Μαθημένο το ΠΑΣΟΚ σε τέτοιους εμφύλιους!

Η πολεμική ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά διαφορετική από τις εσωκομματικές μάχες του ΠΑΣΟΚ

Μαθημένο το ΠΑΣΟΚ σε τέτοιους εμφύλιους! 11 Νοεμβρίου του 2007: Φαινομενικά μαζί, αλλά στην πραγματικότητα εχθροί...

Η «Πελοπόννησος» με φόντο τον «εμφύλιο» στον ΣΥΡΙΖΑ, ξετυλίγει το κουβάρι των εσωκομματικών πολέμων που έχουν πλήξει το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ!

Η ιστορία ξεκινά το 1996. Νωρίτερα, η εμβληματική και ηγετική φιγούρα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν επέτρεπε σε κανέναν και καμία την παραμικρή αμφισβήτηση… Από το 2012 και μετά, όμως, η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ δεν είχε τελειωμό… Ακόμα και το 15%, που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν «παιχνιδάκι», το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να το φτάσει…

Η ΜΑΧΗ ΣΗΜΙΤΗ – ΑΚΗ

Ο πρώτος εμφύλιος ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου 1996: μετά από 57 ημέρες νοσηλείας στο «Ωνάσειο» του Ανδρέα Παπανδρέου, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράφει την παραίτησή του. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να εκλέξει πρωθυπουργό.
Ο Κώστας Σημίτης επικράτησε στον δεύτερο γύρο με 86 έναντι 75 ψήφων του Ακη Τσοχατζόπουλου και στις 22 Ιανουαρίου 1996 ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Στις 23 Ιουνίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών και κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου, Σημίτης και Τσοχατζόπουλος θα μονομαχούσαν και πάλι, αυτή τη φορά για την ηγεσία του κόμματος. Από τους 5.111 συνέδρους, 2.732 ψήφισαν τον Κώστα Σημίτη, 2.234 τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ υπήρξαν 27 άκυρα και 28 λευκά.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Το 2004, το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη συμπλήρωνε 8 χρόνια στην εξουσία και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι στις εκλογές θα έχανε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κρίθηκε ως η μόνη λύση για να επιπλεύσει το κόμμα μακροπρόθεσμα.

Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, Σημίτης και Παπανδρέου συναντώνται στις 6 Ιανουαρίου 2004 στο σπίτι του πρώτου, στην οδό Αναγνωστοπούλου, όπου ουσιαστικά παραδίδεται το… «δαχτυλίδι της διαδοχής» και ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχεται την πρόταση να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 εκλέγεται πρόεδρος του Κινήματος μέσω μιας ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος και λαμβάνει 1.017.085 ψήφους.

Η ήττα στις βουλευτικές εκλογές του 2004 δεν αποφεύχθηκε, ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, ως φρέσκος στο τιμόνι, δεν αμφισβητούνταν.

Η «ΣΦΗΝΑ» ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2007, μετά από ένα καταστροφικό -λόγω των πυρκαγιών- καλοκαίρι, κι αυτό χρεώθηκε στον Παπανδρέου.
Ο ίδιος έσπευσε άμεσα να ζητήσει ανανέωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όμως, «έτρεξε» στο Ζάππειο τη βραδιά της εκλογικής ήττας και «σαν έτοιμος από καιρό» ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος!
Στην κούρσα της διαδοχής μπήκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Αρχικά, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα Βενιζέλου, όμως οι εκλογές της 11ης Νοεμβρίου εξελίχθηκαν σε θρίαμβο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 55,57%.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκέντρωσε 38,5% και ο Κώστας Σκανδαλίδης 5,76%.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΡΕΒΑΝΣ

Μετά την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα το 2011 και την ανατροπή της κυβέρνησής του, ο Βενιζέλος ήταν μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος στις 12 Μαρτίου 2012.
Οι εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαρτίου 2012 διεξήχθησαν με ανοιχτή διαδικασία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151 ψηφισάντων) και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ηταν ο μοναδικός υποψήφιος. Το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, μέχρι που φτάσαμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και το τραγικό αποτέλεσμα του 4,68% (το χαμηλότερο στην ιστορία του). Αμέσως μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του στον εκλογικό διασυρμό του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ

Το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συνήλθε στην Αθήνα το τριήμερο 5-7 Ιουνίου 2015. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, έγινε η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων της Φώφης Γεννηματά, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Ανδρέα Λοβέρδου. Η εκλογή του νέου προέδρου έγινε με ανοιχτή ψηφοφορία στις 14 Ιουνίου. Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη με άνεση από την πρώτη Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,69%. Δεύτερος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος (25,33%) και τρίτος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 22,97%.

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ

Τον Ιούλιο του 2017, η Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει τη δημιουργία ενός «νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα» και εξαγγέλλει τη διενέργεια εκλογών για ανάδειξη του επικεφαλής του «νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς».
Την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του! Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου σε δύο γύρους έγινε τον Νοέμβριο του 2017, με συνολικά 9 υποψηφίους. Η Φώφη Γεννηματά θα επανεκλεγεί άνετα, κερδίζοντας στον β’ γύρο (19/11/2017) τον Νίκο Ανδρουλάκη (με 56,75%, έναντι 43,15%).
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα εκτοπιστεί στην 4η θέση…

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ωσπου φτάσαμε στο 2021: Το ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αναζητούσε νέο ηγέτη. Στις εσωκομματικές εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει στον α’ γύρο τον Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο θα αναμετρηθεί και στον «τελικό».
Στη μάχη είχαν μετάσχει και οι Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γίνεται ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επικρατώντας του Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστό 67,8%, με 135.092 ψήφους, έναντι 32,1% και 63.925 ψήφους.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ