RGC – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: 6η η Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων από το RRF – Στόχος τα 4,9 δισ. ευρώ για το 2025

RGC

«Οι εκταμιεύσεις, στις αρχές Μαΐου, έφτασαν τα 23,1 δισ. ευρώ και αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 59% του συνολικού πακέτου. Η Ελλάδα είναι μέσα στις 10 χώρες, που πήραν το μεγαλύτερο ποσό, βάσει ΑΕΠ, και είμαστε στην 6η θέση ως ποσοστό απορρόφησης». Αυτό δήλωσε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ορέστης Καβαλάκης, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καβαλάκης τόνισε πως έχουν επιτευχθεί 113 ορόσημα και στόχοι, πάνω από 100 έργα έχουν εγκριθεί, με συνολική αξία 21,1 δισ. ευρώ, οι πληρωμές έφτασαν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ. Όπως είπε: «Ο στόχος για το 2024 έχει επιτευχθεί, ενώ για το 2025 είναι η εκταμίευση 4,9 δισ. ευρώ», συμπληρώνοντας πως ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, όμως αναμένεται επιτάχυνση εξόδων, με 35 συμβάσεις δανεισμού για έργα ύψους 35 δισ. ευρώ, ενώ ήδη 15,6 δισ. ευρώ βρήκαν θέση στην πραγματική οικονομία. Για την Ελλάδα, οι αξιοποιημένοι πόροι του Ταμείου αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% του ΑΕΠ.

«Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται νέο σχέδιο, ενώ ετοιμάζονται το 6ο και 7ο αίτημα εκταμίευσης μέχρι το τέλος του έτους. Έχουμε 15 μήνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», συμπλήρωσε ο κ. Καβαλάκης.

Παράλληλα, εξήγησε πως πάνω από το 50% των δανειακών συμβάσεων, ως αιτήσεις, όχι ως ποσό, αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναφερόμενος σε έργα ενταγμένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μίλησε για την Αμφιλοχία με έργα 250 εκατ. ευρώ, το έργο «Πάτρα έξυπνη πόλη», το πρόγραμμα προστασίας δασών, έργα στην Ολυμπία και τη Ναύπακτο, όπως και ότι 21 αγροτικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας έχουν λάβει 25 εκατ. ευρώ για 10 επενδυτικά σχέδια.

 

Ο Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για τις Οικονομίες εννέα Κρατών Μελών, Luc Tholoniat, εκτίμησε, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν μία «μοναδική πρωτοβουλία μετά από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση λόγω της Covid 19», ενώ συμπλήρωσε, ότι δεν είναι ένα στατικό εργαλείο, αλλά εργαλείο μεταρρύθμισης, το οποίο αντιμετώπισε από την ίδρυσή του, επιπλέον τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις», τόνισε ο κ. Tholoniat και πρόσθεσε πως έχουν υποβληθεί 46 αιτήσεις πληρωμών, ενώ το 2024 έγιναν διπλάσιες πληρωμές από το 2023. Αναφερόμενος στις μελλοντικές προκλήσεις μίλησε για την ανάγκη να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κωλύματα, να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, αλλά και να ενταθεί ο συντονισμός μεταξύ των χωρών-μελών για έργα, που έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα.

 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας, επεσήμανε την ανάγκη «να προετοιμαστούμε να λειτουργήσουμε και χωρίς τους πόρους ενός νέου Ταμείου» και «να συνεχιστούν οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Εκτίμησε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν ώθησε την Ελλάδα και την Ε.Ε. σε μία πιο δυναμική πορεία, αλλά ήταν περισσότερο «εργαλείο ανθεκτικότητας».

«Η αύξηση των συνολικών επενδύσεων δεν είναι αυτή, που θα θέλαμε. Η χώρα να σκεφτεί από τώρα τί θα γίνει χωρίς νέο κύμα πόρων και μόνοι μας να προσελκύσουμε επενδύσεις», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Βέττας, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει άλλο Ταμείο, καθώς η Άμυνα θα απορροφήσει επιπλέον 1-2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ».

 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής με αντικείμενο «Οικονομική Πολιτική και Ανταγωνιστικότητα» στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιώργος Γαλανός, σημείωσε πως «αναδείχθηκαν δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» και πως «τα δάνεια του Ταμείου κατευθύνονται σε μεγάλες εταιρίες, που διαθέτουν ισχυρά οικονομικά και νομικά τμήματα», όμως οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας δεν διαθέτουν πληροφορίες και καθοδήγηση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Τόνισε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν χρονοβόρες διαδικασίες με αρχαιολογικές υπηρεσίες ή τη δικαιοσύνη, που καθυστερούν σημαντικά έργα.

 

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Πεφάνης, Διευθυντής, CNN Greece.

 

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καιρός 13/5: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Λάρισα: Τι ισχυρίστηκε ο 21χρονος μητροκτόνος, θα εξαφάνιζε το πτώμα με ξαδελφό του ΒΙΝΤΕΟ

Δυνατός σεισμός στο Αιγαίο τα ξημερώματα, αισθητός μέχρι την Αττική

Ερευνα για κακοποίηση ανήλικης από τη μητέρα της στην Πάτρα

Η Πάτρα βρίσκεται στο «κόκκινο» του παγκόσμιου χάρτη σεισμικών καταστροφών – Ωρολογιακή βόμβα 243 εκ. ευρώ

Υδροπλάνα: Ξεκινoύν πτήσεις από την Πάτρα στις 16 Ιουνίου – Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Hellenic Seaplanes

Εκλογές Αλβανία: Ανανέωση θητείας για Ράμα, σαρωτική ήττα για Μπερίσα

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του Regional Growth Conference