Πυρασφάλεια στα σχολεία της Πάτρας: Τα έγγραφα που «καίνε» ΦΩΤΟ

Η χαμένη ευκαιρία του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» που αν και ψήφισε ο Δήμος Πατρέων για να ενταχθεί, δεν εκμεταλεύτηκε ποτέ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 915.000 ευρώ! Τι ζητάει αναλυτικά η Πυροσβεστική για να εκδοθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας στα σχολεία.

Πυρασφάλεια στα σχολεία της Πάτρας: Τα έγγραφα που «καίνε» ΦΩΤΟ

Τι συμβαίνει τελικά για την πυρασφάλεια των σχολείων στην Πάτρα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η Πολιτεία για να εκδοθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας σε ένα σχολικό συγκρότημα; Εχει γίνει πολλή κουβέντα το τελευταίο διάστημα, για το αν τα σχολεία της Πάτρας, είναι ασφαλή, μετά και το πρόσφατο δραματικό περιστατικό στις Σέρρες, με τον άδικο θάνατο ενός 11χρονου μαθητή Δημοτικού Σχολείου, όταν ανατινάχτηκε λέβητας σε σχολείο. Οι γονείς ανησυχούν και δικαίως, για το αν τα παιδιά τους είναι ασφαλή.

ΠΑΤΡΑ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ

Ηδη σε σχολεία της Πάτρας, έγιναν οι πρώτες βεβαιώσεις παραβάσεων, για το ζήτημα αυτό, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως προκύπτει, από το έγγραφο που παρουσιάζει η «Π».

Σύμφωνα με τη βεβαίωση, «το σχολείο δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη ενεργητικής προστασίας και τα μέτρα που απορρέουν από αυτή», ενώ προκειμένου να παρουσιαστούν τα ανωτέρω, δίδεται προθεσμία 20 ημερών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο σχολείο. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημαίνεται, θα επιβληθούν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα, με βάση τον σχετικό νόμο. Τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά…

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Πατρέων, από τις 23 Δεκεμβρίου 2019, έχει εγκρίνει την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση, για το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών, που είχε τίτλο «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 915.000 ευρώ. Ποσό που αφορούσε την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων του Δήμου Πατρέων. Ομως, όπως αποδεικνύεται, μέχρι σήμερα, τα χρήματα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί από τον Δήμο για τον σκοπό αυτό. Και το ερώτημα που προκύπτει, είναι: Εχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες που απαιτούνται, από μέρους του Δήμου Πατρέων; Εχει υποβληθεί η σχετική πρόταση στο υπουργείο;

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

Σύμφωνα με τις Πυροσβεστικές Διατάξεις, προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας πρέπει να υποβληθεί μελέτη, και αφού αυτή εγκριθεί εκδίδεται το πιστοποιητικό. Καθ’ όσον αφορά στα σχολικά κτίρια, «ιδιοκτήτης» των οποίων είναι οι δήμοι, το πιστοποιητικό έγινε υποχρεωτικό από το 1990 και έπειτα, ενώ με νόμο του 2015 επεκτάθηκε η υποχρέωση σε όλα τα σχολεία που είχαν κατασκευαστεί και προγενέστερα. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 13/2013 (Φ.Ε.Κ. Β ́-1586) Πυροσβεστική Διάταξη και σχετική Εγκύκλιο του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος έκτακτοι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα, με τη σχετική εγκύκλιο, που έχει αποστείλει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στη Διεύθυνση της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και τον Δήμο Πατρέων και την οποία επίσης παρουσιάζει η «Π», απαιτούνται μια σειρά από μέσα πυρασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Οπως:

1. Εγκεκριμένη μελέτη (ενεργητικής) πυροπροστασίας από την πυροσβεστική υπηρεσία ή αρχειοθετημένη μελέτη την οποία υποχρεωτικά θα έχει συντάξει αρμόδιος μηχανικός αντίγραφο του οποίου θα υπάρχει στην έδρα του σχολείου.

  1. Ενδεικτικά μέτρα πυρασφάλειας, βάσει και της εγκεκριμένης μελέτης, που θα πρέπει να διαθέτουν τα σχολεία είναι: ο φωτισμός ασφαλείας στις αίθουσες διδασκαλίας και τους κοινόχρηστους διαδρόμους, φορητοί πυροσβεστήρες 6kg στους κοινόχρηστος διαδρόμους και τα λεβητοστάσια, σύστημα χειροκίνητης αναγγελίας πυρκαγιάς, σύστημα πυρανίχνευσης σε κτίρια με 3 ορόφους και πάνω, απλό υδροδοτικό δίκτυο κ.ά.
  2. Βιβλίο Ελέγχου, Συντήρησης και Καλής λειτουργίας Μέσων Ενεργητικής πυροπροστασίας το οποίο εκδίδεται από την πυροσβεστική υπηρεσία στην έδρα του σχολείου. Το βιβλίο θα υπογράφεται κάθε χρόνο στα πεδία των μέσων πυροπροστασίας που έχουν εγκατασταθεί στο κτίριο μετά από έλεγχο και συντήρηση που θα γίνεται σε αυτά από εξειδικευμένο άτομο.
  3. Πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας στην περίπτωση που στεγάζονται σε κτίρια ύψους άνω των 23 μέτρων ή διαθέτουν υπόγειο χώρο συνάθροισης κοινού, άνω των 150 ατόμων.
  4. Για τους παιδικούς σταθμούς που εξυπηρετούν παιδιά κάτω των 5 ετών και γενικά για την προσχολική ηλικία, κτιριοδομικά ανήκουν στην κατηγορία ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και υποχρεούνται στην έκδοση ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από την πυροσβεστική υπηρεσία το οποίο ανανεώνεται κάθε 5χρόνια. Εξυπακούεται και σε αυτά ότι θα πρέπει να διαθέτουν εγκεκριμένη μελέτη (ενεργητικής) πυροπροστασίας από την πυροσβεστική υπηρεσία με τα αντίστοιχα μέτρα πυροπροστασίας εγκατεστημένα.

Αραγε σε πόσα σχολεία της Πάτρας, τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές; Ποιος άραγε θα απαντήσει υπεύθυνα στους αχαιούς γονείς;

Πυρασφάλεια στα σχολεία της Πάτρας: Τα έγγραφα που «καίνε» ΦΩΤΟ Πυρασφάλεια στα σχολεία της Πάτρας: Τα έγγραφα που «καίνε» ΦΩΤΟ Πυρασφάλεια στα σχολεία της Πάτρας: Τα έγγραφα που «καίνε» ΦΩΤΟ Πυρασφάλεια στα σχολεία της Πάτρας: Τα έγγραφα που «καίνε» ΦΩΤΟ

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ