Αχαΐα: «Επιδημιολογική βόμβα» η νοσηλεία ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων – Απίστευτες καταστάσεις καταγγέλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών

Σε ανακοίνωσή της Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), καταγγέλει τις «απάνθρωπες και αναξιοπρεπείς συνθήκες» νοσηλείας των ασθενών,  κάνοντας λόγο για «επιδημιολογική βόμβα».

Αχαΐα: «Επιδημιολογική βόμβα» η νοσηλεία ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων - Απίστευτες καταστάσεις καταγγέλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Εικόνα από το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία της Αχαΐας λόγω και της έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών. Εξαιτίας της έλλειψης κλινών πολλοί ασθενείς καταλήγουν να νοσηλεύονται σε φορεία στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), γεγονός που δημιουργεί μία πληθώρα προβλημάτων με αντίκτυπο τόσο στους ασθενείς όσο και στο υγειονομικό προσωπικό.

Πάτρα: Στα πρώτα της χώρας το Νοσοκομείο Ρίου σε επείγοντα περιστατικά – Αριθμός ρεκόρ ασθενών στα ΤΕΠ

Σε ανακοίνωσή της Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), καταγγέλει τις «απάνθρωπες και αναξιοπρεπείς συνθήκες» νοσηλείας των ασθενών,  κάνοντας λόγο για «επιδημιολογική βόμβα».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Αρχικά, οι συνθήκες νοσηλείας και περίθαλψης εκτός από απάνθρωπες και αναξιοπρεπείς για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, δεν είναι και οι δέουσες εφόσον δεν πληρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής λόγω του συγχρωτισμού.

Ενδεικτικά, μετά την εφημερία της 10ης Ιανουαρίου 2024, στα ΤΕΠ του ΠΓΝΠ βρίσκονταν 41 νοσηλευόμενοι ασθενείς ,αρκετοί εξ αυτών βαρέως πάσχοντες, ενώ κατά μέσο όρο μετά από κάθε γενική εφημερία παραμένουν γύρω στους 20-30.

Το φαινόμενο αυτό επιτείνεται τις ημέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου όπου προστίθενται οι νέοι ασθενείς που εξετάζονται στο ΤΕΠ, με αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές αλλά και συνθήκες επιδημιολογικής βόμβας μιας και οι ασθενείς μαζί με τους συνοδούς τους συνωστίζονται χωρίς να υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως πρόσβαση σε WC, στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο ειδικά σε μια περίοδο που παρουσιάζεται έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων .

Όσον αφορά στη λοιπή λειτουργία του ΤΕΠ, το έργο της εφημερίας δυσχεραίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, καθιστώντας τις συνθήκες επισφαλείς τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό που εργάζεται σε συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς ,ακροβατώντας μεταξύ εξυπηρέτησης των ήδη νοσηλευόμενων και των υπό εξέταση νέων ασθενών .Ειδικά αν αναλογιστούμε πως το υπάρχον προσωπικό που δουλεύει αγόγγυστα με πολλές χρωστούμενες άδειες και χωρίς ρεπό δεν επαρκεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του τμήματος για την εξυπηρέτηση των ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ τις μέρες της γενικής εφημερίας. Αποτέλεσμα είναι να σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση (έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση) των νέων περιστατικών της εφημερίας.

Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές ότι οι συνθήκες εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΤΕΠ είναι ιδιαίτερα δύσκολες σε σημείο που μπορεί να καθιστούν επισφαλή τη σωστή διαχείριση των περιστατικών και κατ’ επέκταση την εύρυθμη λειτουργία της εφημερίας. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

Η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη και έχει αιτία:

• Την υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις που επί της ουσίας οδηγεί τους ασθενείς να επιλέξουν «ελεύθερα» μεταξύ του ιδιωτικού τομέα υγείας, του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να περιμένουν ένα «δωμάτιο στον ήλιο» σε ένα δημόσιο νοσοκομείο μετά από πολύμηνες αναμονές για ένα χειρουργείο ή μια διαγνωστική εξέταση .

• Την ανεπάρκεια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η οποία αδυνατεί να επιτελέσει το ρόλο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού αλλά και να εξυπηρετήσει τα πιο ελαφριά περιστατικά με Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που θα λειτουργούν στελεχωμένα όλο το 24ωρο

• Την υποστελέχωση και υπολειτουργία των νοσοκομειακών δομών ειδικά των περιφερειακών ,γεγονός που οδηγεί σε μεγάλο κύμα διακομιδών ,ξεσπιτώνοντας ασθενείς και τις οικογένειές τους, επιφορτίζοντας τα νοσοκομεία του νομού μας που λειτουργούν ήδη στο κόκκινο. Χαρακτηριστικά συνεχίζονται οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού προς το νοσοκομείο του Πύργου αλλά και του Αιγίου εδώ και μια τριετία με την επίκληση των έκτακτων συνθηκών

Η κατάσταση αυτή προσβάλλει την ανθρωπιά μας και υποβιβάζει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Δεν ανεχόμαστε τέτοιες συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς ούτε τέτοιες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους μας.

Διεκδικούμε:

• Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία

• Ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με κατεπείγουσες διαδικασίες

Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς (διοικήσεις νοσοκομείων,6η ΥΠΕ, Υπουργείο) να δώσουν λύση για το μείζον αυτό ζήτημα που καθιστά επισφαλείς τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και δυσχεραίνει το έργο των συναδέλφων υγειονομικών.

Κορονοϊός: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία υπερβαίνουν τα επίπεδα του περσινού Ιανουαρίου – Αύξηση θανάτων – Εμβόλια και στα φαρμακεία

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ