25 Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, αναδεικνύει τη σημασία του αγώνα να σταματήσει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και να προαγάγει την ισότητα των φύλων. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

25 Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Μεγάλη έρευνα της Focus Bari με πρωτοβουλία της ΔΕΗ σχετικά με τις αντιλήψεις των νέων για την έμφυλη βία και τα παγιωμένα στερεότυπα.

Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, αναδεικνύει τη σημασία του αγώνα να σταματήσει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και να προαγάγει την ισότητα των φύλων. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Focus Bari, και την εταιρεία επικοινωνίας DDB, μέσα από μία μεγάλη πανελλαδική έρευνα επιχειρεί να αναδείξει με ενεργό και ουσιώδη τρόπο, το ζήτημα καθώς και να ευαισθητοποιήσει για τον κρίσιμο ρόλο της κοινωνίας στη δημιουργία ενός κόσμου όπου οι γυναίκες ζουν ελεύθερες από τον φόβο της βίας.

Η συγκεκριμένη έρευνα επιχειρεί να διερευνήσει τον βαθμό υιοθέτησης στερεοτυπικών ρόλων και αντιλήψεων, που συνδέονται με την έμφυλη βία και δικαιολογούν κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα στο πλαίσιο ρομαντικών σχέσεων.

Ομάδα εστίασης, οι έφηβοι μαθητές και έφηβες μαθήτριες Λυκείου και αντικείμενο διερεύνησης τι θεωρούν ότι «δεν είναι ΟΚ» στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Τα νέα άτομα βρίσκονται στη φάση ενεργής παρατήρησης και εκμάθησης του κόσμου, δέχονται επιρροές από το περιβάλλον τους και είναι ανοικτοί σε καινούριες ιδέες, γι’ αυτό και η άποψή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια αναστροφής των έμφυλων στερεοτύπων.

Η γνώμη των νέων για την έμφυλη βία και τα στερεότυπα

Μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αναδεικνύεται τόσο η πρόοδος απέναντι σε χρόνιες έμφυλες στερεοτυπικές αγκυλώσεις, όσο και η στασιμότητα ακόμη και σήμερα απέναντι σε άλλες. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας:

  • Μόνο 5 στις 10μαθήτριες Λυκείου και 4 στους 10 μαθητές Λυκείου λένε ότι δεν ισχύει ποτέ ότι «μερικοί άνδρες γίνονται βίαιοι απέναντι στις γυναίκες επειδή τους προκαλούν οι γυναίκες»
  • 9 στους 10μαθητές και 10 στις 10 μαθήτριες Λυκείου λένε ότι «δεν είναι ποτέ οκ για ένα αγόρι να πιέζει μια γυναίκα να κάνει σεξ μαζί του, αν φλέρταρε μαζί του όλο το βράδυ»
  • Μόνο 6 στις 10 μαθήτριεςΛυκείου και 5 στα 10 αγόρια Λυκείου διαφωνούν απόλυτα με την φράση ότι «Μερικές φορές φταίνε οι ίδιες οι γυναίκες όταν τις χτυπούν οι σύντροφοί τους»
  • Μόνο 2 στους 10 μαθητέςΛυκείου και μόνο 1 στις 4 μαθήτριες Λυκείου διαφωνούν απόλυτα ότι «Οι γυναίκες κατονομάζουν συμπεριφορές ως «σεξουαλική παρενόχληση», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για απλά αστεία».
  • Το 55% των αγοριώνμαθητών Λυκείου λέει ότι «είναι ΟΚ έστω και κάποιες φορές ένα αγόρι να θέσει όρια για το πως ντύνεται η σύντροφός του»
  • Μόνο 4 στους 10 μαθητέςΛυκείου και μόνο 6 στις 10 μαθήτριες Λυκείου διαφωνούν απόλυτα με τη φράση «Όταν μια γυναίκα λέει «όχι» στις σεξουαλικές προθέσεις του συντρόφου της, αυτό σημαίνει συχνά «ναι».

Η έρευνα «Νέα γενιά. Νέα μυαλά(;)» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα dei.gr

Το θέμα της βίας κατά των γυναικών παραμένει ένα σοβαρό και σύνθετο ζήτημα σε πολλά μέρη του κόσμου, και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη περιγραφή του ΟΗΕ- πρωτοβουλία του οποίου είναι και η συγκεκριμένη μέρα- αφορά σοβαρά φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, από την λεκτική και ψυχολογική, ως τη σωματική και σεξουαλική βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων, καθώς και άλλες μορφές βίας και κακοποίησης.

Στην Ελλάδα, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τις Ελληνικές Αρχές, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και άλλους φορείς να εργάζονται συστηματικότερα για να δημιουργηθούν νέες κοινωνικές συνθήκες και θετική αλλαγή. Τα νομικά μέτρα για την προστασία των γυναικών που υφίστανται κακοποιητικές συμπεριφορές, έχουν επαυξηθεί ενώ η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι σε συνεχή διεργασία.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας και χρήσιμα στοιχεία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Η κατάσταση σήμερα:

Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορονοϊού: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.

Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.

Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Στοιχεία για την Ελλάδα:

-υπόθεση ενδοοικογενειακή- το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες

-υπόθεση διεθνής -το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές

-όχι ταξική – 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Η νομοθεσία στην χώρα μας

Ν. 4531/2018 | Νόμος για την καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών

Πρόκειται για την ενσωμάτωση και κύρωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης-σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Χαρακτηριστικό της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ότι αποδίδει έμφαση στην πρόληψη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας και την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών προβλέπεται η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υπηρεσιών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες- θύματα έμφυλης βίας.

Βασική της καινοτομία συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης υπό την ονομασία η GREVIO. Ως ανεξάρτητο όργανο συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.

Ακόμα, τροποποιήθηκαν διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, ώστε να εναρμονιστούν με τη Σύμβαση, όπως η κατάργηση της διάταξης του ποινικού κώδικα που προέβλεπε την παύση της ποινικής δίωξης, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος.

ΒΙΑΣΜΟΣ 

ΠΚ 336- Βιασμός |

Αναθεωρήθηκε με τους Ν. 4619 & 4620/2019 (Κύρωση Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας)

Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη.
Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Θυμίζουμε ότι με τη νομοτεχνική τροποποίηση που κατατέθηκε μετά από αντιδράσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και σχετική εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας προστέθηκε η «μη συναίνεση» στον ορισμό του βιασμού το 2019 στην Ελλάδα.αναδιατυπώθηκε
Επίσης μετά από αντιδράσεις φορέων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναδιατυπώθηκε και η επίμαχη παράγραφος 5 του άρθρου 336 σχετικά με τον βιασμό με την φράση «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών αυτό σημαίνει ότι αποσαφηνίστηκε ο κακουργηματικός χαρακτήρας κάθε εκδοχής του αδικήματος και απαλείφθηκε η αρχική πρόβλεψη ποινής μόνον για 3 ή 5 χρόνια.

ΠΚ 337 – Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή.
Με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι δύο ετών τιμωρείται η πράξη της προηγούμενης παραγράφου, αν ο παθών είναι νεότερος από 12 ετών.
Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των δεκαπέντε ετών και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπειά του στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση με το εμφανιζόμενο ως ανήλικο πρόσωπο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

ΠΚ 338 – Κατάχρηση σε ασέλγεια

Όποιος με κατάχρηση της παραφροσύνης άλλου ή της από οποιαδήποτε αιτία προερχομένης ανικανότητάς του να αντισταθεί, ενεργεί επ΄αυτού συνουσία ή άλλη ασελγή πράξη τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο παθών είναι ανήλικος, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Όποιος με κατάχρηση των παραπάνω καταστάσεων προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν σε ασελγείς πράξεις, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Αν ο παθών είναι ανήλικος, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ 

Ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Το μέλος της οικογένειας το οποίο προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στην γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών μέχρι τριών ετών τιμωρείται η πράξη της προηγούμενης παραγράφου αν ο παθών είναι ανήλικος.
Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται αντίστοιχα και όταν ο δράστης εργάζεται σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας, η δε πράξη του στρέφεται σε βάρος προσώπου, το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του φορέα αυτού.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ 

Νόμος 3896/ΦΕΚ 207/8.12.2010 για την «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης»

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί παραβίαση του νόμου 3896/ΦΕΚ 207/8.12.2010 για την «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης». Με τον νόμο αυτόν (που αντικατέστησε τον Ν. 3488/2006) βελτιώθηκε, απλουστεύτηκε και κωδικοποιήθηκε η ισχύουσα μέχρι τώρα νομοθεσία, σύμφωνα με το πνεύμα και τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, η οποία προβλέπει ότι ο εργοδότης πρέπει να μεταχειρίζεται ισότιμα τα φύλα. Ο νόμος απαγορεύει τις διακρίσεις. Η σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται ως διάκριση του εργαζομένου λόγω φύλου. Μπορεί να αποδοθούν ευθύνες στον εργοδότη για παρενόχληση του προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις για την παρενόχληση που ασκούν εργαζόμενοι σε άλλους συναδέλφους.

Ο νόμος προβλέπει ότι:

Νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων (π.χ., Σωματεία και οργανώσεις) μπορούν, με τη συναίνεση του θύματος της διάκρισης, να ασκούν στο όνομά του προσφυγή ή να παρεμβαίνουν προς υπεράσπισή του ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών ή διοικητικών Αρχών. Ο νόμος αναδιατύπωσε τον ορισμό της έμμεσης διάκρισης, της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και της αντιστροφής του βάρους απόδειξης που πλέον εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις άνισης μεταχείρισης λόγω φύλου. Θα πρέπει, δηλαδή, ο εργοδότης να αποδείξει ότι δεν υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση ή άλλη παραβίαση του νόμου για την ισότητα. Το βάρος απόδειξης από τον εργοδότη εφαρμόζεται στις διαδικασίες των πολιτικών και των διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και στις καταγγελίες ενώπιον κάθε άλλης αρμόδιας Αρχής, π.χ. του Συνηγόρου του Πολίτη ή της Επιθεώρησης Εργασίας. Αυτό ισχύει για το Δημόσιο, για τον ιδιωτικό τομέα και για τα ελεύθερα επαγγέλματα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως ανεξάρτητη Αρχή, για την παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης και εργασίας, αποκτά με τον Νόμο του 2010 διευρυμένη αποστολή και επιλαμβάνεται υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων ή δικαστικών Αρχών μέχρι την πρώτη συζήτηση στο ακροατήριο. Ο νόμος δίνει στον εργαζόμενο το δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση σύμφωνα με το Άρθρο 16 και να απαιτήσει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Σε περίπτωση παραβίασης του νόμου περί απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου προβλέπεται, εκτός των άλλων, και αξίωση για πλήρη αποζημίωση του θύματος, η οποία θα καλύπτει την υλική και ηθική βλάβη και κάθε θετική ζημία. Αρμόδια για την εκδίκαση αυτών των διαφορών είναι τα δικαστήρια κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών.

ΤRAFFICKING – (ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΕΜΠΟΡΙΑ)

Νόμος 4216/2013 (ΦΕΚ 266/Α/10-12-2013)

Στο άρθρο 46-52 του Νόμου 3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α/23-8-2005)

«Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια» ορίζεται ότι σε υπήκοο τρίτης χώρας που έχει χαρακτηρισθεί θύμα εμπορίας ανθρώπων με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα χορηγείται άδεια διαμονής διάρκειας δώδεκα μηνών εφόσον συνεργάζεται στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία ανανεώνεται κάθε φορά για ισόχρονο διάστημα προς διευκόλυνση της διενεργούμενης έρευνας ή της ποινικής διαδικασίας. Η άδεια παραμονής διασφαλίζει πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πριν τη χορήγηση άδειας διαμονής, παρέχεται από την αρμόδια εισαγγελική αρχή στα θύμα εμπορίας ανθρώπων προθεσμία περίσκεψης μέχρι ένα μήνα (μπορεί να παραταθεί για τα ανήλικα θύματα) ώστε να συνέλθουν και να είναι σε θέση να διαφύγουν από την επιρροή των δραστών των σχετικών αδικημάτων για να μπορούν να λάβουν ανεπηρέαστη απόφαση σχετικά με τη συνεργασία τους με τις διωκτικές αρχές.Το άρθρο 34. παρ. 7 του Νόμου 3274/2004 (ΦΕΚ Α’195/19-8-04)

«Οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού» προβλέπει ότι η απέλαση αλλοδαπών, που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα και καταγγέλλουν πράξεις προαγωγής σε πορνεία, μπορεί, με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και έγκριση του εισαγγελέα εφετών, να αναστέλλεται έως ότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση για τις πράξεις που καταγγέλθηκαν. Για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή της απέλασης χορηγείται, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, άδεια διαμονής, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 2910/2001. Η ανωτέρω άδεια παραμονής επέχει και θέση άδειας εργασίας, χορηγείται για χρονικό διάστημα (6) μηνών και ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα ως την έκδοση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης. Οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται ανάλογα και για τις περιπτώσεις του άρθρου 12 του Ν. 3064/2002.Ν.3064/2002(ΦΕΚ 248/Α/15-10-2002) ο οποίος ρυθμίζει την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της πορνογραφίας ανηλίκων και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Ειδικότερα με το νόμο αυτό:

  • Αντιμετωπίζονται πλέον, εκτός από το δουλεμπόριο, οι σύγχρονες μορφές εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα η διακίνηση με σκοπό α) την εργασιακή και β) τη σεξουαλική εκμετάλλευση των ανθρώπων. Τα περισσότερα από τα σχετικά αδικήματα χαρακτηρίζονται ως κακουργήματα.
    Καθιερώνονται αυστηρές ποινές, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και τα ισόβια δεσμά για τα αντίστοιχα αδικήματα. Εξασφαλίζεται η ίση προστασία μεταξύ των ανδρών και γυναικών στα θέματα αυτά.
  • Ασκείται πλέον αυτεπαγγέλτως η ποινική δίωξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων.
  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά το έγκλημα της πορνογραφίας ανηλίκων.
  • Θεσπίζεται ως διακεκριμένη περίπτωση σε σχέση με την απλή αποπλάνηση, η ασέλγεια που διαπράττει ενήλικος σε βάρος ανηλίκου με αμοιβή ή άλλα υλικά ανταλλάγματα.
  • Προστίθενται στο άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα (Ρυθμίσεις για παγκόσμια δικαιοσύνη) οι πράξεις της σωματεμπορίας και της ασέλγειας ώστε να τιμωρούνται και όταν τελούνται στην αλλοδαπή.
  • Ποινικοποιείται η συνειδητή αποδοχή των υπηρεσιών που προέρχονται από θύματα της διακίνησης ανθρώπων.
  • Προβλέπονται διατάξεις προστασίας των θυμάτων των εγκλημάτων αυτών. Όσον αφορά την αρωγή των θυμάτων των εγκλημάτων αυτών, εκδόθηκε το ΠΔ. 233/2003(ΦΕΚ 204/Α/2-9-2003).

 

Η ΑΔΕΔΥ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα και αναφέρει:

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μετά από χρόνιους αγώνες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος, έτσι ώστε να αναγνωριστεί το τεράστιο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και οι κυβερνήσεις να δράσουν αποτελεσματικά για την εξάλειψή της.

Η βία κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στις ιστορικά άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ γυναικών  και αντρών και  στις συνεχείς διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Σε όποια μορφή της έχει άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ψυχισμό των γυναικών, στη σωματική τους ακεραιότητα και στην πιο ακραία της μορφή, τη γυναικοκτονία στην ίδια τους τη ζωή. Πέρα από τις ίδιες τις γυναίκες επηρεάζονται δυσμενώς τα παιδιά τους, ο οικογενειακός τους περίγυρος και η κοινωνία στο σύνολο της.

Η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα και είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι συχνά πιστεύουμε. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δυστυχώς παραμένει ευρέως ατιμώρητη.

1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία κυρίως από τον σύζυγο ή τον σύντροφο της.

Καθημερινά σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται ψυχολογικά και σωματικά από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή μέλη της οικογένειας τους στην «ασφάλεια» του ίδιου τους του σπιτιού, γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας ή της εκπαίδευσης,   υποχρεώνονται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων όταν η παράδοση το επιτάσσει. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε νέες μεθόδους άσκησης βίας κατά των γυναικών, με την έμφυλη κυβερνοβία να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρενοχληθούν στο διαδίκτυο από ότι οι άντρες.

Σε κάθε πολεμική σύρραξη, είναι οι γυναίκες και τα παιδιά τα πρώτα θύματα της. Στην Ουκρανία,   πληθαίνουν οι μαρτυρίες για βιασμούς από τους  Ρώσους  στρατιώτες κατά τη διάρκεια της εισβολής, που καταδεικνύουν την επαίσχυντη  χρήση του βιασμού ως όπλου πολέμου. Στην Γάζα οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 67% όλων των θυμάτων, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Στην Ελλάδα, χιλιάδες είναι οι γυναίκες που έχουν καλέσει στη γραμμή SOS 15900 ή έχουν απευθυνθεί στο υποστηρικτικό δίκτυο δομών της πάλαι ποτέ Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Η χώρα μας κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς προς την ισότητα των φύλων, ενώ η πρόσφατη εκλογική αποτύπωση μιας βαθιάς συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας επαναφέρει ορατούς κινδύνους για οπισθοδρόμηση και συρρίκνωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Οι γυναίκες καλούνται να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν, όμως όταν το αποφασίζουν βρίσκονται αντιμέτωπες με την έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών και ένα αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας που αφήνει τους δράστες ατιμώρητους και τις γυναίκες  απροστάτευτες. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για εκείνες τις γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ΑμεΑ, ομοφυλόφιλες, μετανάστριες.

Ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες το φεμινιστικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του και την πίεση που άσκησε, κατέστησε αντικείμενο δημόσιας παρέμβασης τη βία κατά των γυναικών, αναδεικνύοντας το ως αυτό που είναι ένα βαθιά πολιτικό θέμα. Η έμφυλη βία δεν είναι ούτε οικογενειακή, ούτε ιδιωτική υπόθεση είναι τοξική και δηλητηριάζει τη δημοκρατία και τις ζωές όλων μας !

Χωρίς ουσιαστικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές παρεμβάσεις, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί σύντομα. Είναι απαραίτητη η οργανωμένη προσπάθεια της πολιτείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Είναι απαραίτητο το κοινωνικό κράτος με τις απαραίτητες δομές στήριξης.

Την 25η Νοέμβρη, όπως και κάθε μέρα του χρόνου, αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ζητάμε:

  • την άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας και στήριξης των θυμάτων βίας, όπως ξενώνων έκτακτης φιλοξενίας και ειδικών κέντρων για τα θύματα βιασμού
  • τη διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών (24ωρης Γραμμής 15900, Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας)
  • την εισαγωγή του όρου «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα της χώρας,
  • την άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της Σύμβασης 190 για την Εξάλειψη της Βίας
  • την άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, για να σταματήσει η αιμορραγία ανθρώπινων ζωών
  • την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την επιστροφή της στο Υπουργείο Εσωτερικών, και τη διάθεση ενός ικανού οικονομικού κονδυλίου για την αντιμετώπιση θεμάτων έμφυλης βίας

Τα σωματεία καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την ωμή πραγματικότητα και να κάνουμε δική μας υπόθεσή την αντιμετώπιση των σεξιστικών διακρίσεων και της έμφυλης βίας, στον κόσμο της δουλειάς. Η ασφάλεια των γυναικών δεν είναι «πολυτέλεια» είναι αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα.

Σήμερα καλούμε τον καθένα και την κάθε μια να μην κλείνει τα μάτια στη βία κατά των γυναικών.

Οργανωνόμαστε, διαδηλώνουμε και διεκδικούμε ένα κόσμο χωρίς βία.

Στις 25 Νοέμβρη, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τις ομοσπονδίες και τα σωματεία-μέλη της, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν με αφορμή τη μέρα.

Στην Αθήνα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  καλεί τις ομοσπονδίες και τα σωματεία-μέλη της, σε προσυγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος, στις 12:30 και πορεία στο Σύνταγμα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ