Συνέντευξη Χατζηδάκη στην «Π»: Θέλει την αρχηγία της ΝΔ; – «Δεν υπάρχει υποστράτηγος που να μην θέλει να γίνει αντιστράτηγος»
Στην «Π» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις προτεραιότητες, τα έργα στην Αχαΐα και τους «ψιθύρους» για τη… νέα ηγεσία της ΝΔ.

Τα «χαρτιά» του επί πολλών ανοίγει στην «Πελοπόννησο» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, που έχει κληθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συντονίσει το έργο που υλοποιεί, με μεταρρυθμίσεις και τιμές, οι οποίες αποτελούν μεγάλα πολιτικά στοιχήματα.
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζει την ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων μέχρι τις επόμενες εκλογές, ενώ περιγράφει με θετικό τρόπο την οικονομική πορεία της χώρας.
Η Περιφερειακή Ανάπτυξη, με ενεργό τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι στα πλάνα της κυβέρνησης και η Δυτική Ελλάδα έχει εξέχουσα θέση στο αφήγημα της κυβέρνησης. Τα έργα, όπως λέει, στην περιοχή θα είναι εμβληματικά. Το τρένο, επίσης, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
Ο Κ. Χατζηδάκης δεν αποφεύγει να εισέλθει και σε αμιγώς εσωκομματικά θέματα, που αφορούν στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τους «ψιθύρους» για τη… νέα ηγεσία του κόμματος της ΝΔ.
– Πρόσφατα, η κυβέρνηση έθεσε μια νέα αφετηρία στη διακυβέρνηση της χώρας. Ποια ζητήματα περιλαμβάνει για το χρονικό διάστημα μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών; Υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχήματα;
«Καταρχάς, θα ήθελα να σημειώσω ότι, ήδη κατά τη δεύτερη τετραετία, έχουν γίνει πράξη μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις: Ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι 11 πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγή που ήδη παράγουν αποτελέσματα. Η μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Μέχρι τις εκλογές του 2027, έχουμε μπροστά μας: Καινούργια βήματα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και της δημόσιας διοίκησης συνολικά. Μεταρρυθμιστικές τομές στην υγεία, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την προώθηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Την προώθηση δράσεων σε διάφορους τομείς (επενδύσεις, αγορά, εξαγωγές) που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και φυσικά τη συνταγματική αναθεώρηση. Ένας ακόμη σημαντικός τομέας παρεμβάσεων και για τον Πρωθυπουργό και για εμένα προσωπικά είναι το βαθύ κράτος. Διότι παρά την πρόοδο που αναμφισβήτητα έχει γίνει, την ίδια στιγμή υπάρχουν πτυχές της καθημερινότητας, που οι πολίτες αισθάνονται ότι βασανίζονται από το κράτος. Μέσα από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που σας προανέφερα, θα επιχειρήσουμε να αποδείξουμε ξανά στους πολίτες ότι σε εμάς μπορούν να βασιστούν για το μέλλον τους. Οτι σε εμάς μπορεί να ακουμπήσει η Ελλάδα!»
– Φεύγοντας από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, είχατε περιγράψει με πολύ θετικά στοιχεία την πορεία των οικονομικών πραγμάτων της χώρας. Πιστεύετε ότι έχουμε αφήσει πίσω τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα κι αν όχι ποιός κίνδυνος υπάρχει;
«Πράγματι, από το 2019 και μετά, η οικονομία έχει ανέβει αρκετά σκαλιά ψηλότερα! Η πατρίδα μας αναπτύσσεται με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ανεργία μειώνεται εντυπωσιακά, ο κατώτατος και ο μέσος μισθός αυξάνονται. Οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 64% την τελευταία πενταετία. Οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Και η πρόοδος αυτή υπογραμμίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς: βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως παράδειγμα επιτυχίας. Η πρόοδος αυτή μας έχει ήδη επιτρέψει να προβούμε σε μειώσεις φόρων και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών.
Και τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα πακέτο μειώσεων φόρων για τη μεσαία τάξη, το οποίο στηρίζεται τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας όσο και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ξέρετε πως διαμορφώνεται ένα σκηνικό διεθνών αναταράξεων, με τον οικονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμείς παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις. Και η καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων είναι η χώρα να είναι ισχυρή δημοσιονομικά, δηλαδή να μην ξοδεύει περισσότερα από αυτά που αντέχει, να φροντίζει να μειώνει το δημόσιο χρέος και γενικότερα να εκπέμπει ένα μήνυμα νοικοκυρεμένης πολιτικής προς τις αγορές και τους επενδυτές.»
Ο Κ.Μητσοοτάκης αναβάθμισε κυβερνητικά τον Κ.Χατζηδάκη
– Η περιφερειακή ανάπτυξη έχει ένα μόνιμο αφήγημα εκ μέρους των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση με εργαλεία αυτονομίας. Γιατί δεν περπατάει ένα τέτοιο μοντέλο;
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τις περιφερειακές ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί. Πρώτα από όλα, σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται 12 περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια, τα οποία είναι προϊόν ουσιαστικής διαβούλευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο έχει εκπονηθεί φυσικά και για την Δυτική Ελλάδα, με σημαντικά έργα που υλοποιούνται. Επιπλέον, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των πόρων του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες, φτάνοντας πλέον το ένα τρίτο. Παράλληλα, δημιουργήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, μέσω της οποίας κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πρόοδο και τις λεπτομέρειες των έργων στην περιφέρειά του. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι οι ανισότητες δεκαετιών μπορούν να εξαλειφθούν με ένα μαγικό ραβδί. Η σοβαρή, οργανωμένη και αποδοτική προσέγγισή μας για την περιφερειακή ανάπτυξη οδηγεί σε ταχύτερη σύγκλιση των περιφερειών με τον εθνικό μέσο όρο!»
– Πιστεύετε πως η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και άρα θα πρέπει να στηριχθεί από την κυβέρνηση κατά προτεραιότητα;
«Θεωρούμε πως η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα έχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, καθώς είναι η δυτική πύλη της πατρίδας μας προς την Ευρώπη. Το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνει περισσότερα από 450 έργα, ύψους 5,7 δις. ευρώ. Τα έργα αυτά τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε υλοποιούνται είτε σχεδιάζονται αφορούν, μεταξύ άλλων, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, την παιδεία, την ενίσχυση της απασχόλησης. Ειδικά για την Αχαΐα, προχωρούν μια σειρά από εμβληματικά έργα: Ο οδικός άξονας Πατρών – Πύργου θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Στο λιμάνι της Πάτρας υπάρχει σχεδιασμός για τερματικό σταθμό κρουαζιέρας, αλλά και μαρίνα mega yacht. Και το αεροδρόμιο του Αράξου θα ενταχθεί στο πακέτο των 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων που θα προχωρήσουν μπροστά με σύμβαση παραχώρησης, όπως έγινε και με τα προηγούμενα 14 αεροδρόμια, τα οποία άλλαξαν άρδην εικόνα. Ολα αυτά εντάσσονται ακριβώς στη στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής!»
– Σε δύο επισκέψεις σας στην Πάτρα έχετε μιλήσει για την ανάγκη έλευσης του νέου τρένου. Μπορείτε να πείτε ευθέως αν θα πρέπει ο δήμαρχος να εγκαταλείψει το σχέδιο πλήρους υπογειοποίησης, λόγω μη χρηματοδότησης από την ΕΕ;
«Η ανάταξη του σιδηροδρόμου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Η σύνδεση της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξυπηρετεί σίγουρα τους κατοίκους. Την ίδια όμως στιγμή, θα λειτουργήσει και ως μοχλός για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Είναι χρήσιμο να μελετήσουμε πρακτικές από ευρωπαϊκές πόλεις και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αξιοποιήσουμε τα θετικά τους στοιχεία στην περίπτωση της Πάτρας. Δεν είναι πάντως λογικό και ούτε αποδεκτό ένα τόσο σημαντικό έργο να σταματά έξω από την πόλη της Πάτρας και όχι στο λιμάνι. Το λιμάνι πρέπει πάση θυσία να συνδεθεί με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, διότι διαφορετικά θα μείνει πίσω σε σχέση με άλλα λιμάνια, όπως πχ της Ηγουμενίτσας! Ελπίζω ότι με συναίνεση όλων των φορέων θα κλείσει επιτέλους αυτό το θέμα!»
– Οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλούνται από περίεργα, κατά καιρούς, δημοσκοπικά ευρήματα. Η ΝΔ είναι πράγματι συμπαγής; Ποιος είναι τελικά ο βασικός σας αντίπαλος;
«Εμείς δεν μπορούμε να διαλέξουμε τους αντιπάλους μας. Αντίθετα, έχουμε υποχρέωση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να ασχολούμαστε με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες δουλειές. Να ανέβουν κι άλλο οι μισθοί. Να γίνουν καλύτερες οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Να προχωρεί γρηγορότερα η δικαιοσύνη. Να ανεβάσουμε, με λίγα λόγια, την Ελλάδα ψηλότερα! Βλέπετε ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη και με μεγάλη διαφορά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μακράν καταλληλότερος πρωθυπουργός. Και όσο προχωρούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τόσο περισσότερο οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που μπορεί, με σχέδιο, να εξασφαλίσει προοπτική για όλους».
– Κάποιοι μέσα στη ΝΔ, ίσως να μην είδαν με καλό μάτι την τοποθέτησή σας ως αντιπρόεδρος. Γιατί αυτό εσφαλμένα θεωρείται «δακτυλίδι» για την ηγεσία της παράταξης όταν έρθει η ώρα διαδοχής του Κ. Μητσοτάκη;
«Εψαξα, αλλά δεν βρήκα κάποιο δαχτυλίδι! Δεν υπάρχει κανείς συνταγματάρχης που να μην θέλει να γίνει ταξίαρχος και κανένας υποστράτηγος που να μην θέλει να γίνει αντιστράτηγος. Και στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ωστόσο, στη ΝΔ έχουμε έναν αρχηγό και έναν πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που από το 2016 και μετά έχει καταστήσει την ΝΔ κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Και ο οποίος είναι 57 ετών και έχει υπογραμμίσει ότι θα είναι εκείνος που, ως επικεφαλής, θα δώσει τη μάχη του 2027. Αυτό στο οποίο επικεντρώνομαι προσωπικά είναι να κάνω σωστά τη δουλειά μου, τον συντονισμό δηλαδή των οικονομικών υπουργείων, την επεξεργασία της στρατηγικής της ΝΔ και φυσικά την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της μάχης με το βαθύ κράτος. Αυτό είναι το καθήκον μου απέναντι στην παράταξη και ακόμη περισσότερο απέναντι στην πατρίδα μας!»
Διαβάστε επίσης
Στα πρόθυρα πολέμου Ινδία και Πακιστάν: Ανταλλαγή πυραύλων, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη
Μάιος με διάθεση Οκτωβρίου: Καταιγίδες και φθινοπωρινό σκηνικό, η πρόγνωση για την Πάτρα
Τρία ψηφιακά «χτυπήματα» από την ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία για διαφάνεια και φορολογικό έλεγχο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News