Κινητοποίηση για Οδοντωτό και Πατρών – Κορίνθου μετά τα δημοσιεύματα της «Π»: «Ψήνονται» έργα μετά το Πάσχα

Απρογραμμάτιστη έλευση του διευθύνοντος του ΟΣΕ και της υφυπουργού Μεταφορών στην Πάτρα. Προσωρινό κλείσιμο του Οδοντωτού. Αυτοψία από κλιμάκιο του υπ. Πολιτικής Προστασίας. Τα δεδομένα της επικινδυνότητας στη διαδρομή του τρένου και η εκτροπή στη Εθνική οδό.

Κινητοποίηση για Οδοντωτό και Πατρών - Κορίνθου μετά τα δημοσιεύματα της «Π»: «Ψήνονται» έργα μετά το Πάσχα Ξεκινά μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο με λιμνοδεξαμενές στο βουνό που θα συλλέγουν λασπορροές

Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου» για την ανταπόκριση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για την επικινδυνότητα στην οποία έχει περιέλθει η γραμμή του Οδοντωτού, έπειτα από τις συνεχιζόμενες καταπτώσεις βράχων και χωμάτων.

Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΜΑΡΙΑΣ Κ.  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργικού Γραφείου ήταν άμεση, αν κρίνουμε από την απρογραμμάτιστη έλευση χθες στην Πάτρα του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη και της υφυπουργού Μεταφορών, που συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας και συντονισμού στην Πάτρα με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.

Προηγήθηκε άμεση αυτοψία στα σημεία από τα οποία διέρχεται ο Οδοντωτός και ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν εκδηλωθεί κατολισθητικά φαινόμενα και αποφασίστηκε προσωρινό (σ.σ. δεν προσδιορίστηκε χρονικά) κλείσιμο τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής του Οδοντωτού, έως την οριστική αντιμετώπιση των καταπτώσεων, η εξέλιξη των οποίων συνδέεται με τις φυσικές καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα) που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, καθώς πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών, καθότι η γραμμή είχε ήδη διακοπεί, από την περασμένη Παρασκευή, όταν σημειώθηκαν πάλι κατολισθήσεις. Στην συνάντηση δρομολογήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις συναρμοδίων φορέων για την αντιμετώπιση του γενικότερου φαινόμενου καταπτώσεων που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή και επηρεάζει τα οδικά δίκτυα.

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με τους συναρμόδιους φορείς ώστε συντονισμένα να παρέμβουμε για την αποκατάσταση των καταπτώσεων. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία αναζητώντας βέλτιστες και ολοκληρωμένες λύσεις ώστε οι διελεύσεις των πολιτών να γίνονται με ασφάλεια».

Κινητοποίηση για Οδοντωτό και Πατρών - Κορίνθου μετά τα δημοσιεύματα της «Π»: «Ψήνονται» έργα μετά το Πάσχα

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίωνας Ζαΐμης, όσον αφορά στη μελέτη για τη θωράκιση της γραμμής του Οδοντωτού που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ότι ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί σύντομα. Από εκεί και πέρα απαιτείται να δράσει άμεσα ο ΟΣΕ, γιατί το θέμα αφορά την εύρυθμη λειτουργία των συγκοινωνιών και την ασφάλεια των κατοίκων και των επιβατών του Οδοντωτού, τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Το κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θ. Παπαδόπουλο, τον αντιδήμαρχο Αιγιάλειας Β. Χριστόπουλο, τον καθηγητή Εδαφολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ι. Κουκούβελα, τον ΔΣ του ΟΣΕ Π. Τερεζάκη και στελέχη του, διενήργησαν αυτοψία στο Φαράγγι Βουραϊκού, στα σημεία που έχουν παρατηρηθεί σημαντικές κατολισθήσεις εδαφών λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς τον Αύγουστο. Από την αυτοψία τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα πρώτα 5 χλμ. μέχρι τον σταθμό Νιάματα και είναι αρκετά σύνθετο καθότι αφορά τα καμένα εδάφη, την σιδηροδρομική γραμμή του οδοντωτού, αλλά και το ποτάμι του Βουραϊκού. Κατόπιν αυτού η γραμμή κρίθηκε αναγκαίο να σταματήσει προσωρινά την λειτουργία της στο τμήμα που παρουσιάζονται σημαντικές κατολισθήσεις φερτών υλικών.

Το Υπουργείο Υποδομών, με ΟΣΕ και Φορείς, θα προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων ώστε η σιδηροδρομική γραμμή να καταστεί και πάλι λειτουργική και να μην επηρεάζεται από την μεταφορά φερτών υλικών από τις καμένες περιοχές.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Σπύρος Σκιαδαρέσης, σχολιάζοντας την απόφαση να κλείσει, προσωρινά, η γραμμή του Οδοντωτού, τόνισε πως καταδεικνύει την επικινδυνότητα λόγω συνεχών κατολισθήσεων και τον δικαιώνει, αφού είχε ζητήσει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για την προστασία του επιβατικού κοινού και τη διαφύλαξη του κύρους του ιστορικού τρένου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΡΑΪΚΟ – ΕΛΑΙΩΝΑ – ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

Εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της ανατολικής Αιγιάλειας και στα διόδια της Ολυμπίας Οδού στον Ελαιώνα δρομολογούνται άμεσα, για να ανακοπούν τα φαινόμενα που εκδηλώνονται στην περιοχή μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Αυτό αποκάλυψε χθες – μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1 – ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίωνας Ζαΐμης που παρουσίασε το περίγραμμα των παρεμβάσεων, που ετοιμάζονται στην περιοχή από διάφορους φορείς.

Ανέφερε ότι, εκ της αρμοδιότητάς του, παρενέβη για τον καθαρισμό της κοίτης του Βουραϊκού ποταμού, αλλά για τις κατολισθήσεις στη σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού αρμόδιοι είναι μόνο ο ΟΣΕ, το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Περιβάλλοντος με το Δασαρχείο, καθώς πρόκειται για ορεινό όγκο.

Η Περιφέρεια, τόνισε ο κ. Ζαΐμης, προσπαθεί συνεχώς να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Κινητοποίηση για Οδοντωτό και Πατρών - Κορίνθου μετά τα δημοσιεύματα της «Π»: «Ψήνονται» έργα μετά το Πάσχα

Στο Διακοπτό ετοιμάζεται μεγάλη αντιπλημμυρική θωράκιση κάτω από την Ολυμπία οδό

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες από το Δασαρχείο, που εκπονεί μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Τράπεζας και του Ελαιώνα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα πολύ δύσκολο εδαφικό ανάγλυφο, με απότομες κλήσεις και χωρίς υλικό για την κατασκευή κορμοδεμάτων, καθώς τα δένδρα κάηκαν από τη φωτιά του καλοκαιριού.

Το Δασαρχείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ για να πάρει ξυλεία για την κατασκευή των κορμοδεμάτων που θα αποτελέσουν τα αντιπλημμυρικά φράγματα, πρόσθεσε ο κ. Ζαΐμης, ωστόσο το κόστος των έργων υπολογίζεται στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Η Ολυμπία Οδός, παράλληλα, πήρε εντολή από το υπουργείο Υποδομών και δρομολογεί και αυτή ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο με πέντε λιμνοδεξαμενές στο βουνό πάνω από τα διόδια Ελαιώνα, που θα συλλέγουν τις λασποροές και θα τις διοχετεύουν μέσω σωλήνων κάτω από τον αυτοκινητόδρομο προς τη θάλασσα. Η παρέμβαση αυτή υπολογίζεται να έχει κόστος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και προχθές έγινε μία ακόμα σύσκεψη μεταξύ της Περιφέρειας και του παραχωρησιούχου για να συντονιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το Πάσχα ή λίγο μετά από αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρώτα θα πρέπει να αναδειχθούν οι εργολάβοι που να είναι ικανοί να αναλάβουν ένα τόσο δύσκολο έργο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας σημείωσε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει και ο ίδιος μια αμεσότητα στις ενέργειες και στις αντιδράσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και υπουργείων απέναντι σε κάθε ζήτημα που θέτει η Περιφέρεια για τα προβλήματα στον Βουραϊκό. Απ΄ ότι φαίνεται, το τελευταίο περιστατικό με τον εγκλωβισμό 90 επιβατών στο τρένο του Οδοντωτού προκάλεσε έναν αντίκτυπο που ενεργοποίησε ακόμα πιο πολύ τα ένστικτα των αρμοδίων υπουργείων και φορέων.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «Π»

Tην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Πελοποννήσου», για την υψηλού ρίσκου διαδρομή που διανύει το τρενάκι του Οδοντωτού, μετά τις αναφορές της Πυροσβεστικής πως βράχοι «κρέμονται από μια κλωστή» στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Η ΑΥΤΟΨΙΑ

Ετσι, χθες, κλιμάκιο του υπ. Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, με επικεφαλής τη διευθύντρια φυσικών καταστροφών, βρέθηκε εσπευσμένα στην περιοχή, πραγματοποιώντας αυτοψία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και του υπουργού Βασίλη Κικίλια.

Αλλωστε, πηγές της «Π» ανέφεραν πως τα δεδομένα που κατέγραψε η Πυροσβεστική και τα οποία αφορούν στην επικινδυνότητα της διαδρομής που διανύει ο Οδοντωτός, ελήφθησαν πολύ σοβαρά υπόψη από το Πρωθυπουργικό γραφείο, με αφορμή και το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κρούοντας καμπανάκια προς τα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Η επίσκεψη του κλιμακίου σε πρώτη φάση αφορούσε στην καταγραφή ιδίοις όμμασις των προβλημάτων και του μεγέθους των καταστροφών που έχουν προκληθεί λόγω των εκτεταμένων κατολισθητικών φαινομένων στα «καμένα» της ανατολικής Αιγιάλειας, από τις πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού.

Κινητοποίηση για Οδοντωτό και Πατρών - Κορίνθου μετά τα δημοσιεύματα της «Π»: «Ψήνονται» έργα μετά το Πάσχα

Επικεφαλήςτου κλιμακίου του υπ. Πολιτικής Προστασίας η διευθύντρια για θέματα φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παραδοθεί στον ΟΣΕ η μελέτη που έχει συνταχθεί από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών για τον Βουραϊκό.

Τα στελέχη του υπουργείου «περπάτησαν» στο φαράγγι όπου εντοπίζονται τα τέσσερα προβληματικά σημεία στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και στο τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Ελαιώνα.

«Δεν δεσμεύτηκαν για κάτι, αλλά το γεγονός ότι ήρθαν θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ καλό» δήλωσε στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης επισημαίνοντας τα άμεσα αντανακλαστικά της κεντρικής διοίκησης.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στο μεταξύ, χθες στην Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε μια ακόμα σύσκεψη, τεχνικής φύσεως αυτή τη φορά, με εκπροσώπους της Ολύμπιας Οδού κατά την οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το αντιπλημμυρικό έργο στο ύψος του Ελαιώνα για την εκτέλεση του οποίου έχει ανάψει «πράσινο».

Παράλληλα, υπήρξε επικοινωνία με το Δασαρχείο για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στον ορεινό όγκο που περιλαμβάνει το τμήμα της ΠΕΟ Πατρών – Κορίνθου και του Βουραϊκού. «Οι μελέτες είναι άμεσα εφαρμόσιμες, όσον αφορά την Ολυμπία Οδό απαιτούνται συμπληρωματικές συμβάσεις. Οσον αφορά το Δασαρχείο, θα επιχειρηθεί η διαδικασία να τρέξει με απευθείας αναθέσεις σε ειδικούς φορείς που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους έργα», επεσήμανε στην «Π» ο κ. Ζαΐμης.

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΚΤΡΟΠΗ

Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας μελετάται από την αρμόδια υπηρεσία η κατασκευή τεχνικού έργου, ώστε να αποκοπεί το κομμάτι της ΠΕΟ που εφάπτεται του βουνού, από Ελαιώνα έως Ζαχλωρίτικα, με εκτροπή της κυκλοφορίας στον δρόμο που υπάρχει στην πλευρά της θάλασσας.

«Θέλουμε να δοθεί μια μόνιμη λύση. Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους και τα σενάρια για να λυθεί το θέμα διά παντός» τόνισε στην «Π» ο κ. Ζαΐμης, προσθέτοντας πως θα εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα και στο επικίνδυνο τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού..Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να παραδοθεί άμεσα, με το επόμενο βήμα να είναι επαφές με παράγοντες του υπ. Υποδομών προς αναζήτηση κονδυλίων. Τέλος, εν αναμονή τελεί η Περιφέρεια για την απάντηση της Ολύμπιας Οδού στο αίτημα για μείωση των διοδίων στον σταθμό του Ελαιώνα, έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ