Πάτρα: Αφημένα στην τύχη τους 80 παιδιά – Οι φορείς αγνοούν τον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου

Ολοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για τα παιδιά του Ριγανόκαμπου

Πάτρα: Αφημένα στην τύχη τους 80 παιδιά - Οι φορείς αγνοούν τον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου

«Ο καταυλισμός των Ρομά στον Ριγανόκαμπο είναι ο χειρότερος που έχουμε επισκεφτεί. Εχει 80 παιδιά που είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους και πέφτουν θύματα σεξουαλικής και άλλης εκμετάλλευσης».

Η περιγραφή της υπεύθυνης του Προγράμματος «Υγεία για Ολους» Ελένης Σωτηροπούλου, μόνο άγνωστη δεν μας είναι. Εχει αποτελέσει αρκετές φορές πρωτοσέλιδο στην «Π». Η εκ νέου παρέμβασή της, πάλι μέσω της «Π», κρίθηκε αναγκαία μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός βρέφους από μηνιγγίτιδα και τη διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών παραμένει ανεμβολίαστος.

«Το πρόγραμμά μας, με πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής τον καθηγητή Παιδιατρικής Γιώργο Χρούσο, έχει κάνει 250 επισκέψεις σε καταυλισμούς σε όλη τη χώρα. Εχουμε κάνει χαρτογράφηση, ηλικιακή κατανομή σε όλους. Ο καταυλισμός του Ριγανόκαμπου είναι ο χειρότερος που έχουμε επισκεφτεί. Ηρθαμε πρώτη φορά το 2017 κι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα 10 επισκέψεις. Εμβολιάσαμε τα παιδιά που είχαν να εμβολιαστούν από το 2010, τους δώσαμε βιβλιάρια υγείας, τα καταγράψαμε ηλεκτρονικά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που μας διαθέτει κινητή μονάδα, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τον στρατό, τις δύο παιδιατρικές κλινικές της Πάτρας που μας στηρίζουν εθελοντικά και τον ΕΕΣ» περιγράφει η κ. Σωτηροπούλου και προσθέτει:

«Προσπαθήσαμε να στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο και είχαμε εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα για πρωινό και μεσημβρινό. Αλλά όλα αυτά είναι ημίμετρα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τα εξαναγκάζουν σε επαιτεία. Το σημαντικότερο είναι να πάνε σχολείο κι έτσι να ξεφύγουν από αυτή την αθλιότητα. Είναι δυνατόν να έχουμε παιδιά να ζουν με τα ποντίκια; Υπάρχουν παιδιά χωρίς ΑΜΚΑ που δεν είναι δηλωμένα στο δημοτολόγιο. Παιδιά που είναι αόρατα για την Πολιτεία. Εχουμε δει περιοχές όπου έχουν παρέμβει φορείς και η εκκλησία κι έχουμε δει μια βελτίωση. Γιατί στην Πάτρα δεν συμβαίνει αυτό; Ολα αυτά τα έχετε αναδείξει στην εφημερίδα σας, αλλά κανείς δεν ευαισθητοποιείται».

Μάλιστα η κ. Σωτηροπούλου αναφέρει ως παράδειγμα τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. «Εκεί υπάρχει ο πατήρ Αθηναγόρας που μόλις αναδείξαμε το πρόβλημα ανέλαβε πρωτοβουλία έστειλε τα παιδιά στο σχολείο. Τα έγραψε σε μία αθλητική ομάδα. Τα παιδιά αυτά πήραν το δεύτερο βραβείο στη ρομποτική. Το ένα παιδί έχει μπει στη νομική ένα άλλο το κάλεσαν δύο πανεπιστήμια της Αμερικής. Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να ενταχθούν. Είναι έξυπνα και δυνατά. Πανελλαδικά είναι 25.000 παιδιά αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό σε μία γερασμένη χώρα;».
Ενδεικτικά, η κ. Σωτηροπούλου αναφέρει ότι ζήτησε από τοπικούς βουλευτές να βρουν μία αθλητική ομάδα για τα παιδιά του καταυλισμού, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

«Λυπάμαι για όλη αυτή την κατάσταση διότι είμαι από την Πάτρα και βλέπω τους φορείς να μην ενεργοποιούνται. Οταν ήρθαμε βρήκαμε ένα παιδί γυμνό, πεινασμένο και καλέσαμε την Αστυνομία και το μετέφεραν άμεσα στο νοσοκομείο και το σώσαμε. Κάθε φορά τούς φτιάχνουμε καινούργια βιβλιάρια διότι τα τρώνε τα ποντίκια. Μία πρωτόγονη κατάσταση».

Διαβάστε επίσης

Αχαΐα: Πτώση θερμοκρασίας ακόμα και 9 βαθμών μέσα στο σαββατοκύριακο – Ο καιρός έως τα Χριστούγεννα

Πάτρα: Έσπασαν τζάμι ΙΧ αυτοκινήτου για να απεγκλωβίσουν παιδί

«Δεν ήξερα να χρησιμοποιώ φωτοβολίδα, ήθελα να ρίξω ψηλά, ήμουν 70 μέτρα μακριά», είπε στον ανακριτή ο 18χρονος

Προαστιακός: Κόβει-ράβει δρομολόγια – Αλλαγή ωραρίων στις αναχωρήσεις των τρένων αλλά και προσθήκες

Αυξήσεις στις τιμές των διοδίων: Πόσο θα κοστίζει το ταξίδι από Πάτρα για Αθήνα και Ιωάννινα – Πόσο πάει η διέλευση από τη Γέφυρα

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ