Όταν ο Κώστας Χατζής αποκάλυψε γιατί τα παιδιά του έκαναν φυλακή

Η ζωή του Κώστα Χατζή, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και μια ζηλευτή καριέρα στη μουσική

Όταν ο Κώστας Χατζής αποκάλυψε γιατί τα παιδιά του έκαναν φυλακή

Καλεσμένος στην εκπομπή “The 2night Show” του ΑΝΤ1 βρέθηκε προ εβδομάδων ο Κώστας Χατζής και ο Γιώργος Κατσαρός.

Οι δύο θρύλοι της ελληνικής μουσικής μίλησαν για τη γνωριμία τους, αλλά και για όσα τους δένουν από την αρχή της πορείας τους έως σήμερα. Πιασμένοι χέρι – χέρι, όπως τότε που ο Κώστας Χατζής ένιωθε τρακ στην πρώτη του συναυλία και ο Γιώργος Κατσαρός με ένα νεύμα τον έκανε να πάρει δύναμη και να βγει μπροστά στο κοινό, που ήταν γεμάτο συνθέτες.

Ποιος είναι ο Κώστας Χατζής

Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1936 και είναι Έλληνας Ρομά τραγουδοποιός. Είναι πολύ δημοφιλής λαϊκός κιθαρωδός και τραγουδοποιός. Είναι διάσημος κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό. Γεννήθηκε στη Λειβαδιά και κατάγεται από οικογένεια μουσικών της μειονότητας των Ρομά στην Ελλάδα. Ο παππούς του Κώστας Καραγιάννης (από το γένος της μητέρας του) ήταν ένας από τους διασημότερους δημοτικούς κλαρινίστες της εποχής του στην Ελλάδα και ο πατέρας του Ευάγγελος Χατζής ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι. Στα δεκαέξι του τραγουδούσε με τον πατέρα του σε γάμους, βαφτίσια και σε άλλες εκδηλώσεις.

Το 1957, έπειτα από μεγάλο διάστημα περιοδειών στην ελληνική επικράτεια εγκαθίσταται στην Αθήνα. Έπειτα από πολλές στερήσεις αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστός και κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1961 στη Πλακιώτικη μπουάτ «Τιπούκειτος» του Μπουκουβάλα. Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται περισσότερο γνωστός, παρουσιάζοντας και ηχογραφώντας δικά του τραγούδια, που τον ανέδειξαν σταδιακά σε φυσιογνωμία σύγχρονου τροβαδούρου με ιδιότυπη φωνή και προσωπικό ερμηνευτικό ύφος. Ο Χατζής τραγουδούσε μπαλάντες που συνήθως περιείχαν έντονη κοινωνική κριτική που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1963, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο που περιέχει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Έφυγε η αγάπη μου». Στη συνέχεια εμφανίστηκε στη «μπουάτ του Γύφτου» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Διετέλεσε από τους κυριότερους εκπροσώπους του μουσικού Νέου Κύματος, ενώ είχε πληθωρική συμμετοχή με αριθμό τραγουδιών του και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Διάσημοι συνθέτες της εποχής, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος και Σταύρος Ξαρχάκος, τον ανακαλύπτουν και του δίνουν να ερμηνεύσει τραγούδια, στα οποία προσδίδει τη δική του φυσιογνωμία. Σημαντική στιγμή είναι η συμμετοχή του στο δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου Το κορίτσι με το κορδελάκι («Γκρεμισμένα σπίτια» κ.ά.) σε στίχους του Νότη Περγιάλη. Το 1968 κυκλοφορεί η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο Αναγέννησις Αλόννησος σε μουσική και ενορχήστρωση του ιδίου. Ακολουθούν αρκετές δουλειές του τα επόμενα χρόνια, όπου σε συνεργασία με κορυφαίους στιχουργούς χαρίζουν στο ελληνικό τραγούδι πολλές σημαντικές στιγμές. Με την πιο στενή συνεργάτιδά του, τη Σώτια Τσώτου, γράφουν τραγούδια όπως: «Ο Στρατής», «Δε βαριέσαι αδελφέ», «Κάτι τρέχει», «Τι σήμερα τι αύριο τι χθες», «Λεωφορείο ο κόσμος», «Νυχτώνει δόξα τω Θεώ», «Όλα ανάποδα τα βλέπει», «Η φωτογραφία», «Ένας Γερμανός και μια Εβραία», «Απ’ το αεροπλάνο», «Μη μας περιφρονάς», «Ο κύριος κανείς», «Αν ερχόσουν», κ.ά..[7]

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ο Κώστας Χατζής επισκέπτεται την Αμερική για συναυλίες. Η φήμη του ως τραγουδιστή της ειρήνης έφτασε μέχρι το Λευκό Οίκο. Ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο για να τον γνωρίσει και να τον συγχαρεί για το έργο του, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1979.

Κώστας Χατζής: Η εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής και τα τραγούδια του

Στις 18 Οκτωβρίου 2011 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη μουσική παράσταση «Όταν κοιτάς από ψηλά», ερμηνεύοντας τραγούδια από την πολυετή καριέρα του. Μαζί του στη σκηνή εμφανίστηκαν η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη.

Άλλα γνωστά τραγούδια του είναι[13][14]: «Τα καρφιά», «Χάσαμε», «Αντίο, λοιπόν αντίο», «Να ‘χαν όλοι οι άνθρωποι μια αγάπη όπως εγώ», «Θυμάμαι», «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Η γαλαρία», «Στάσου πού πας», «Είμαι ένας άνθρωπος απλός», «Το ταμ-ταμ», «Πάλι ύπνος δε με πιάνει», «Αρουραίοι της νύχτας», «Κι άλλο παιδί γεννήθηκε απόψε», «Και λεγόμαστε άνθρωποι», «Γέρνει ο ήλιος», «Η Γη ακόμα ζει», «Ραμόνα», «Η φωτογραφία», «Στο διεθνές το μαγαζί», «Περιστρεφόμαστε».

Κώστας Χατζής: Τι έχει πει ο Γιώργος Κατσαρός για τη συνεργασία τους

Την πρώτη φορά που έβαλα τον Κώστα Χατζή να τραγουδήσει σε συναυλία, είχε τρακ. Ήταν ένα θέατρο γεμάτο και στην πρώτη σειρά καθόταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Τον βλέπω να κρατιέται. Κατεβαίνω, του πιάνω τα χέρια, γυρίζω και αυτό ήταν” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κατσαρός.

“Ήταν τρομακτικό για μένα που είχε τόσο κόσμο. Με κοίταξε με αυτό το βλέμμα, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου φέρθηκε έτσι” συμπλήρωσε ο Κώστας Χατζής.




Ο Κώστας Χατζής εξήγησε στη συνέχεια γιατί ένιωθε περιθωριακός από παιδί, αναφέροντας:

Όταν ήρθα στην Αθήνα από τη Λιβαδειά έκανα τον ξένο για να τρώμε ένα πιάτο φαγητό. Τη μία ήμουν Βραζιλιάνος και την άλλη ήμουν Σπανιόλος. Ένιωσα ότι είμαι περιθωριακός από παιδί, όταν πήγα σχολείο. Ο ελληνικός λαός είναι καταπληκτικός, αλλά δεν είχε ποτέ παιδεία“.

“Εγώ σαν γύφτος ξέρω μέρος της δημοκρατίας, αν ρωτήσεις έναν Έλληνα δεν τον ξέρει. Να το ξέρει ο γύφτος και να μην το ξέρει ο Έλληνας δεν είναι τρομακτικό;” πρόσθεσε.




“Ήξερα ότι δεν έχω κάποια φωνή, “βραχνοκόκορας” είμαι, αλλά υπηρετούσα τον λόγο. Δεν είμαι βλάκας, ξέρω τι είμαι” ανέφερε στη συνέχεια ο Κώστας Χατζής.

Πόσα χρήματα έπαιρνε ο Κώστας Χατζής

Έπειτα ο Κώστας Χατζής μίλησε για το γεγονός ότι πάντα πληρωνόταν λιγότερα από τους υπόλοιπους τραγουδιστές. “Είναι μερικά πράγματα που δεν μπορώ να τα πω. Ας φέρουμε ένα παράδειγμα, όλοι έπαιρναν 100 και εγώ έπαιρνα 20 και είχα μάνα, πατέρα και η οικογένεια. Δεν είναι αυτό ένα μήνυμα γιατί αυτό βγαίνει ότι είμαι ο καλός άνθρωπος, καλλιτέχνης. Δεν είναι σωστό. Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν” δήλωσε.




Τέλος, ανέφερε: “Για παράδειγμα εμένα τα παιδιά μου ήταν φυλακή για 4 χρόνια γιατί είναι αντιρρησίες συνειδήσεως, που είμαστε Μάρτυρες του Ιεχωβά. Ήρθαν και μου είπαν ότι θα έπαιρνα για 3-4 συναυλίες 40 εκατομμύρια και λέω ούτε ο Frank Sinatra να ήμουν. Πέρασαν 4 μήνες και έγραψαν οι εφημερίδες ότι η απατεωνιά του τάδε υπουργείου έκανε αυτό και οι τραγουδιστές ήταν αυτό. Αν το διάβαζαν αυτό τα παιδιά μου; Το φαντάζεσαι; Γιατί έπεσα και σε δυσμένεια και σου λέει ότι ο πατέρας μου μας έλεγε τόσα”.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ