Κίνδυνοι και απώλειες ελληνοποιήσεων: Μέσω της «Π» και προτάσεις για να σταματήσει το φαινόμενο

Οι παρανομίες σε προϊόντα κάνουν ζημιά – Μιλούν στην «Π» Γ. Παππάς και Τ. Δημητρόπουλος

Κίνδυνοι και απώλειες ελληνοποιήσεων: Μέσω της «Π» και προτάσεις για να σταματήσει το φαινόμενο Πολλοί φέρνουν μέλι από χώρες των Βαλκάνιων, όπου επί της ουσίας δεν πρόκειται για μέλι

Τις τελευταίες μέρες, καταγράφοντας τις κινητοποιήσεις τόσο των αγροτών όσο και των μελισσοκόμων, έχουμε ακούσει ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των δύο κλάδων είναι να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις στα προϊόντα τους.

Τι είναι όμως οι παράνομες ελληνοποιήσεις;

Το φαινόμενο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο την τελευταία διετία έχει ενταθεί, με αποτέλεσμα να προκαλεί ζημιές σε πολλαπλά επίπεδα. Το ένα είναι η ζημιά στη διατροφή μας και το άλλο αφορά το οικονομικό, καθώς η παράνομη εισαγωγή μελιού ή άλλων προϊόντων συνεπάγεται απώλεια χιλιάδων ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς δήλωσε στην «Πελοπόννησο» : «Το πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις είναι πολύ σοβαρό. Το κόλπο γίνεται μέσω εταιρειών, οι οποίες πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις των αγαθών και διαθέτουν περαιτέρω το προϊόν στην ελληνική αγορά σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, έχοντας υπεξαιρέσει το ποσό του οφειλόμενου ποσού ΦΠΑ, καθώς τον έχουν εισπράξει από τους πελάτες, αλλά δεν τον έχουν καταβάλει ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο με απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους άνω των 6 δις ευρώ. Οι προτάσεις που έχουμε κάνει, κατά καιρούς, είναι οι εξής:

-Ελεγχος εισαγωγών και ιχνηλασιμότητα νοθείας και απάτης.

– Στήριξη παραγωγών μέσω ΚΑΠ, προγραμμάτων προώθησης, παρατηρητηρίου και συστήματος ιχνηλασιμότητας.

-Ελεγχοι εγχώριων αγορών και ενίσχυση της συμμετοχής σε συλλογικά σχήματα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας Τάσος Δημητρόπουλος ανέφερε στην «Π» : «Το θέμα με τις ελληνοποιήσεις μελιού είναι από τα βασικά μας αιτήματα στις επαφές με το υπουργείο. Πολλοί φέρνουν παράνομα μέλι από χώρες των Βαλκάνιων, όπου επί της ουσίας δεν πρόκειται για μέλι, αλλά γλυκαντική ουσία, το αναμιγνύουν με ελληνικό μέλι και το πωλούν κάτω του κόστους. Πρόκειται για προϊόν αμφιβόλου ποιότητας που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον καταναλωτή, επίσης δυσφημεί το ελληνικό μέλι που είναι υψηλής ποιότητας και επιπλέον στερεί έσοδα από το κράτος».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ