Ενεργειακός κόμβος με αυξημένη γεωπολιτική αξία η Ελλάδα – Ευκαιρία η ενεργειακή πολιτική Τραμπ

ενεργειακός

Η Ελλάδα από τη γωνία της Ευρώπης έρχεται στο κέντρο, ως ενεργειακός κόμβος, εκμεταλλευόμενη τη γεωπολιτική της θέση και τη νέα πολιτική Τραμπ, επισημάνθηκε σε συζήτηση με θέμα «Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ο ρόλος της Ελλάδας» στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, ESG & Επικοινωνίας του ΔΕΣΦΑ, Fernando Kalligas, υπογράμμισε πως υπάρχουν ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα από την πολιτική Τραμπ, τόσο για καλύτερες τιμές σε πολίτες και βιοτεχνίες, όσο και για αναβάθμιση των υποδομών και την ασφάλεια εφοδιασμού. Πέρυσι υπήρξε ρεκόρ ζήτησης φυσικού αερίου, ένα καύσιμο, το οποίο, όπως είπε, δεν ανταγωνίζεται στις ΑΠΕ. Πέρυσι μάλιστα, τριπλασιάστηκε η εξαγωγή φυσικού αερίου με 8,5 δισεκκατομύρια κυβικά μέτρα. «Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG είναι οι ΗΠΑ και αυτό φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της», τόνισε και πρόσθεσε, ότι η ΕΕ μέσω της Ελλάδας έχει δυνατότητα να γίνει πύλη εισόδου ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και φυσικού αερίου. «Είμαστε στο κέντρο και όχι στη γωνία της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Ρεβυθούσα, όπως αποκάλυψε, είναι «fully booked» μέχρι το 2030, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 1,37 δισ. ευρώ με 71 έργα και πρώτο τον αγωγό αερίου προς την Πάτρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Φωκίων Ζαΐμης, επεσήμανε πως η ΕΕ καλείται να αποφασίσει τί θα κάνει από εδώ και πέρα, αν θα υπάρχει υπερεπιδότηση πράσινων μορφών ενέργειας ή θα αλλάξει κατεύθυνση. Για την Περιφέρεια τόνισε πως «το στοίχημα ήταν να μη φύγουν οι επιχειρήσεις λόγω υψηλού κόστους ενέργειας», ενώ αποκάλυψε πως με έργα 40 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη βιομηχανία της Δυτικής Ελλάδας έμεινε στην περιοχή και δουλεύει με LNG. Όσον αφορά τον East Med, υπογράμμισε πως «δεν ξέρουμε αν θα γίνει, αλλά αναβαθμίζεται η περιοχή μας και πρέπει να στηρίζουμε την κάθε κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, εκτίμησε πως οι ΑΠΕ δεν είναι ακριβές, καθώς έχουν την πιο φθηνή τιμή κιλοβατώρα και το χρηματιστήριο ενέργειας είναι αυτό, που οδηγεί τις τιμές, με βάση την τιμή των μονάδων του φυσικού αερίου. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη, που επικαλέστηκε, το κόστος ενέργειας χωρίς τις ΑΠΕ τον προηγούμενο 1,5 χρόνο, θα ήταν κατά 6,5 δισ. ευρώ πιο ακριβό. Χαρακτήρισε προσωρινή την ανάσχεση των αιολικών πάρκων ανά τον πλανήτη, λέγοντας πώς υπάρχει η αίσθηση ότι ανατράπηκε το σκηνικό στις ΑΠΕ, όμως δεν είναι εμπόδιο η νέα αμερικανική διοίκηση, καθώς είναι η πιο φθηνή και πράσινη κιλοβατώρα. «Για την ΕΕ είναι μονόδρομος οι ΑΠΕ» εκτίμησε, ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει ευκαιρία να ενδυναμώσει τη γεωστρατηγική της αξία». Η χώρα μας είναι ήδη εξαγωγός ενέργειας και μάλιστα πράσινης, με το 2024 να είναι χρονιά ρεκόρ και τις ενδείξεις για το 2025, να δείχνουν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί πιο έντονα.

Το Ανώτατο στέλεχος Ενέργειας, Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Γιαρέντης, επεσήμανε από την πλευρά του, ότι η λογική Τραμπ δεν είναι κάτι καινούργιο και λίγο θα επηρεάσει τα παγκόσμια δεδομένα. «Θα μείνουμε στο δρόμο της πράσινης μετάβασης», σημείωσε και η μετάβαση θα επηρεαστεί μόνο χρονικά. Η ελληνική πραγματικότητα, συμπλήρωσε, έχει ως άξονες την απολιγνιτοποίηση και στήριξη των ΑΠΕ, οι οποίες είναι σταθερό όπλο για την οικονομία και όχι μόνο το περιβάλλον. Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως «όπλο» τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που θα είναι «το Ελντοράντο του μέλλοντος σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική θέση και τον πλούτο της χώρας».

Ο Δικηγόρος, Εταίρος DLA Piper, Ορέστης Ομράν, υπογράμμισε πως οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις προκαλούν εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και αντιστρόφως και όπως είπε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τί θα γίνει, βλέπουμε όμως στροφή σε μείωση των τιμών με αύξηση της παραγωγής. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «φάρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», που μπορεί να γίνει «κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε, ότι η νέα προσέγγιση στο ενεργειακό μας μίγμα, με εισαγωγή του υδρογόνου, παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, θα οδηγήσει σε σταθερότητα τιμών και ανάπτυξη. Μίλησε για «ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις», και η «προσαρμοστικότητα» είναι η λέξη κλειδί, καθώς, όπως εξήγησε, όσο δεν προχωράμε στην κοινή αγορά ενέργειας στην ΕΕ, με χρηματοδοτικά κίνητρα, ώστε να ανταγωνιστούμε αμερικανικά επιτόκια, θα μείνουμε πίσω. «Είναι ευκαιρία και καμπανάκι για την ΕΕ», κατέληξε.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κορίνα Γεωργίου, SKAI TV.

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών