Φινλανδία: Προτείνει έκτακτη νομοθεσία για τον έλεγχο της μετανάστευσης στα σύνορα με τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως όπλο, καταγγέλλοντας ότι η Δύση επιδίδεται σε εκστρατεία δυσφήμησης.

φινλανδία

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση της να θεσπίσει έκτακτη νομοθεσία με στόχο τον περιορισμό της ροής των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνόρων της με τη Ρωσία.

Η πρόταση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στις σχέσεις μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας, καθώς η Φινλανδία προχωρά στην αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία έκλεισε τα μήκους 1.340 χιλιομέτρων σύνορά της με τη Ρωσία πέρυσι μετά την αύξηση των αφίξεων μεταναστών από χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία, λίγο καιρό αφού το Ελσίνκι εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, το οποίο στηρίζει την Ουκρανία έναντι στη ρωσική εισβολή.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως όπλο, καταγγέλλοντας ότι η Δύση επιδίδεται σε εκστρατεία δυσφήμησης.

Μόνο μερικές δεκάδες μετανάστες έχουν φτάσει στη Φινλανδία μέσω της Ρωσίας φέτος, αφού το Ελσίνκι έκλεισε τα μεθοριακά περάσματα, έναντι 1.300 πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της φινλανδικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.

Ωστόσο οι Φινλανδοί πολιτικοί εκτιμούν ότι η έκτακτη νομοθεσία είναι απαραίτητη καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει κάνοντας το ταξίδι πιο εύκολο.

«Είναι καθήκον της κυβέρνησης να φροντίσει για την ασφάλεια των συνόρων, της Φινλανδίας και των Φινλανδών σε κάθε περίσταση», σχολίασε ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μας προσφέρει ακόμη αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ελπίζω το έργο μας να ανοίξει τον δρόμο για λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμό αναγνωρίζει ότι η απέλαση των μεταναστών χωρίς να εξεταστεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου θα παραβίαζε τις δεσμεύσεις της Φινλανδίας αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Όμως ο Όρπο σημείωσε ότι αυτό θα έχει προσωρινή ισχύ και θα ενεργοποιείται σε έκτακτες περιστάσεις.

Σύμφωνα με το protothema, τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας είναι τα μεγαλύτερα που διαθέτει η ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Το Ελσίνκι επιθυμεί η ΕΕ να επιτρέψει να γίνονται εξαιρέσεις στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική όταν σε μια χώρα μέλος στέλνονται σκοπίμως μετανάστες με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία της.

Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφίσουν τα πέντε έκτα των βουλευτών στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας και τις πιθανότητες αυτό να συμβεί να είναι μικρές.

Βάσει της πρότασης αυτής, οι συνοριακές αρχές θα μπορούν να απωθούν τους αιτούντες άσυλο από τη Ρωσία με ή χωρίς τη χρήση βίας. Εξαιρέσεις προβλέπονται για τα παιδιά και τους ανάπηρους.

 

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στο Κιλκίς: 54χρονος πυροβόλησε και σκότωσε 45χρονο

ΖΩΝΤΑΝΑ Κηδεία Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποτάμι θρήνου, οι Ιρανοί αποτίουν φόρο τιμής στον πρόεδρο Ραϊσί

Ασπρόπυργος: Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο οδηγός που βίασε την 27χρονη

Αχαΐα: Πήρε χρήματα για βιασμό και αθωώθηκε!

Καλαμάτα: Δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο, ένταση και τραυματισμοί στα δικαστήρια, δύο προσαγωγές ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop