Ο Β. Αναστασόπουλος δίνει τη σκυτάλη: Τι αφήνω στο Τμήμα Φυσικής

Η αξιόλογη πορεία του Τμήματος, οι επιστημονικοί και οι ερευνητικοί καρποί που παράγει οφείλονται στο υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου διδακτικό του προσωπικό που το στελεχώνει.

Ο Β. Αναστασόπουλος δίνει τη σκυτάλη: Τι αφήνω στο Τμήμα Φυσικής

Το Τμήμα Φυσικής είναι από τα παλαιότερα του Πανεπιστημίου Πατρών και από τα αξιολογημένα -εσωτερικά και εξωτερικά- ως ένα από τα καλύτερα της χώρας.

Ωστόσο, η υποστελέχωσή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή του και βελτίωση του επιπέδου του. Σήμερα έχει 1.000 ενεργούς φοιτητές και μόλις 25 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού.

Είναι από τα Τμήματα που μπαίνεις εύκολα, μιας και η βάση εισαγωγής έχει πέσει χαμηλά, αλλά αποφοιτάς πολύ δύσκολα λόγω του υψηλού επιπέδου και της δυσκολίας των μαθημάτων.

Η αξιόλογη πορεία του Τμήματος οι επιστημονικοί και ερευνητικοί καρποί που παράγει οφείλονται στο υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου διδακτικό προσωπικό που το στελεχώνει.

Σε αυτό ανήκει και ο καθηγητής και μέχρι σήμερα πρόεδρος του Τμήματος, Βασίλης Αναστασόπουλος. Το όνομά του έχει ταυτιστεί με την αναπτυξιακή πορεία και την εξέλιξή του. Αύριο παραδίδει τη σκυτάλη της προεδρίας του Τμήματος, στον καθηγητή Ανδρέα Καζαντζίδη. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για τη συζήτηση που ακολουθεί.

■ Σε λίγες ημέρες παραδίδετε τη σκυτάλη του Τμήματος στον επόμενο πρόεδρο. Ποια θεωρείται ότι ήταν τα σημαντικότερα βήματα που κάνατε στη διάρκεια της θητείας σας για την ανάπτυξή του;

Η αξιολόγηση του Τμήματος από επιστήμονες διεθνούς κύρους που έφερε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και η αποτίμηση του προγράμματος σπουδών ως ιδιαίτερα σύγχρονου και βελτιστοποιημένου αποτελεί την επιβράβευση των προσπαθειών όλου του προσωπικού του Τμήματος Φυσικής.
Η δική μου συνεισφορά σχετίζεται στη συνεχόμενη προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία σε όλα τα επίπεδα και κυρίως όπως αυτή εκδηλώνεται με την ελευθερία της διδασκαλίας και της έκφρασης άποψης, χωρίς αυτό να έχει κανένα αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή εξέλιξη των ακαδημαϊκών δασκάλων.

■ Το Τμήμα Φυσικής έχει μία αξιοσημείωτη πορεία στον επιστημονικό χάρτη εντός και εκτός Ελλάδας. Πώς αποτυπώνεται αυτό σε σχέση με τους αποφοίτους σας;

Οι απόφοιτοί μας έχουν λάβει ένα πολύ ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία σε ινστιτούτα ή σε εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχει μία αξιόπιστη καταγραφή των επιτυχών περιπτώσεων.

■ Ολοι συνηγορούν ότι η φοίτηση στο Τμήμα Φυσικής Πατρών είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Ενδεικτικό είναι ότι ελάχιστοι αποφοιτούν στα τέσσερα χρόνια. Το τελευταίο έχει να κάνει ότι εισάγονται στο Τμήμα σας πλέον φοιτητές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και χρειάζονται ακόμα και φροντιστήρια για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους;

Πράγματι, το γεγονός ότι μόνο το 25% των φοιτητών μας είχαν ως πρώτη επιλογή το Τμήμα Φυσικής είναι ενδεικτικό της περιορισμένης κλίσης των φοιτητών μας στα θέματα της Φυσικής. Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος καθυστέρησης λήψης πτυχίου από τους φοιτητές μας.
Βέβαια, η έλλειψη προσωπικού μας εμποδίζει να εστιάσουμε κατά περίπτωση στους φοιτητές μας και να βοηθήσουμε στην βελτίωση της κατάστασης.

■ Παρακολουθείτε και σε ποιο βαθμό την πορεία των αποφοίτων σας;

Παρακολουθούμε την πορεία όσο αυτό είναι δυνατό. Σκεφτείτε ότι έχουμε 1.000 ενεργούς φοιτητές και 25 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού.

■ Η φυσική έχει εφαρμογή σε ένα μεγάλο φάσμα αντικειμένων. Σε τι βαθμό το έχετε αξιοποιήσει αυτό μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και άλλων που εφαρμόζεται στο Τμήμα σας;

Σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν 10 ισχυρές ερευνητικές ομάδες με αρκετά ερευνητικά προγράμματα και εθνικά και ευρωπαϊκά. Στα έργα αυτά εμπλέκονται περισσότεροι από 30 μεταπτυχιακοί φοιτητές

■ Ζούμε στην εποχή της εξωστρέφειας. Το Τμήμα σας έχει απλώσει γέφυρα συνεργασίας σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα;

Το Τμήμα έχει στενή συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε πολλά σημεία κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δυνατότητες συνεργασιών και σε ερευνητικά έργα. Επίσης, έχει συνεργασίες εκπαιδευτικού επιπέδου με πολλά επιστημονικά στελέχη να έρχονται να παραδίδουν σεμινάρια στο Τμήμα μας, αλλά και μέλη του Τμήματός μας στο εξωτερικό. Σημαντική και στενή είναι η σχέση που έχει το Τμήμα μας με το CERN μέσω του καθηγητή του Τμήματος μας κ. Κωνσταντίνου Ζιούτα.

■ Ποιο πιστεύετε ότι είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επίπεδο σπουδών;

Να επιδιώξουμε περισσότερες συνεργασίες και περισσότερα ερευνητικά προγράμματα. Θα πρέπει όμως να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί ο αριθμός των ακαδημαϊκών δασκάλων, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο κοντά στους φοιτητές μας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ