Συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας στη Γενεύη για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου: Ψάχνουν “ανακωχή” στα δασμολογικά μέτωπα

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις παγκόσμιες αγορές, Ουάσινγκτον και Πεκίνο συναντιούνται σήμερα και αύριο στη Γενεύη με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος των τελευταίων ετών.

Συνομιλίες

Σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να περιορίσουν τις επιπτώσεις του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα ξεκίνησαν σήμερα συνομιλίες στη Γενεύη, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα διαλόγου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, μετά την επαναφορά των τιμωρητικών δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο διαπραγματευτής Τζέιμσον Γκριρ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Η επιλογή της Γενεύης θεωρείται ιδιαίτερης συμβολικής αξίας, καθώς φιλοξενεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η επικεφαλής του οποίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «θετικό και εποικοδομητικό βήμα».

Το κλίμα προδιαγράφεται δύσκολο. Από το 2018 έως σήμερα έχουν επιβληθεί δασμοί 145% στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ και 125% στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην Κίνα. Οι εμπορικές συναλλαγές έχουν παγώσει και οι παγκόσμιες αγορές επηρεάζονται έντονα. Αν και ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών κατά 80%, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μονομερώς χωρίς κινήσεις από την πλευρά του Πεκίνου.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί μια κατ’ ιδίαν συμφωνία με τον Σι Τζινπίνγκ, ώστε να καθορίσουν το πλαίσιο μιας νέας εμπορικής συμφωνίας. Ωστόσο, το Πεκίνο ζητά πρώτα την επίλυση όλων των τεχνικών ζητημάτων πριν οποιαδήποτε συνάντηση σε προεδρικό επίπεδο.

Παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης, οι αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις. Η Λίζι Λι, ειδική σε θέματα κινεζικής οικονομίας, εκτιμά ότι η όποια συμφωνία θα είναι μάλλον συμβολική και πρόσκαιρη. Ο καθηγητής Σου Μπιν, από τη Σαγκάη, προσθέτει πως ακόμη και σε περίπτωση μείωσης των δασμών, αυτοί θα παραμείνουν σε μη βιώσιμα επίπεδα για κανονικές εμπορικές συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση 8,1% στις εξαγωγές του για τον Απρίλιο, παρότι προς τις ΗΠΑ καταγράφεται μείωση 18%, γεγονός που δείχνει αλλαγή προσανατολισμού στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας.

Διαβάστε επίσης

Στα πρόθυρα πολέμου Ινδία και Πακιστάν: Ανταλλαγή πυραύλων, φόβοι για γενικευμένη σύρραξη

Πάτρα: Ούτε Ρίο δεν φτάνει το νέο τρένο – Στα Αραχωβίτικα η διπλή σιδηροδρομική γραμμή λόγω έκπτωσης εργολάβου

Θρήνος στο Μεσολόγγι για τον 23χρονο Χάρη Αναστασόπουλο: Νεκρός μετά από πτώση ΙΧ στη λιμνοθάλασσα ΒΙΝΤΕΟ

Μάιος με διάθεση Οκτωβρίου: Καταιγίδες και φθινοπωρινό σκηνικό, η πρόγνωση για την Πάτρα

Τρία ψηφιακά «χτυπήματα» από την ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία για διαφάνεια και φορολογικό έλεγχο

Στο μικροσκόπιο η Υπηρεσία Συγκοινωνιών Αμαλιάδας: Αναστολή λειτουργίας και μηνυτήρια αναφορά για υπόθεση διαφθοράς

Διακοπτό: Συναγερμός για 42χρονη που απειλούσε να αυτοκτονήσει – Την πρόλαβαν αστυνομικοί και ο πατέρας της