Πάτρα: Λουκέτο στο Εργαστήριο Υγείας –  Χωρίς ελέγχους νοσημάτων όλη η Δυτική Ελλάδα

Την περασμένη εβδομάδα μπήκε οριστικό λουκέτο στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Δυτικής Ελλάδας που ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε στη χώρα

Πάτρα: Λουκέτο στο Εργαστήριο Υγείας -  Χωρίς ελέγχους νοσημάτων όλη η Δυτική Ελλάδα

Αντί να το αναβαθμίσει, έβαλε λουκέτο ο ΕΟΔΥ στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η ευρύτερη περιφέρειά μας μένει χωρίς ελέγχους, επιτήρηση και καταγραφή των νοσημάτων της περιοχής.

Οπως επισημαίνουν ο καθηγητής – διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μιχάλης Λεοτσινίδης και ο καθηγητής του Εργαστηρίου, Απόστολος Βανταράκης, σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται τα ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Κρήτης. Τα Εργαστήρια αυτά λειτουργούν σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Δημοκριτείου και Κρήτης αντίστοιχα.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει παρόμοια υποδομή και υπηρεσίες αντίστοιχου εργαστηρίου ΠΕΔΥ, το οποίο μάλιστα ήταν και το πρώτο που λειτούργησε. Τα οφέλη από την επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ Δυτικής Ελλάδας αφορούν κυρίως την επιδημιολογική επιτήρηση των νοσημάτων της περιοχής καθώς και θέματα προαγωγής υγείας και πρόληψης» υπογραμμίζουν οι καθηγητές Λεοτσινίδης και Βανταράκης προσθέτοντας ότι:

«Η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου περιφερειακού εργαστηρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια και έφερε σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη επαναλειτουργίας του».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Οπως έχει αναδείξει η «Π» με παλαιότερο ρεπορτάζ  τα ΠΕΔΥ δημιουργήθηκαν προ δεκαπενταετίας περίπου, υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και αυτό στη Δυτική Ελλάδα.

Το εργαστήριο λειτούργησε για 3 περίπου χρόνια υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και έκτοτε σταμάτησε η λειτουργία του, για λόγους που δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ.

Ερχόμενοι στο σήμερα, υπό τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) λειτουργεί το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ). Τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) με βάση το ίδιο άρθρο αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες του ΕΟΔΥ. Κι ενώ όλα τα Εργαστήρια βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στη δημόσια υγεία, την περασμένη εβδομάδα μπήκε οριστικό λουκέτο στο Εργαστήριο της Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στη Ναύπακτο.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

«Ηδη έχουμε επισκεφθεί τον κ. περιφερειάρχη και έχουμε θέσει το πρόβλημα και την υποβάθμιση της περιοχής σε θέματα Δημόσιας Υγείας με την έλλειψη μιας τέτοιας υποδομής. Το εργαστήριο έχει καταθέσει στον κ. περιφερειάρχη πριν περίπου 3 μήνες, επιστολή και οργανόγραμμα λειτουργίας με οικονομοτεχνική ανάλυση για την επαναλειτουργία του εργαστηρίου και έχει ζητήσει τη στήριξή του» περιγράφουν οι κύριοι Λεοτσινίδης και Βανταράκης.

Οι ίδιοι το 2021 μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνο είχαν επισκεφτεί τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον νυν αναπλ. πρόεδρο Γιώργο Παναγιωτακόπουλο οι οποίοι είχαν δεσμευτεί για την επαναλειτουργία του.

«Επίσης, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας  Βασίλης Κοντοζαμάνης, το καλοκαίρι του 2021 σε απάντησή του προς σχετική ερώτηση Βουλευτού Ιωαννίνων για το θέμα της λειτουργίας των ΠΕΔΥ, είχε αναφέρει ότι στόχος είναι η επαναλειτουργία των ΠΕΔΥ. Δυστυχώς αντίστοιχο ενδιαφέρον και δραστηριοποίηση δεν υπήρξε από βουλευτές της περιοχής μας» περιγράφουν τα στελέχη του τοπικού Εργαστηρίου Υγιεινής προσθέτοντας:

«Σε τελευταία συζήτηση με μέλη του ΕΟΔΥ κατά την επίσκεψή τους στην Πάτρα, στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου Regional Growth Conference, δηλώθηκε ανεπίσημα ότι ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ θέλει να εξυπηρετείται η Πάτρα από το Κεντρικό Εργαστήριο στην Αθήνα κάτι που στο παρελθόν δεν λειτούργησε και είναι προφανές πόσο υποβαθμίζεται η επιτήρηση στην περιοχή αφού δεν υπάρχει υποδομή για να τη πραγματοποιήσει. Αυτή τη στιγμή τα θέματα επιτήρησης βρίσκονται μετέωρα και πραγματοποιούνται χωρίς αντίστοιχη υποδομή που έχουν άλλες περιοχές. Σαν παράδειγμα, θέματα επιτήρησης στην Κεντρική Ελλάδα, πραγματοποιούνται από το αντίστοιχο ΠΕΔΥ στην Θεσσαλία που είναι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ».

Ηδη το Εργαστήριο Υγιεινής-Επιδημιολογίας ανήκει στο Δίκτυο Ελέγχου λυμάτων για τον COVID για την Πάτρα και παράλληλα έχει ξεκινήσει το τελευταίο 3μηνο, 4 ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα πρόληψης σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες όπως παιδιά, επιβιώσαντες από καρκίνο και σε θέματα ποιότητας ζωής, παχυσαρκίας και ανισοτήτων στην Υγεία σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και άλλους φορείς.  Επίσης το εργαστήριο είναι από δεκαετίας διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ και είναι ήδη εργαστήριο αναφοράς του ΕΦΕΤ και του ΥΠΑΤ.

Το μείζον αυτό θέμα που αφορά τη Δημόσια Υγεία των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και που παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε επαφές με τον ΕΟΔΥ δεν έχουν ακόμα τελεσφορήσει, έχουν αφήσει τη Δυτική Ελλάδα, μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες, να είναι αδικημένη χωρίς αυτή τη σημαντική υποδομή.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ