Η ιστορία της «μαύρης» καλλονής – Η σύμπραξη «Πριμαρόλια» και Πανεπιστημίου

Με αφετηρία πρωτότυπο αρχειακό υλικό της εποχής, αποκαλύπτεται αφενός η παντοπικότητα της μαύρης σταφίδας και αφετέρου η «μυστική γλώσσα» επικοινωνίας του σταφιδικού κόσμου

Η ιστορία της «μαύρης» καλλονής - Η σύμπραξη «Πριμαρόλια» και Πανεπιστημίου Το πάνελ της χθεσινής συνέντευξης Τύπου: Μαρία Αργυροπούλου, Χρήστος Μπούρας, Απόστολος Ραφαηλίδης, Βασίλης Ψαράς, Σωτήρης Μπόλης

Ενα διαφορετικό ταξίδι που έχει ως προορισμό τη γνωριμία με την ιστορία της μαύρης καλλονής, της μαύρης σταφίδας, μας επιφυλάσσει το Φεστιβάλ «Πριμαρόλια» 2023 που φέτος σταθμεύει 18 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου στο αρχιτεκτονικό κόσμημα της Πάτρας, στη βίλλα Κόλλα.

Πρόκειται για μία σύμπραξη του Οργανισμού «Πριμαρόλια» και του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Τελεί υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού. Συνεργασία, η οποία επισφραγίστηκε χθες το βράδυ με την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των δύο πλευρών στον ιστορικό χώρο της Αχάια Κλάους.

Με αφετηρία πρωτότυπο αρχειακό υλικό της εποχής, αποκαλύπτεται αφενός η παντοπικότητα της μαύρης σταφίδας και αφετέρου η «μυστική γλώσσα» επικοινωνίας του σταφιδικού κόσμου: οι κώδικες της μαύρης σταφίδας, κρυπτογραφημένοι πενταψήφιοι κώδικες επικοινωνίας με αντιστοιχίες σε φράσεις, βασισμένοι σε βίβλους της διεθνούς εμπορικής κρυπτογραφίας, αλλά και ιδιωτικούς κώδικες σταφιδεμπορικών οίκων της πόλης.

Αυτή η διαδρομή της εξερεύνησης και της καταγραφής του παρελθόντος θα φτάσει στο σήμερα μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων και δράσεων: την ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης, πολυμεσική ιστορική έκθεση, εργαστήρια, εκδηλώσεις λόγου, roundtables για την τέχνη, την ιστορική έρευνα και τον ψηφιακό πολιτισμό, νέες συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και συναυλίες. Μέρος του υλικού διατέθηκε από το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.

«Στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε την Πάτρα και την ιστορία της. Να κατανοήσουμε το παρελθόν της μέσα από υλικό που συγκεντρώνουμε και να το αξιοποιήσουμε για τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της. Κι αυτό το επιτυγχάνουμε με τα στοιχεία που εμείς ανακαλύπτουμε μετά από έρευνα που κάναμε με ανθρώπους που διαθέτουν αρχεία είτε δημόσια ή ιδιωτικά. Πιθανόν να δούμε στοιχεία που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Ετσι δημιουργούμε ένα αποθετήριο στοιχείων, τα οποία φυσικά είναι διαθέσιμα» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Πριμαρόλια» Σωτήρης Μπόλης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το υλικό το αξιοποιούμε ώστε αφενός αξιόλογοι καλλιτέχνες να το μετατρέψουν σε πρωτότυπα έργα τέχνης και αφετέρου να δημιουργούμε δράσεις ζωντανής αφήγησης με ηχητικούς περιπάτους που μας οδηγούν σε μία ξεχωριστή γνωριμία με το παρελθόν. Θέλουμε δηλαδή ο κόσμος της Πάτρας να ξαναγνωρίσει την πόλη του μέσα από μία άλλη οπτική που θα συνθέσουν όλες αυτές οι καταγραφές που έχουμε κάνει».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας σημείωσε ότι στόχος αυτού του μνημονίου συνεργασίας είναι «να έρθει το Πανεπιστήμιο πολύ κοντά με τους κοινωνικούς φορείς να αναπτύξει συνεργασίες και συνέργειες εξωστρέφειας. Οι φοιτητές μας θα γνωρίσουν το παρελθόν, ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα για το μέλλον. Αυτή η συνεργασία που έκανε το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού είναι πολύ σημαντική καθώς δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του μέσα από εργαστήρια να έχουν μία μοναδική εμπειρία γνωριμίας με την ιστορία του τόπου μας που αποτελεί το βασικό στοιχείο για την προσέλκυση τουριστών».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Απόστολος Ραφαηλίδης ανέφερε: «Το Τμήμα μας βρίσκεται σε μία πορεία ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής εντάσσεται και η συγκεκριμένη συνεργασία που έχει ως στόχο να φέρει στην επιφάνεια την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία μπορεί να καταστήσει τον τόπο αυτό ως τουριστικό προορισμό».

ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η δρ. Μαρία Αργυροπούλου που έστησε τη γέφυρα συνεργασίας του Τμήματος με τον Οργανισμό «Πριμαρόλια», είπε ότι το Τμήμα διανύει μία πορεία εξωστρέφειας που έχει ως βάση της τις συνέργειες και τις βιωματικές εμπειρίες των φοιτητών. Εκανε ειδική αναφορά στην Αχάια Κλάους με την οποία ήδη συνεργάζεται το Τμήμα και στην ιστορική βίλα Κόλλα που η συγκεκριμένη συνεργασία τη ζωντανεύει και τη φέρνει στο προσκήνιο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

Τη σύλληψη και τη συνεπιμέλεια της φετινής έκθεσης σύγχρονης τέχνης έχουν οι εικαστικοί Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλης Ψαρράς. «Σε συνεργασία με πέντε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Αγγλία (Susan Collins, Αντώνης Βολανάκης, Ηλέκτρα Μάιπα, Κώστας Μπασάνος, Λιλή Χασιώτη), παρουσιάζουμε πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα (εγκαταστάσεις, ψηφιακή τέχνη, επιτελεστικά περιβάλλοντα) που εμπνέονται από το αρχείο και τον τόπο. Η έκθεση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ουσιαστικά να τονώσει το ιστορικό κομμάτι, φέρνοντάς το στο σήμερα και μπροστά στα μάτια ων νέων, των φοιτητών με σύγχρονα μέσα» ανέφερε ο κ. Ψαρράς.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ