Κεφάλαιο υπερανάλυση – 4 τρόποι για να βγεις από το κεφάλι σου

Το να σκεφτόμαστε προφανώς και είναι μία φυσιολογική και αβίαστη δραστηριότητα του μυαλού μας επί καθημερινής βάσης, όμως όταν αυτό ξεφεύγει από τον έλεγχο, εκεί είναι που περνά στο επίπεδο της υπερανάλυσης.

Κεφάλαιο υπερανάλυση - 4 τρόποι για να βγεις από το κεφάλι σου Φωτογραφία από ArtHouse Studio (pexels.com)

Έχεις νιώσει ποτέ μία από εκείνες τις στιγμές που το μυαλό σου δε μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται και που κάπως έχεις χάσει τον έλεγχο ακόμα και της σκέψης σου, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι λες και πέφτεις μέσα σε ένα πηγάδι χωρίς να μπορείς να πιαστείς από κάπου;

Καλώς ήρθες στον κόσμο μου! Το είπα λίγο πιο περιγραφικά και γλαφυρά, όμως αυτός είναι ο τρόπος που αισθάνομαι κάθε φορά που πέφτω στην παγίδα της υπερανάλυσης, σα να γλιστράω μέσα στη λαγουδότρυπα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.

Το να σκεφτόμαστε προφανώς και είναι μία φυσιολογική και αβίαστη δραστηριότητα του μυαλού μας επί καθημερινής βάσης, όμως όταν αυτό ξεφεύγει από τον έλεγχο, εκεί είναι που περνά στο επίπεδο της υπερανάλυσης, τη στιγμή που αρχίζεις να σκέφτεσαι πάρα πολύ ή για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι συγκεκριμένο, φτάνοντας σε σημείο να «παραλύεις».

Ορισμένα από τα συμπτώματα της υπερανάλυσης μέσα στο μυαλό μας είναι όταν:
– Ανησυχούμε για το μέλλον
– Αναμασάμε το παρελθόν
– Αγχωνόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς
– Επιτρέπουμε στην αρνητικότητα να μεγαλώσει μέσα στο κεφάλι μας
– Αναλύουμε τόσο μία κατάσταση που δε μπορούμε πια να αποφασίσουμε οτιδήποτε σχετικά με αυτήν
– Αισθανόμαστε καταθλιπτικοί ή αγχωμένοι

Η υπερανάλυση δεν είναι πάντα κάτι κακό, καθώς σε περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει, ώστε να «δούμε» νοητά πολλά πιθανά σενάρια και να πάρουμε μία δύσκολη απόφαση. Το ζήτημα είναι όταν μας απομακρύνει από μία ήρεμη πνευματική κατάσταση.

Ένα από τα ελάχιστα καλά όμως, σε αυτή την περίπτωση της υπερανάλυσης είναι πως αποτελεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς και καθώς κανείς μας δε γεννήθηκε με αυτό το μοτίβο, όπως το μάθαμε, μπορούμε και να το ξε-μάθουμε.

Κάτι που είναι εξαιρετικά (!) δύσκολο και στο λέω με κάθε ειλικρίνεια, γιατί είναι μία προσπάθεια που κάνω καθημερινά.

Υπάρχουν όμως, ορισμένες τακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε να κοντρολάρουμε την υπερανάλυση.

1. Διαχειρίσου τις ιστορίες σου
Όλοι λέμε ιστορίες στον εαυτό μας, για να δικαιολογήσουμε ή για να εξηγήσουμε την πραγματικότητα, όμως αυτές οι ιστορίες πόσο μας κρατάνε πίσω τελικά και πόσο μας αφήνουν να μεγαλώσουμε; Εάν πάντα δικαιολογούμε την υπερανάλυσή μας, όταν λέμε πως «ανέκαθεν ήμουν έτσι», δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε το μοτίβο συμπεριφοράς που μας κρατά δέσμιες και άρα, δε μπορούμε να βρούμε τη λύση του. Όταν αρνητικές ιστορίες κυριαρχούν στο μυαλό μας, καλό είναι να ρωτήσουμε τον εαυτό μας γιατί μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία και να τις αντικαταστήσουμε με θετικές ιστορίες, όπως με το «έχω τον έλεγχο των συναισθημάτων μου».

2. Ζήσε στη στιγμή
Το πιο σύνηθες είναι να επαναλαμβάνουμε μέσα στο μυαλό μας αυτό που θυμόμαστε ως παρελθόν ή να αφήνουμε το άγχος για το μέλλον να κυριαρχήσει, όμως υπάρχει κάτι μαγικό στο να γειώνουμε τον εαυτό μας στο τώρα. Για να πάρουμε τον έλεγχο πριν η υπερανάλυση κυριαρχήσει, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας, να καθαρίσουμε το μυαλό μας, να παρατηρήσουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας και να αρχίσουμε να βρίσκουμε στοιχεία για τα οποία αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη.

3. Πάρε τον έλεγχο των συναισθημάτων σου
Το να ζεις στη στιγμή δε σημαίνει πως πρέπει να αφεθείς στα αρνητικά συναισθήματα, αλλά περισσότερο να τα αναλύσεις σε μεγαλύτερο βάθος. Εάν αισθάνεσαι άγχος, θα πρέπει να ψάξεις γιατί συμβαίνει αυτό, τι είναι εκείνο που σου πυροδότησε αυτή την αντίδραση και συνήθως, πίσω από αυτές τις αντιδράσεις συναισθημάτων κρύβονται φοβίες, που όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσεις και αντιμετωπίσεις, τόσο πιο ανάλαφρη θα είναι η ζωή σου.

4. Επικεντρώσου στις λύσεις
Μόλις αναγνωρίσεις όλα εκείνα που κρύβονται πίσω από τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις και την αντίστοιχη υπερανάλυση, θα πρέπει να έχεις την ενέργεια και τη συγκέντρωση να βρεις και τις απαραίτητες λύσεις, να πάρεις τη ζωή σου υπό τον έλεγχό σου και όχι απλά να αντιδράς σε οτιδήποτε συμβαίνει εντός και εκτός σου. Εάν για παράδειγμα, σου δημιουργεί άγχος η δουλειά σου, σκέψου μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις καριέρα ή εάν δε νιώθεις ικανοποίηση με τη ζωή σου, βρες εκείνους τους στόχους που θα μπορέσουν ξανά να γεμίσουν τις μπαταρίες σου.

Κανείς άλλος δεν ορίζει την πραγματικότητά σου πέρα από εσένα.

 

Με πληροφορίες από tonyrobbins.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ