Πάτρα: Αλλάζει εικόνα το Αρχαίο Ωδείο! – Προχωρούν οι εργασίες

Ο εξωτερικός τοίχος του Αρχαίου Ωδείου έχει συμπληρωθεί και στις δύο πλευρές του σωζόμενου κεντρικού τμήματος και έχει ήδη αποκαλυφθεί το δεξιό μέρος του

Πάτρα: Αλλάζει εικόνα το Αρχαίο Ωδείο! - Προχωρούν οι εργασίες

Με θεαματική πρόοδο συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης του Ρωμαϊκού Ωδείου της Πάτρας, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά και εντυπωσιακά στη νότια πρόσοψη του μνημείου, όπου μεγάλο μέρος του κατεστραμμένου τμήματος έχει ήδη αποκατασταθεί!

Οπως μαρτυρά και η φωτογραφία, ο τοίχος που βρίσκεται προς την οδό Γερμανού έχει επεκταθεί κατά πολύ, δημιουργώντας την αίσθηση ενός ομοιογενούς τμήματος και προσθέτοντας ακόμα πιο επιβλητικές διαστάσεις στο μνημείο.

Ας σημειωθεί, ότι το έργο «Αποκατάσταση και Συντήρηση Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών» είναι συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ το έργο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Οι επεμβάσεις των συνεργείων γίνονται σε όλο το εύρος του Ωδείου, με κυριότερες αυτές που αφορούν στην αποκατάσταση του θόλου της σκηνής και των παρασκηνίων, στην αποκατάσταση του μαρμάρινου μανδύα των τοίχων, στην επίχωση των αρχαίων θεμελίων, στην επίτευξη της περιμετρικής περιήγησης και θέασης του μνημείου στο αρχαίο επίπεδο κίνησης. Το έργο περιλαμβάνει επίσης, συντήρηση όλων των μαρμάρων και των πλίθινων στοιχείων που κοσμούν το μνημείο, αλλά και την αποκάλυψη των ψηφιδωτών δαπέδων των παρόδων. Μεγάλη φθορά παρουσίαζαν και τα μάρμαρα του κοίλου, που τοποθετήθηκαν στην αναστήλωση της δεκαετίας του 1960. Οι ρωγμές που έχουν υποστεί είναι σημαντικές, έτσι κάποια μέρη θα συγκολληθούν και κάποια άλλα θα αλλάξουν

Ο τελικός στόχος είναι με την ολοκλήρωσή του το έργο, να αποκαταστήσει την αρχική γεωμετρία του και να πλησιάζει κατά πολύ την εικόνα που είχε όταν χτίστηκε, το πρώτο μισό του 2ο αι. μ.Χ. από τους Ρωμαίους. Παράλληλα, θα διορθωθούν και κάποια «λάθη» της πρώτης αναστήλωσης που είχε γίνει μεταξύ 1959-1961, με φροντίδα και δαπάνη του πατρινού αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Σήμερα, ένα τμήμα των κερκίδων είναι πιο υπερυψωμένο από το υπόλοιπο, κάτι που σημαίνει ότι λείπει το υπόλοιπο αντίστοιχο τμήμα! Αγνωστο πού οφείλεται αυτή η ανισορροπία, ίσως να προκλήθηκε από έλλειψη οικονομικών πόρων, ίσως και από κάποιο… λάθος της μελέτης εκείνης. Με το έργο, οι κερκίδες θα είναι πλήρως συμμετρικές και το Ωδείο θα δείχνει ομοιόμορφο! Επίσης, έχει προγραμματιστεί να γίνουν παρεμβάσεις περιμετρικά του Ρωμαϊκού Ωδείου.

Οταν παραδοθεί σε χρήση, το Ωδείο θα έχει όλες τις κερκίδες διαθέσιμες για τους θεατές, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ένας πλήρως επισκέψιμος οργανωμένος χώρος. Υπολογίζεται ότι μετά την αποκατάστασή του, το Ωδείο θα μπορεί να φιλοξενεί ακόμα και 3.000 θεατές! Θα λειτουργήσουν όλες οι είσοδοι και οι έξοδοί του, όχι μόνο του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και του ίδιου του Ωδείου.

Ειδικότερα στο Ωδείο θα αποκατασταθούν και τα τρία vomitoria, δηλαδή οι θολοσκέπαστοι διάδρομοι από τις τρεις πλευρές των κερκίδων, αφού μέχρι σήμερα ήταν σε λειτουργία για λόγους ασφαλείας, μόνο το ένα!

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ