Πώς θα μπαίνουμε στο γήπεδο με το κινητό τηλέφωνο – Εισιτήριο και έγγραφα στο wallet

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα ισχύει για όλους τους αγώνες, θα απαιτείται ταυτοποίηση μέσω του gov.gr.

Πώς θα μπαίνουμε στο γήπεδο με το κινητό τηλέφωνο - Εισιτήριο και έγγραφα στο wallet

Αποφασισμένη να θέσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα γήπεδα εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία, μετά και τη σύσκεψη με τις 14 ΠΑΕ της Super League την περασμένη Πέμπτη, κινείται πλέον στην κατεύθυνση της υλοποίησης των ανειλημμένων δεσμεύσεων για τα εισιτήρια, τις κάμερες στα γήπεδα και την αυτοματοποίηση των ποινών. Το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Αθλητισμού θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι έως τις 12 Φεβρουαρίου ισχύει το καθεστώς της διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου από κει και πέρα να ξεκινήσει η δρομολόγηση των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης.

Αρχής γενομένης από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα ισχύει για όλους τους αγώνες, θα απαιτείται ταυτοποίηση μέσω του gov.gr. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο μηχανισμός στον οποίο έχει καταλήξει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη βάση του οποίου θα εργαστεί το επόμενο διάστημα είναι ο εξής: ο φίλαθλος θα κλείνει το εισιτήριό του μέσα από το site της ομάδας του ή από κάποια πλατφόρμα πώλησης εισιτηρίων θεαμάτων. Κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα του ζητείται να επιβεβαιώσει την ταυτοπροσωπία του, κάτι που θα κάνει εισερχόμενος σε ένα νέο περιβάλλον του gov.gr, με τους κωδικούς του Τaxisnet.

Από εκεί και μετά, με τεχνολογία NFC, το εισιτήριο θα εμφανίζεται στo Gov.gr Wallet, το οποίο περιλαμβάνει ήδη την ταυτότητα και το δίπλωμα σε ψηφιακή μορφή. Aρα, το εισιτήριο θα είναι το τρίτο έγγραφο που θα περιλαμβάνεται, θα είναι μοναδικό και μη μεταβιβάσιμο. Τις επόμενες ημέρες θα καταλήξει το υπουργείο και στη φόρμουλα που θα ισχύει για παιδιά έως 14 ετών, με το κυριότερο σενάριο να είναι ότι θα το εκδίδει ο γονέας και θα το μεταβιβάζει στο αντίστοιχο Wallet του παιδιού του, εφόσον αυτό διαθέτει κινητό.

Μια συζήτηση, πάντως, είναι και τι θα γίνεται με τους κατόχους των εισιτηρίων διαρκείας. Το θέμα ετέθη από τους υπουργούς στη σύσκεψη προς τους εκπροσώπους των ΠΑΕ ως ερώτημα, αν θέλουν δηλαδή ένας κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας να μπορεί να μεταβιβάζει με κάποια διαδικασία το εισιτήριό του για έναν αγώνα σε τρίτο άτομο, σε φίλο ή συγγενή του, του οποίου, όμως, η ταυτοπροσωπία επίσης θα τεκμηριώνεται. Οι ΠΑΕ επιφυλάσσονται να απαντήσουν.

Οι κάμερες

Οπως και σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, και στην περίπτωση του νέου αθλητικού νόμου ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, περιλαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρές προβλέψεις για τις κάμερες στα γήπεδα, οι οποίες θα πρέπει να είναι υψηλής ευκρίνειας, θα ελέγχονται από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από τον αγώνα και, αν δεν λειτουργούν, ο αγώνας θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα, αν η λειτουργία των καμερών σταματήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, τότε ο επόμενος αγώνας της ομάδας θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί αρκετές προκλήσεις στην εφαρμογή του, με δεδομένο ότι όλα τα στάδια της χώρας δεν είναι τόσο σύγχρονα. Για παράδειγμα, το πιο σύγχρονο γήπεδο της χώρας είναι η «Opap Arena» της ΑΕΚ, η οποία διαθέτει πάνω από 200 κάμερες υψηλής ευκρίνειας. Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», από την άλλη, διαθέτει πάνω από 50 κάμερες, με τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός να δρομολογεί το επόμενο διάστημα την αύξηση και αναβάθμισή τους. Αλλα γήπεδα, όμως, που είναι παλαιότερης κατασκευής, όπως η Λεωφόρος και η Τούμπα, δεν διαθέτουν στέγαστρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στην εγκατάσταση καμερών. Οι μικρότερες ΠΑΕ, δε, επικαλέστηκαν μέσα στη σύσκεψη το υψηλό κόστος για την εγκατάσταση καμερών. Αυτό, πάντως, για την Πολιτεία είναι εκ των ων ουκ άνευ και αρμόδιες πηγές διαμηνύουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Η επανεκκίνηση

Ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει, βεβαίως, έχει να κάνει με την ταχύτητα εφαρμογής των προνοιών του αθλητικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία έχει δώσει περιθώριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο. Ρεαλιστικά, όμως, αυτό δεν είναι εύκολο, με τη διαπίστωση ότι απουσιάζουν βασικές υποδομές.

Υπό αυτό το πρίσμα, το επόμενο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και το Μέγαρο Μαξίμου θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση: θα ανοίγουν σταδιακά τα γήπεδα ομάδων που εκπληρώνουν τις βασικές προδιαγραφές που τους θέτει ο νόμος ή θα πρέπει η Πολιτεία να περιμένει όλες τις ΠΑΕ να ξεκινήσουν έστω την εφαρμογή ορισμένων ελάχιστων κοινών προϋποθέσεων, με ορίζοντα την πλήρη δρομολόγηση των προνοιών του νόμου το καλοκαίρι; Σε ερώτηση του «ΘΕΜΑτος», ο κ. Βρούτσης επισημαίνει μονοσήμαντα ότι ο ορίζοντας είναι η 12η Φεβρουαρίου. Εντός του επόμενου μήνα, παράλληλα, εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η τεχνική δουλειά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το σκέλος του μοναδικού ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σημειωτέον, στην πρόσφατη συνάντηση κυβέρνησης και ΠΑΕ, αρκετοί εκπρόσωποι των ομάδων, όπως ο πρόεδρος και δήμαρχος του Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ζήτησαν την απόσυρση της ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα. Κάτι τέτοιο, πάντως, προσώρας δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αν και στόχος είναι ουσιαστικά ο έλεγχος των εντός γηπέδων τεκταινομένων να περάσει στις ΠΑΕ, οι οποίες παράλληλα με το νέο πλαίσιο θα έχουν και τη νομική ευθύνη για την επίσημη λέσχη των οπαδών τους.

πηγή protothema.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ