Μπακογιάννης: Τα Πολεοδομικά Σχέδια συμπεριλαμβάνουν προβλέψεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

«Όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο περισσότερο θα υφιστάμεθα τις συνέπειές της», δήλωσε ο κ. Ευθύμης Μπακογιάννης, Γενικός Γραματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος , ΥΠΕΝ, στο 13 ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Όπως εξήγησε, «οι πόλεις μας χτίστηκαν σε μία δύσκολη περίοδο για τα πολεοδομικά δεδομένα, με σοβαρές ελείψεις», και επεσήμανε ότι «εκπονούμε τα Τοπικά και Περιφερειακά Πολεοδομικά Σχέδια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», ενώ πρόσθεσε ότι προχωράμε σε μία ολιστική αναδιάρθωση του χώρου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, απαιτείται ένας περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμηση με ταυτόχρονο σχεδιασμό για ανθεκτικές πόλεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
“Τα τέσσερα βασικά ζητήματα είναι η ενοποίηση των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, η ανάληψη της ατομικής ευθύνης, αλλά και η καταγραφή χρήσιμων στοιχείων και δεδομένων στο φυσικό και αστικό περιβάλλον”, δήλωσε.
Ο κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, αν. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στην αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, αλλά και στις σημαντικές ευθύνες τόσο της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών. “Χρειάζεται μία απάντηση για τα νέα δεδομένα, και πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους προς τις Περιφέρειες που είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”, δήλωσε. “Απαιτείται Ένωση δυνάμεων και πολυπεπίπεδη περιφερειακή διακυβέρνηση”, δήλωσε.
Όπως δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, η κλιματική κρίση αντιμετωπίζεται πλέον ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Το κλίμα αλλάζει με τέτοια ταχύτητα που πλέον δεν έχουμε τον χρόνο να προσαρμοστούμε, ανέφερε. Ενώ όπως είπε, σε παγκόσμιο επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστευτικών ροών οφείλεται σε ζητήματα φυσικών καταστροφών και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Όπως τόνισε η κα Ζέφη Δημαδάμα, Λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστημιο, όταν μιλάμε για κλιματική ανθεκτικότητα, μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο των συνεπειών. «Η κλιματική κρίση έχει φύλο και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες και διαπιστώσαμε αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά» είπε, ενώ επεσήμανε ότι η Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου η κλιματική κρίση θα χτυπήσει πολύ δυνατά.
Όπως δήλωσε η κα Αίνλη Δάφνη, PhD Bioethics, Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, Διδάσκουσα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η κλιματική κρίση είναι παρούσα στον μικρόκοσμό μας και στο σπίτι μας. Όπως ανέφερε, για δύο ώρες σκρολάρισμα την ημέρα, οι αντίστοιχες εκπομπές ρύπων ετησίως είναι αντίστοιχες με έναν αναμένο για δέκα ώρες θερμοσίφωνα.
Η κα Αγγέλικα Τζέμου, μέλος ΔΣ & Head of HR, Bayer Greece αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Συντονίστρια του πάνελ η κα Έφη Μπαρμπάτση, Alpha TV
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο καιρός 13/5: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Λάρισα: Τι ισχυρίστηκε ο 21χρονος μητροκτόνος, θα εξαφάνιζε το πτώμα με ξαδελφό του ΒΙΝΤΕΟ
Δυνατός σεισμός στο Αιγαίο τα ξημερώματα, αισθητός μέχρι την Αττική
Ερευνα για κακοποίηση ανήλικης από τη μητέρα της στην Πάτρα
Εκλογές Αλβανία: Ανανέωση θητείας για Ράμα, σαρωτική ήττα για Μπερίσα
Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του Regional Growth Conference
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News