Δυτική Ελλάδα: Ανατροπή στην ανεργία – Πώς διαμορφώνεται ο δείκτης – Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις

Μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε ποσοστό 1,8% ή 1397 άτομα οι άνεργοι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δυτική Ελλάδα: Ανατροπή στην ανεργία - Πώς διαμορφώνεται ο δείκτης - Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις

Νέα υποχώρηση, κατά 5,2% των εγγεγραμμένων ανέργων, καταγράφει σε ετήσια βάση η ΔΥΠΑ, για τον μήνα Μάρτιο, καθώς από 1.092.509 που ήταν τον Μάρτιο 2022, υποχώρησε σε 1.035.580 άτομα, δηλαδή μειώθηκαν κατά 56.929 άτομα.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, όπου σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 77.513 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,5% σε πανελλαδική κλίμακα. Οσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές των εγγεγραμμένων ανέργων, στην περιοχή υπήρξε μείωση σε ποσοστό 2,9% (-2.353 άτομα). Αντίστοιχα μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων καταγράφεται και σε μηνιαία βάση. Συγκεκριμένα από 78.910 άτομα που ήταν δηλωμένα στη ΔΥΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο, μειώθηκαν σε 77.513 άτομα τον Μάρτιο, δηλαδή υπήρξε μείωση κατά 1.397 ανέργους ή 1,8%.

Δυτική Ελλάδα: Ανατροπή στην ανεργία - Πώς διαμορφώνεται ο δείκτης - Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις

Δημήτρης Μαρμούτας

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ήταν 11.276 άτομα ή 5,8% στο σύνολο της χώρας. Μάλιστα υπήρξε μείωσή τους κατά 700 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο ή 5,8%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 3ο τετράμηνο του 2022 η ανεργία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε πέσει στο 9,5%, δηλ. ποσοστό τρίτο χαμηλότερο πανελλαδικά μετά το νότιο Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, με δηλώσεις του στην «Πελοπόννησο», αμφισβητεί τα στοιχεία της ΔΥΠΑ και κάνει λόγο για πλασματική εικόνα. «Εμείς αυτό που βλέπουμε γύρω μας, είναι μια ανεργία που τσακίζει. Αυτό που επικρατεί και στην περιοχή της Αχαΐας είναι οι ελαστικές μορφές εργασίας και η «μαύρη» εργασία που δεν προσμετρούνται στα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ για πολλούς και διάφορους λόγους» είπε ο κ. Μαρμούτας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η λεγόμενη «λανθάνουσα» ή «κρυφή ανεργία». Συγκεκριμένα, δεν θεωρούν άνεργο κάποιον ο οποίος δεν εργάζεται, είναι διαθέσιμος για δουλειά αλλά… δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον σκοπό αυτό, κατά την εβδομάδα αναφοράς. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε ο κ. Μαρμούτας, είναι αναντίστοιχα της πραγματικής κατάστασης στην αγορά εργασίας, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία.

«ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ»

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Φωκίωνας Ζαΐμης, λέει στην «Πελοπόννησο» ότι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Με πρωτοβουλία του, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας, στελεχών της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και του αναδόχου στο πλαίσιο του έργου «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δυτική Ελλάδα: Ανατροπή στην ανεργία - Πώς διαμορφώνεται ο δείκτης - Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις

Φωκίων Ζαΐμης

Στη συνάντηση μπήκαν οι βάσεις της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς, που αποσκοπούν στην επιστημονική και τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας μέσα από ανταλλαγή δεδομένων, μελετών και τεχνογνωσίας.

Οπως τόνισε ο κ. Ζαΐμης, συμφωνήθηκε η υπογραφή σχετικού μνημονίου με στόχο την επιτυχημένη πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε νέες θέσεις εργασίας και σε νέες απαιτούμενες δεξιότητες, για την επιλογή των ειδικοτήτων ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποδοτικών προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Δυτικής Ελλάδας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ