Το διπλό αχαϊκό υβρίδιο: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ – Οι εκλογές θα τελειώσουν αλλά το κλίμα θα παραμείνει τεταμένο

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ποια κατάσταση θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου

Το διπλό αχαϊκό υβρίδιο: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ - Οι εκλογές θα τελειώσουν αλλά το κλίμα θα παραμείνει τεταμένο Το κλίμα ανάμεσα στις δύο προεκλογικές περιόδους έχει αλλάξει στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα στα εσωτερικά του τοπικού ΠΑΣΟΚ παραμένει τεταμένο. Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος Ανδρέας Φούρας πυροδότησε τις προηγούμενες ημέρες ένα νέο κύκλο σχολιασμών, ρωτώντας δημόσια αν είδαν οι «Πασόκοι» που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κ. Καρπέτα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία του απαρτίζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναμενόταν στην ανάρτηση εκφράστηκαν πολλές απόψεις. Αλλες υπέρ Καρπέτα, άλλες υπέρ Σκιαδαρέση. Αλλες εστιάζουν στην επιλογή του ΠΑΣΟΚ κι άλλες στην επιλογή προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθούν στο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο Καρπέτα μεν που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ δε. Γιατί έχει οδηγηθεί ο χώρος σε αυτή την κατάσταση;

Τα προηγούμενα χρόνια, τα δεδομένα και οι συνθήκες των δύο κομμάτων δεν βοηθούσαν για να γίνει αντιληπτή σε μέγεθος η σημερινή αναμενόμενη τριβή. Ομως, από τη διπλή εθνική εκλογική αναμέτρηση του 2023 και έπειτα, η λογική ότι τα δύο κόμματα μπορούν να συνεργάζονται στην αυτοδιοίκηση, έχει κλονιστεί και οι όποιες άτυπες συνεργασίες γίνονται κατά περίπτωση.

Στον Δήμο Πατρέων για παράδειγμα, ο Βασίλης Αϊβαλής πέτυχε μια αρμονία στη στελέχωση του ψηφοδελτίου του και από τα δύο κόμματα. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Κ. Καρπέτας ανέμενε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αυτή τελικά κατέληξε στον Σπ. Σκιαδαρέση.

Ασφαλώς και σε κομματικό επίπεδο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρατηρείται μια αντίφαση στη στάση ανάμεσα σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά υπάρχει εξήγηση.

Ηταν δεδομένο ότι μερίδα της παράταξης Κατσιφάρα έχοντας πραγματοποιήσει διεύρυνση προς ΣΥΡΙΖΑ το 2019, θα ήθελε να συμβεί μια παρόμοια συνεργασία και σήμερα. Αυτή η επιθυμία όμως –που έρεπε προς την Κουμουνδούρου – προσέκρουσε στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα και περιφέρειες να καταγράψει δυνάμεις αλλά και να μην προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στον ΣΥΡΙΖΑ που μετά τις εθνικές εκλογές θύμισε ζαλισμένο μποξέρ στα σχοινιά.

Ωστόσο, διαβάζοντας το ψηφοδέλτιο Καρπέτα αντιλαμβάνεται κανείς ότι κατάφερε να συσπειρώσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σε μια προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του επικεφαλής. Μάλιστα, ακόμα και ο Απ. Κατσιφάρας δεν είχε πετύχει την άντληση τόσων σημαντικών κομματικών στελεχών στο ψηφοδέλτιό του.

Για παράδειγμα φέρνουμε τις υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή Μπαξεβανάκη στην Ηλεία ή της Μαρίας Τριανταφύλλου στην Αιτωλοακαρνανία. Ενώ και στην Αχαΐα κατάφερε να πείσει να τον ακολουθήσουν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές αλλά και ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Ριζούλης. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί αυτό το δεδομένο, αφού σε καθαρά αυτοδιοικητικό επίπεδο δείχνει σεβασμό και προσωπική ενασχόληση όπως υποστήριξε και ίδιος ο Κ. Καρπέτας.

Από την άλλη πλευρά, ο Σπ. Σκιαδαρέσης στηρίχθηκε πολύ από το ΠΑΣΟΚ με κατά τόπους στελέχη να εντάσσονται στο πλήρες ψηφοδέλτιο, αλλά δεν παρατηρήθηκε κατάσταση «επιστράτευσης» όπως στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μπορεί να αποδοθεί στο γενικότερο κλίμα διάσπασης ή διαφωνίας που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες εσωκομματικά για τις επιλογές στην αυτοδιοίκηση.

Τα ανωτέρω δεδομένα διόγκωσαν τη διάθεση αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αντιπαλότητες. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει πολλά και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αφού οι επιλογές που ακολουθήθηκαν θα είναι πλέον μετρήσιμες. Θεωρείται βέβαιο όμως, ότι η ένταση θα συνεχιστεί αφού η πλευρά των όσων διαμαρτύρονται θα επιμείνει στην ίδια τακτική ακόμα πιο εντατικά μετά τις εκλογές.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ