5 μυστικά για καλύτερες digital συνήθειες

Ναι, η τεχνολογία είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, όπως ακριβώς και τα social media, ενίοτε όμως, όταν υπερβαίνουμε τα φυσιολογικά όρια χρήσης τους, μπορούν να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

digital-sinitheies Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Εάν έχεις παρατηρήσει πως περνάς υπερβολικά πολύ χρόνο στο διαδίκτυο και τα social media και μπορείς να αναγνωρίσεις πως κάτι πρέπει να κάνεις για αυτό, τότε ίσως αυτά τα μυστικά να μπορέσουν να σε βοηθήσουν για πιο υγιείς και καλύτερες digital συνήθειες.

Ναι, η τεχνολογία είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, όπως ακριβώς και τα social media, ενίοτε όμως, όταν υπερβαίνουμε τα φυσιολογικά όρια χρήσης τους, μπορούν να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

via GIPHY

Είναι απαραίτητο επομένως, να χτίσουμε σωστές digital συνήθειες, κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο όταν η ρουτίνα μας περιλαμβάνει μία με δύο ώρες ημερησίως σε σκρολάρισμα. Και δεν το λέω, για να περηφανευτούμε!

Γιατί είναι καλή ιδέα να βελτιώσεις τις online συνήθειές σου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, ειδικότερα όμως εάν:

  • Περνάς πολύ χρόνο στα social media και όχι αρκετό χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα στην πραγματική ζωή
  • Τσεκάρεις διαρκώς το κινητό και τα μέιλ σου και αυτό επηρεάζεται τη ροή και τον ρυθμό της δουλειάς σου
  • Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς σε ένα task κάθε φορά, επειδή προσπαθείς για τα πάντα ταυτόχρονα
  • Νιώθεις πως πάντα μένεις πίσω και είναι οριακά αδύνατον να συντονιστείς

Παρακάτω θα βρεις τα 10 μυστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν:

1. Κατάλαβε γιατί είναι σημαντικό να βελτιώσεις τις digital συνήθειές σου

Τα οφέλη είναι πολλαπλά και επεκτείνονται σε διάφορες παραμέτρους της ζωής σου. Για παράδειγμα, θα είσαι πιο παραγωγική, θα μειώσεις τον αριθμό των περισπασμών, θα βελτιώσεις τα επίπεδα συγκέντρωσής σου, θα ξεκαθαρίσεις τον digital χώρο σου και θα καλλιεργήσεις περισσότερο τις σχέσεις σου με άλλους ανθρώπους.

digital-sinitheies

Φωτογραφία από Michael Burrows (pexels.com)

2. Διευκρίνισε τις περιοχές της ζωής σου που χρειάζονται αλλαγές

Δώσε την προσοχή σου στο πόσο χρόνο σπαταλάς στα social media, παρατήρησε πώς ακριβώς χρησιμοποιείς τον χρόνο που αφιερώνεις online, με ποιον τρόπο υπάρχει διαδραστικότητα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι ρουτίνα ακολουθείς στις ειδοποιήσεις που έχεις στα μέιλ σου ή όταν αυτές «σκάνε» στην οθόνη σου. Δίνοντας την προσοχή σου σε όλα αυτά, θα μπορέσεις με μεγαλύτερη επιτυχία να καταστρώσεις ένα πλάνο βελτίωσης των online συνηθειών σου.

3. Προγραμμάτισε τον χρόνο που αφιερώνεις online

Μην πέφτεις στην παγίδα του ατελείωτου σκρολαρίσματος από λόγους βαρεμάρας ή επειδή δε θέλεις να διαχειριστείς άλλες προκλήσεις και υποχρεώσεις της καθημερινότητάς σου. Ο χρόνος που προσφέρεις στα social media και στον digital κόσμο θα πρέπει να οργανώνεται με περισσότερη ενσυνειδητότητα, οπότε οριοθέτησε χρονικά το πόση ώρα θα περνάς ή ΔΕ θα περνάς online.

xronos-online

Φωτογραφία από fauxels (pexels.com)

4. Κάνε συχνά διαλείμματα

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνεις διαλείμματα από την online πραγματικότητα, είτε αυτή λέγεται social media είτε μέιλ και tasks διαδικτυακά. Ο χρόνος μακριά από την τεχνολογία θα σε βοηθήσει αισθητά να αποφύγεις το burnout και θα μπορείς πραγματικά να είσαι αφοσιωμένη σε ό,τι έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα σου. Αντί να προσφέρεις τόσο χρόνο online, μπορείς να ασχοληθείς με το σώμα σου, να κάνεις ένα περίπατο, να δοκιμάσεις το journaling ή τον διαλογισμό.

5. Μείνε σταθερή στο πλάνο σου και αξιολόγησε την πορεία σου

Ωραία και αποφάσισες να δημιουργήσεις ένα πλάνο για πιο υγιή σχέση με το διαδίκτυο και τα social media, τώρα μείνε πιστή σε αυτό. Ξεκινά να αξιολογείς την πορεία και την εξέλιξή σου, κάτι που θα σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις αυτή την τακτική και θα σε κρατήσει στον «σωστό δρόμο» προς την επίτευξη του συνολικού σου πλάνου.

Επίσης, μην ξεχνάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνεις ένα «συμμάζεμα», ένα ξεκαθάρισμα στα online δεδομένα σου, ακριβώς όπως θα έκανες και στο σπίτι σου, ενώ μπορείς να κρατήσεις στο minimum όσα πρέπει να κάνεις ψηφιακά, να ορίσεις συγκεκριμένο χρόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες (π.χ. πότε θα ανοίξεις τα μέιλ σου) και έτσι, με την πάροδο του χρόνου, θα αποτοξινωθείς από την 24ωρη σύνδεση με τον digital κόσμο!

Με πληροφορίες από toniakendrick.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ