Ο μεγαλύτερος αιμοδότης της τοπικής οικονομίας

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος είναι αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Η επιχειρηματικότητα είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και η κοινωνία μας είναι στυλοβάτης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη από μία καταναλωτική συνείδηση, που θα ενισχύει την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και μία επιχειρηματικότητα με μεγαλύτερη εξωστρέφεια προς την τοπική κοινωνία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τολμώ να πω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αλλά έχουμε μπροστά μας δρόμο, τον οποίο τον διανύουμε με ταχύτητα, στρατηγική και διάθεση για δουλειά.

Μία σειρά σημαντικών χαρακτηριστικών δίνουν ώθηση στον μετασχηματισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αναδεικνύουν τη δυναμική της και την καθιστούν ιδανική, ως τόπο προσέλκυσης επενδύσεων σε κάθε τομέα.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2019-2022 δόθηκαν συνολικά 190 εκατ. ευρώ σε Προγράμματα και Δράσεις ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας, που αφορούν σε 7.000 επιχειρήσεις των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η Δυτική Ελλάδα, περιοχή ισχυρών δυνατοτήτων και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, αλλάζει. Στηρίζει τα επενδυτικά σχέδια σε κάθε στάδιο, με καινοτόμα εφόδια, εξατομικευμένες υπηρεσίες και πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα.

Η Περιφέρεια εξελίσσεται σε ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα, με 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα το 2023 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις €. Πρόκειται για έργα, που ολοκληρώνονται, γι’ αυτό και κάθε χρόνο πετυχαίνουμε μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών. Στα 189 εκατ. € περίπου έφτασαν οι πληρωμές το 2023, κάπου 10 εκ. ευρώ παραπάνω από το 2022, γεγονός που δείχνει τη διαρκή επιτάχυνση.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο που δείχνει την επιτάχυνση και τον πολλαπλασιασμό του έργου είναι ότι η Περιφέρεια πετυχαίνει σταθερά κάθε χρόνο τον υπερδιπλασιασμό των πιστώσεων που κατανέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή έργων. Το αρχικό όριο πιστώσεων του 2023 ήταν στα 20,8 εκατ. €, το μεγαλύτερο από το 2011, αλλά και πάλι εμείς πετύχαμε να το εκτοξεύσουμε τελικά στα 49,9 εκατ. €.

Στοιχείο που καταδεικνύει τους ρυθμούς ανάπτυξής μας είναι ακόμη το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε το ΕΣΠΑ 2014-2020 με 7.417 έργα και με τις νομικές δεσμεύσεις να έχουν φτάσει στα 801,3 εκατ. €, υπερκαλύπτοντας κατά 105% τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η απορροφητικότητα, που ήταν μόλις στο 26,6% το 2019, έφτασε στο 105% μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια και επίσης, ενώ το 96% των έργων εντάχθηκε την τελευταία 4ετία.

Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά. Ξεκινήσαμε το ΕΣΠΑ 2021-2027. Ενα νέο πρόγραμμα, σημαντικά πιο ενισχυμένο από το ΕΣΠΑ που τελείωσε, συνολικού ύψους 628,5 εκατ. €. Και το ξεκινήσαμε, με ταχύτητα και την ίδια εμπροσθοβαρή λογική που μας διέπει από την αρχή. Ηδη, μέσα στο 2023, εκδώσαμε δεκάδες προσκλήσεις και εντάσσουμε διαρκώς νέα έργα ή με άλλα λόγια, έχοντας ήδη ενεργοποιήσει ένα σημαντικό μέρος που υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού προγράμματος!

Η Περιφέρεια κάθε χρόνο αυξάνει τα έσοδά της. Το 2023 είχε έσοδα πάνω από 490 εκ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022 και 115,3% σε σχέση με το 2019. Και τι σημαίνει πολύ απλά αυτό; Οτι κάθε χρόνο έχει τη δυνατότητα να πληρώνει ακόμα περισσότερα. Ξεκινήσαμε το 2019, πληρώνοντας σε παραστατικά κάπου 87,5 εκατ. € και φτάσαμε το 2023 να έχουμε πληρώσει παραστατικά ύψους 223 εκατ. €. Δηλαδή, τριπλασιάσαμε το οικονομικό μέγεθος της Περιφέρειας μέσα σε μία θητεία!

Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Περιφέρεια απέδωσε 611.000 € κάθε μέρα στην τοπική οικονομία.

Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της τοπικής Οικονομίας!