Πάτρα: Ξεκινά η δίκη για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας μετά τον τοκετό – Στο εδώλιο αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για συγκλίνουσα αμέλεια

Πέντε χρόνια μετά τον τραγικό χαμό της 27χρονης Δώρας από το Βαρθολομιό, που «έσβησε» λίγες ώρες μετά τον τοκετό, η υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών κάθονται τη Δευτέρα στο εδώλιο η αναισθησιολόγος και ένας νοσηλευτής, κατηγορούμενοι για βαριές παραλείψεις.

Πάτρα

Μετά από συνεχείς αναβολές, ανοίγει τη Δευτέρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο φάκελος της υπόθεσης θανάτου της 27χρονης Δώρας από το Βαρθολομιό, η οποία κατέληξε μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού το 2020. Στο εδώλιο θα καθίσουν δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού – η αναισθησιολόγος και ένας νοσηλευτής – κατηγορούμενοι για συγκλίνουσα αμέλεια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούμενοι, από έλλειψη της δέουσας προσοχής, προκάλεσαν – με πράξεις και παραλείψεις – το θάνατο της νεαρής λεχωίδας, χωρίς να προβλέψουν το τραγικό αποτέλεσμα. Η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο με τον κίνδυνο παραγραφής να πιέζει, ενώ η οικογένεια της άτυχης Δώρας διεκδικεί δικαίωση για τον άδικο χαμό της κόρης, συζύγου και μητέρας.

Η Δώρα γέννησε ένα υγιές αγοράκι στις 18 Μαΐου 2020 με καισαρική τομή, όμως λίγα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκε στην Εντατική και κατέληξε στις 6 Ιουνίου, μετά από πολυήμερη μάχη, εγκεφαλικά νεκρή. Η προκαταρκτική έρευνα κατέδειξε σοβαρές αμέλειες που αποδίδονται στους δύο κατηγορούμενους.

Για την αναισθησιολόγο, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι χορήγησε υπερβολική δόση φαιντανύλης – ισχυρού οποειδούς αναισθητικού – χωρίς να λάβει υπόψη το σωματικό βάρος της ασθενούς και χωρίς να τηρηθούν οι απαιτούμενες συνθήκες μηχανικού αερισμού. Επίσης, φέρεται να μην επέβλεψε τη μεταφορά της Δώρας από την αίθουσα τοκετού στον χώρο ανάνηψης και να παρέλειψε να δώσει κρίσιμες οδηγίες στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Δώρα υπέστη εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και στη συνέχεια σε υποξική εγκεφαλοπάθεια.

Καταπέλτης είναι και το κατηγορητήριο για τον νοσηλευτή αναισθησιολογίας, ο οποίος – σύμφωνα με τη δικογραφία – όφειλε να παρακολουθεί διαρκώς την ασθενή αλλά απουσίαζε από τον θάλαμο. Η καθυστερημένη αντίδραση φέρεται να στέρησε από την 27χρονη την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση.

Η οικογένεια της Δώρας, πέντε χρόνια μετά, αναζητά απαντήσεις και ευθύνες. Η δικηγόρος τους, Γιάννα Παναγοπούλου, δηλώνει: «Οι γονείς και τα αδέρφια της νεαρής ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Έχασαν το παιδί τους και ζουν με ένα αναπάντητο “γιατί”».

Από την πλευρά της αναισθησιολόγου, ο δικηγόρος υπεράσπισης Νίκος Ρουσσόπουλος τονίζει πως η πελάτισσά του αρνείται κάθε ευθύνη. «Το κατηγορητήριο είναι σαθρό. Θα παρουσιάσουμε πλήθος διεθνών επιστημονικών δεδομένων που αποδομούν τις κατηγορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δίκη αναμένεται να ρίξει φως σε μια υπόθεση που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και άφησε πίσω της ένα βρέφος που μεγάλωσε χωρίς τη μητέρα του.

Πηγή: patrisnews.com

Διαβάστε επίσης

Στα πρόθυρα πολέμου Ινδία και Πακιστάν: Ανταλλαγή πυραύλων, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη

Πάτρα: Ούτε Ρίο δεν φτάνει το νέο τρένο – Στα Αραχωβίτικα η διπλή σιδηροδρομική γραμμή λόγω έκπτωσης εργολάβου

Θρήνος στο Μεσολόγγι για τον 23χρονο Χάρη Αναστασόπουλο: Νεκρός μετά από πτώση ΙΧ στη λιμνοθάλασσα ΒΙΝΤΕΟ

Μάιος με διάθεση Οκτωβρίου: Καταιγίδες και φθινοπωρινό σκηνικό, η πρόγνωση για την Πάτρα

Τρία ψηφιακά «χτυπήματα» από την ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία για διαφάνεια και φορολογικό έλεγχο

Στο μικροσκόπιο η Υπηρεσία Συγκοινωνιών Αμαλιάδας: Αναστολή λειτουργίας και μηνυτήρια αναφορά για υπόθεση διαφθοράς

Διακοπτό: Συναγερμός για 42χρονη που απειλούσε να αυτοκτονήσει – Την πρόλαβαν αστυνομικοί και ο πατέρας της