Αμερικανικά πανεπιστήμια: Έληξε το τελεσίγραφο της διοίκησης του Columbia – «Δεν υποχωρούμε», λένε οι φοιτητές

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τις συντονιστικές τους επιτροπές, η διοίκηση του πανεπιστημίου Κολούμπια προχώρησε σε αποβολές.

πανεπιστήμια,αμερικανικά,φοιτητές,διαδηλώσεις

Η «φωτιά» των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην Αμερική κατά του πολέμου στη Γάζα, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαμαρτυρίες θυμίζουν τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ τη δεκαετία του ’60, με την Αστυνομία να είναι προ των πυλών κορυφαίων Πανεπιστημίων, όπως το Columbia και το Yale.

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τις συντονιστικές τους επιτροπές, η διοίκηση του πανεπιστημίου Κολούμπια προχώρησε σε αποβολές. Οι φοιτητές απάντησαν με πορεία διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη και κατέλαβαν το κτίριο Χάμιλτον, που είχε καταληφθεί και το 1968 στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η πρύτανης του Κολούμπια, είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές να απαντούν δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας.

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν σε Τέξας, Γιούτα και Βιρτζίνια, με τις κινητοποιήσεις να θεωρούνται οι πλέον δυναμικές στιγμές του φοιτητικού κινήματος στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του `60, όταν τα αμερικανικά πανεπιστήμια σείονταν από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Περίπου χίλιοι φοιτητές έχουν συλληφθεί από τις 18 Απριλίου, οπότε και άρχισαν να εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 20 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες.

πανεπιστήμια,αμερικανικά,φοιτητές,διαδηλώσεις

Posters of Israelis kidnapped by Hamas are on the Columbia University campus in New York by a pro-Palestinian protest encampment on Monday, April 29, 2024. (AP Photo/Ted Shaffrey)

Στη Γαλλία, η αστυνομία επενέβη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, για να απομακρύνει δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν κινητοποίηση αλληλεγγύης στη Γάζα κι οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει σε προαύλιο χώρο στο εσωτερικό του ιδρύματος.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για το «δυσανάλογο αντίκτυπο» των επεμβάσεων της αστυνομίας σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να απομακρύνει από εκεί φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Γενεύη.

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι ορισμένα μέτρα, που λαμβάνονται από τις δυνάμεις της τάξης σε μια σειρά πανεπιστημίων, μοιάζουν να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ σε δήλωση που έστειλε σε δημοσιογράφους και στην οποία αναφέρεται σε συλλήψεις φοιτητών και στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι η θεμιτή άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης δεν μπορεί να εξισώνεται με υποκίνηση βίας και μίσους», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Σύγχυση στην εστίαση για τα τέλη στις παραλίες – Στον αέρα η πλατφόρμα MyCoast

Ηράκλειο: Οι δράστες ήθελαν νεκρό τον 23χρονο, τι εξετάζουν οι Αρχές

Μητσοτάκης για Μάτι: «Οι εθνικές τραγωδίες να μην εργαλειοποιούνται»

Πάτρα: Προφυλακίστηκαν τρεις από τους συλληφθέντες για τη διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ