Καιρός: Πρόωρα 36άρια στην Πάτρα, πώς θα εξελιχθεί ο Μάιος και τα επεισόδια καύσωνα

Θεοδοσόπουλος και Καζαντζίδης μιλούν στην «Πελοπόννησο» για τα μετεωρολογικά και ατμοσφαιρικά δεδομένα στην Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια.

Πάτρα

Διπλό προβληματισμό προκαλούν οι συνθήκες του καιρού. Αφενός γίνεται αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας και αφετέρου η αφρικανική σκόνη έμεινε για αρκετές εβδομάδες στην ατμόσφαιρα της Πάτρας, με αυξομειώσεις στην εμφάνισή της.

Πάτρα

Ο προγνώστης-μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος μετέφερε στην «Πελοπόννησο» τις εκτιμήσεις του για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η σκόνη θα απομακρυνθεί από σήμερα, αύριο θα επηρεάσει περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και στη συνέχεια θα μετακινηθεί πιο ανατολικά. Η σκόνη τελειώνει. Από σήμερα όμως θα δούμε και τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, καθώς θα φτάσει ακόμα και τους 34 βαθμούς παραλιακά της Πάτρας και στο εσωτερικό της πόλης ακόμα και τους 36 βαθμούς, λόγω των βόρειων ανέμων» τόνισε.

Αύριο, επιστρέφουν οι δυτικοί άνεμοι και θα σημειωθεί πτώση θερμοκρασίας ακόμα και 5 βαθμών, αλλά στην περιοχή της Αιγιάλειας ο υδράργυρος θα μείνει στη μέγιστη τιμή του στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι το σαββατοκύριακο θα κυλήσουν στο ίδιο καιρικό μοτίβο με καθαρό ουρανό, αλλά η θερμοκρασία το Σάββατο θα ανέβει ξανά πάνω από τους 30 βαθμούς στην Πάτρα.

Από Κυριακή απόγευμα, η καλοκαιρία θα σταματήσει πρόσκαιρα. Εξηγεί ο προγνώστης μετεωρολόγος: «Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι από την Κυριακή το απόγευμα και κυρίως τη Δευτέρα θα έχουμε ένα σκηνικό τροπικού καιρού. Δευτέρα-Τρίτη θα έχουμε φαινόμενα που θα συνοδεύονται από μεγάλη πυκνότητα αστραπών και κεραυνών. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα ορεινά και ημιορεινά της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της ορεινής Αιγιάλειας και Καλαβρύτων. Τροπικές καταιγίδες. Και οι παράκτιες περιοχές θα επηρεαστούν με μπουρίνια. Βέβαια τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν και θα χρειαστεί να επανεκτιμηθεί η κατάσταση την Παρασκευή».

Ο Μάιος θα κλείσει με μια πρόσκαιρη πτώση θερμοκρασίας και τον υδράργυρο έως τους 30 βαθμούς, αλλά από τις αρχές Ιουνίου θα έχουμε ξανά «34άρια».

Σύμφωνα με την εποχική πρόβλεψη, το καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με το προηγούμενο κατά τον κ. Θεοδοσόπουλο, καθώς από τα μέσα Ιουνίου θα έχουμε τους πρώτους καύσωνες που θα συνεχιστούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Αναμένονται θερμοκρασίες 4-5 βαθμούς πάνω από τις κανονικές, ανομβρία και τους 3 μήνες του καλοκαιριού, αλλά χωρίς να λείψουν ασφαλώς μικρά τοπικά επεισόδια με μπουρίνια» τόνισε και κατέληξε: «Οι θερμοκρασίες μας διαμορφώνονται με βάση τη θερμοκρασία των θαλάσσιων νερών του Ατλαντικού, όπου θα βρίσκεται 3-5 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Ειδικότερα, στη Δυτική Ελλάδα τα επεισόδια καύσωνα θα φτάνουν τους 42-43 βαθμούς και τοπικά ακόμα και τους 45».

Πάτρα

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι πως η αφρικανική σκόνη μάς αποχαιρετά. Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών-διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, ρωτήθηκε από την «Π» αν υπάρχουν εκτιμήσεις για επεισόδια σκόνης και εντός καλοκαιριού. Απάντησε: «Οι επικίνδυνες μέρες είναι πέραν του συνηθισμένου. Για το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο. Ομως, είμαστε σε περίοδο που τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί». Σχετικά με το πόσο επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα από αιωρούμενα σωματίδια λόγω της σκόνης, τόνισε: «Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τι συμβαίνει σε όλη την πόλη, όπως με την αστική ρύπανση. Το δίκτυο των αισθητήρων μετρά μικρότερα σωματίδια. Ωστόσο, από τις μετρήσεις που υπάρχουν, βλέπουμε ότι οι τιμές είναι ανεβασμένες για την εποχή, σημαντικά πιο υψηλές, αλλά χωρίς να περνάνε κάποια όρια που κάνουν την κατάσταση επικίνδυνη για τους περισσότερους. Προφανώς οι ευαίσθητες ομάδες πάντα αντιμετωπίζουν επιπτώσεις, αλλά ο γενικός πληθυσμός δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φθηνό τιμολόγιο ρεύματος μεσημβρινές ώρες, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Καλαμάτα: Δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο, ένταση και τραυματισμοί στα δικαστήρια, δύο προσαγωγές ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Κοινωνικός τουρισμός 2024-2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις για φθηνές και δωρεάν διακοπές, οι δικαιούχοι, τα μόρια

Αχαΐα: Πήρε χρήματα για βιασμό και αθωώθηκε!

Ασπρόπυργος: Τη βίασε μέσα σε βαν και την έστειλε στο νοσοκομείο με αιμορραγία, το «γεμάτο λεωφορείο» και η άγρια επίθεση

Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε μαθητές: Πάρτι σε ξενοδοχεία και ληστείες εκτός Πατρών!