβόλο πιστόλι
• (1) γεμιστήρας με ένα φυσίγγιο
• (1,6) γραμμάρια κοκαΐνης
• Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
• (9) κινητά τηλέφωνα και
• (5.169) ευρώ

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών».

«Φάμπρικα» 1 εκατ. € με μετανάστες – «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στο δρομολόγιο Τουρκία – Εβρος – Αχαΐα – Ιόνιο

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που «εισήγαγε» στη χώρα και προωθούσε στο εξωτερικό παράτυπους μετανάστες, προχώρησε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε περιοχές της Αττικής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 9 άτομα. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» πρόκειται για 5 αλλοδαπούς ασιατικής καταγωγής και 4 Ελληνες από Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έναντι υψηλών χρηματικών ποσών «διευκόλυναν» την παράνομη είσοδο των αλλοδαπών και στη συνέχεια την έξοδο από τη χώρα, ακόμα και μέσω του λιμανιού της Πάτρας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το κύκλωμα κατάφερνε και διασφάλιζε το πέρασμα των μεταναστών που προέρχονταν από την Τουρκία από διάφορα σημεία του Εβρου και στη συνέχεια τους προωθούσαν σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Μεταξύ των «σταθμών» συγκαταλέγονται η Πάτρα, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Αττική. Από εκεί προμηθεύοντάς τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τους εξασφάλιζαν με το αζημίωτο το πολυπόθητο ταξίδι σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οπως πληροφορείται η «Π», η εγκληματική οργάνωση υπολογίζεται πως αποκόμισε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ από τη συστηματική παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από το εξωτερικό στη χώρα μας. Από το 2020 διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία μέσω του Εβρου. Από τη μέχρι τώρα έρευνα φαίνεται πως κατάφεραν να «εκτελέσουν» επιτυχώς 51 μεταφορές αλλοδαπών, χωρίς να είχε γίνει γνωστό πόσο άτομα περιλαμβάνονταν στις «αποστολές».

Οι εννέα συλληφθέντες σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης, σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πατρών.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για την ταυτοποίηση συνεργών και «δορυφόρων» των διακινητών, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή ατόμων που διαμένουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ