Ναυάγιο στην Πύλο: Έως και 700 οι επιβαίνοντες – Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες

Μόνο νεκρά σώματα ανασύρει το Λιμενικό, με τις ελπίδες για επιζώντες να σβήνουν.

Ναυάγιο στην Πύλο: Έως και 700 οι επιβαίνοντες - Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες

Ως μια εκ των μεγαλύτερων τραγωδιών στα ύδατα της Μεσογείου αποδεικνύεται το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν καθώς, τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει βρεθεί ούτε ένας, με τους άνδρες του Λιμενικού να ανασύρουν από τη θάλασσα μόνο πτώματα.

Παράλληλα, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, με μαρτυρίες επιζώντων να κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε – μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες που βρισκόταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Αποκαλυπτικά βίντεο – ντοκουμέντα της ΕΡΤ από τα «δρομολόγια θανάτου» στη Μεσόγειο

Μετά από μια μακρά προανακριτική διαδικασία το Λιμενικό, όπως είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χαρά Γιαννοπούλου, προχώρησε στις συλλήψεις 9 ατόμων που φέρεται να είναι διακινητές, μέλη παράνομου δουλεμπορικού κυκλώματος, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό είναι όλοι αιγυπτιακής καταγωγής. Κάτι που φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός που προέκυψε από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι το σκάφος δεν είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, αλλά από την Αίγυπτο. Απέπλευσε άδειο, η Λιβύη ήταν ενδιάμεσο σταθμός όπου επιβιβάστηκαν όλοι οι μετανάστες για να πάνε στην Ιταλία. Οι 9 συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Πρόσφυγες και μετανάστες ήταν αυτοί που τους υπέδειξαν ως διακινητές, μετέδωσε η δημοσιογράφος, Μαρία Σταθοπούλου, και πρόσθεσε ότι η εισαγγελέας ζήτησε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στην δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Κατά πληροφορίες, ο καπετάνιος του αλιευτικού πνίγηκε.

«Οι διακινητές εκβιάζαν με το νερό τους μετανάστες»

Οι πληροφορίες θέλουν το κύκλωμα διακίνησης να είχε σελίδα στο facebook όπου εκεί είχαν αποτανθεί οι απελπισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες αναζητώντας τη δική τους «γη της επαγγελίας στην Ευρώπη» και μάλιστα η ταρίφα ήταν από 4 ως 6.000 δολάρια για το κεφάλι.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για εκβιασμό των μεταναστών από τους διακινητές. Η Μαρία Σταθοπούλου ανέφερε ότι τους εκβίαζαν με το νερό. «Σε περίπτωση δηλαδή που δεν κάθονταν ήσυχοι ή δημιουργούσαν κάποια αναστάτωση, δεν τους έδιναν νερό. Εκεί αποδίδουν ουσιαστικά και οι αρχές το γεγονός ότι εμπορικό πλοίο που τους είχε δώσει τρόφιμα και μπουκαλάκια με νερό, κάποια στιγμή πέταξε τα μπουκαλάκια νερό μέσα στη θάλασσα. Τους εκβίαζαν με το πιο πολύτιμο αγαθό».

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες – Οι δραματικές στιγμές πριν το ναυάγιο

Τις τελευταίες στιγμές πριν την τραγωδία το σκάφος του λιμενικού είχε πλησιάσει το ασφυκτικά γεμάτο από μετανάστες αλιευτικό, του οποίου είχε πλέον σβήσει η μηχανή. Ούτε σπιθαμή κενού χώρου στο σκάφος που λίγη ώρα αργότερα μετατράπηκε σε πλωτό νεκροταφείο.

Είχε προορισμό την Ιταλία. Εντοπίστηκε από εναέριο μέσο της Φρόντεξ. Την Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 11.00 το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Στις 15:35 ελικόπτερο του Λιμενικού το εντόπισε να έχει σταθερή πορεία προς Ιταλία. Είχε προηγηθεί στις 14:00 η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό.

Στις 18:00 και στις 21:00 παραπλέοντα σκάφη τροφοδότησαν το αλιευτικό με τρόφιμα και νερό. Οι δουλέμποροι πέταξαν τα τρόφιμα στη θάλασσα. Από τις 15:30 έως τις 21:00 το Αρχηγείο το Λιμενικού είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σύμφωνα με το Λιμενικό, σε όλες τις επικοινωνίες ήταν σταθερή η άρνησή τους για παροχή βοήθειας από την ελληνική πλευρά.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης «22: 40 έφτασε το σκάφος του Λιμενικού και παρακολουθούσε διακριτικά το αλιευτικό. Στη 01:40 το αλιευτικό έδωσε σήμα ότι έχει βλάβη και σταμάτησε η μηχανή του. Τότε είδε το σκάφος το οποίο είχε αρκετό κόσμο στο πάνω κατάστρωμα, επομένως το κέντρο βάρους του ήταν αρκετά ψηλά, να κάνει παλάτζα δεξιά- αριστερά- δεξιά και τούμπαρε».

Ολονύχτιες έρευνες

Οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Δύο σκάφη του λιμενικού, C130 και έξι παραπλέοντα σκάφη ερευνούσαν τη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, για τον εντοπισμό νεκρών ή ζωντανών. Το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού μετέφερε σορούς στο λιμάνι της Καλαμάτας.

«Αυτά τα σκάφη δεν είναι αξιόπλοα. Είναι πλωτά νεκροταφεία. Είναι άσχημο αυτό να το λέμε, αλλά σίγουρα έχει εγκλωβισμένους ανθρώπους μέσα που όπως καταλαβαίνετε δεν θα βρεθούν ποτέ…» ανέφερε ο Ναύαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α. – διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός.

Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας συνεχίζουν να νοσηλεύονται 27 μετανάστες, όλοι τους άνδρες από 16 έως 49 ετών. Ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, από την πρώτη στιγμή, δεχόταν βροχή μηνυμάτων από απεγνωσμένους συγγενείς αγνοουμένων που έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους.

«Ο κάθε μετανάστης ήταν πολύ εξαντλημένος, έχει αίσθημα άγχους, φόβου και ανασφάλειας. Δε μιλούσαν αρχικά» τόνισε ο επικεφαλής των διασωστών του ΕΚΑΒ, Κώστας Κατσαρός.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Γαζούλης, οι έρευνες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας από μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και 9 παραπλέοντα σκάφη.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Σε ειδικό χώρο, στο Σχιστό μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο οι 78 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. Ιατροδικαστές από Αθήνα και Πειραιά θα διενεργήσουν νεκροψία – νεκροτομή στις σορούς.

Το μεσημέρι βρέθηκε στην Καλαμάτα ο εκτελεστικός διευθυντής της Φρόντεξ. Ο κ . Χανς Λέιτενς συμμετείχε σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκε λεπτομερώς για το ναυτικό δυστύχημα. «Η καρδιά μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είναι πολύ πολύ λυπηρό αυτό που συνέβη. Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους» υπογράμμισε.

Οι 104 διασωθέντες μετανάστες αναμένεται άμεσα να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Συγγενείς αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις λίστες επιζόντων & αγνοουμένων

Στην πόλη της Καλαμάτας καταφτάνουν άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ευρώπης που ψάχνουν τους συγγενείς τους. Άλλοι είναι πιο τυχεροί γιατί βρήκαν τους ανθρώπους τους ενώ άλλοι αναζητούν ακόμα τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

«Από τα ξημερώματα συγγενείς των αγνοούμενων φτάνουν εδώ στο κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας, αναζητώντας κάποιο στοιχείο για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Είδαμε άτομα να έχουν έρθει από την Κύπρο, τη Γερμανία με τον πόνο ζωγραφισμένο στα μάτια τους» μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, στην Καλαμάτα, Μαρία Σταθοπούλου.

Ανάμεσά τους ο Καρίμ από τη Συρία που περίμενε την σύζυγο του Έζρα, μία κοπέλα μόλις 21 ετών και τον 19χρονο κουνιάδο του στο Αμβούργο για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα βρίσκεται έξω από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με φωτογραφίες τους στο κινητό, ελπίζει σε ένα καλό νέο που θα επιτρέψει τους τρεις τους να ολοκληρώσουν μαζί αυτό το μακρύ ταξίδι προς την ελευθερία. Δυστυχώς, ο Καρίμ δεν είναι μόνος του.

Μέσα σε αυτό το θρήνο, γίνονται και μικρά θαύματα. Όπως ο κ. Τάσος που μέσω αυτού Σύρος που ζει στην Αργεντινή αναγνωρίζοντας τον συγγενή του στις φωτογραφίες των διασωθέντων, τον εντόπισε βάζοντας τέλος στην αγωνία για την τύχη του. «Ήταν μία μεγάλη ανακούφιση αυτή η επαφή κι εμείς την ελάχιστη ικανοποίηση που συνεισφέραμε σε αυτό το ελάχιστο πράγμα που είναι σε εξέλιξη» είπε ο κ Τάσος.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποίησε άμεσα την υπηρεσία Restoring Family Links που σκοπό έχει την επανένωση των διασωθέντων με τους συγγενείς τους. Παράλληλες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τοπικούς φορείς της περιοχής αλλά και απλούς κατοίκους προσφέροντας ρουχισμό και τρόφιμα.

«Τσουνάμι» βοήθειας & ανθρωπιάς

Ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο στη νεότερη ιστορία, έχει προκαλέσει μία πρωτοφανής κινητοποίηση για την έστω προσωρινή ανακούφιση των διασωθέντων, παράλληλα με τις έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό των ναυαγών αλλά και των υπαιτίων αυτής της τραγωδίας.

Μπισκότα μας ζήτησαν, είπα να φέρω και σοκολάτες να δυναμώσουν, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ διασώστρια.

«Κατά την άφιξη των ανθρώπων αυτών, ήμασταν δίπλα τους προσφέροντας πρώτες βοήθειες, νοσηλεύτριες και μαζί με τους εθελοντές στον τομέα υγείας[…] Έχουν ενυδατωθεί, έχουν ελαφρώς ξεκουραστεί, η κατάστασή τους είναι ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με χθες] τόνισε νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ