Αχαΐα: Το ιστορικό και δημογραφικό προφίλ της Αιγιάλειας (Β’ μέρος)

Στην περιοχή του Διακοπτού Αιγιαλείας βρίσκονταν κατά την αρχαιότητα τρεις σημαντικές πόλεις, η Ελίκη, η Βούρα και η Κερύνεια.

Αχαΐα: Το ιστορικό και δημογραφικό προφίλ της Αιγιάλειας (Β' μέρος)

Στην περιοχή του Διακοπτού Αιγιαλείας βρίσκονταν κατά την αρχαιότητα τρεις σημαντικές πόλεις, η Ελίκη, η Βούρα και η Κερύνεια. Η Ελίκη κατά τον Παυσανία ιδρύθηκε από Ίωνες και απείχε 40 στάδια από το Αίγιο και 12 από τη θάλασσα (Παυσανίας, 1992).

Επίκεντρο της Ιωνικής Δωδεκάπολης

Ήταν πρωτεύουσα της Ιωνικής Δωδεκάπολης και λατρευτικό κέντρο της Αχαΐας με επίκεντρο το ναό του Ελικόνιου Ποσειδώνα. Η πόλη καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό το χειμώνα του 373 π.Χ., μαζί με τη γειτονική Βούρα. Πολυετείς ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή έφεραν στο φως το καλοκαίρι του 2001 τα πρώτα ίχνη της κλασικής πόλης της Ελίκης, καθώς και ίχνη προϊστορικής πόλης της πρώιμης περιόδου του Χαλκού.

Αχαΐα: Το ιστορικό και δημογραφικό προφίλ της Αιγιάλειας (Β' μέρος)
Η αρχαία Βούρα ιδρύθηκε επίσης από Ίωνες και ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης και αργότερα της Β’ Αχαϊκής Συμπολιτείας. Κατά τον Παυσανία υπήρχε ναός της Αρτέμιδος που ήταν και προστάτιδα της πόλης, καθώς και του Διονύσου και της Δήμητρας. Κατά τον Παυσανία αποικία της Βούρας ήταν η Σύβαρις της Κάτω Ιταλίας.

Η ακρόπολη

Η Κερύνεια λέγεται ότι ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Ελίκης, ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης και μετέπειτα της Β’ Αχαϊκής Συμπολιτείας. Από κατοίκους της αχαϊκής Κερύνειας δημιουργήθηκε η ομώνυμη πόλη στην Κύπρο. Και για τη θέση της αρχαίας Κερύνειας αναφέρονται δύο εκδοχές. Τοπικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ομώνυμος οικισμός, ενώ κατά άλλη εκδοχή βρισκόταν κοντά στη θέση του σημερινού οικισμού Μαμουσιά.

Αχαΐα: Το ιστορικό και δημογραφικό προφίλ της Αιγιάλειας (Β' μέρος)

Δεν έχουμε ιδιαίτερες ενδείξεις σχετικά με την κατοίκηση της περιοχής κατά τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους. Είναι λογικό να υποθέσουμε όμως ότι οι όποιοι οικισμοί αυτού του τμήματος της Αιγιαλείας ακολούθησαν την τύχη της Πελοποννήσου, υποτάχθηκαν στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, υπέστησαν καταστροφές από τους Γότθους κατά τον 4° μ.Χ. αι. Κατά τους εποικισμούς των Σλάβων στην Πελοπόννησο τον 8° και 9° μ.Χ. αι.

Το Διακοπτό

Ο οικισμός Διακοπτό και η περιοχή γύρω από αυτόν περιλαμβάνεται στο βενετικό κτηματολόγιο της Βοστίτσας. Αναφέρεται ότι το χωριό χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Οι συνοικίες αυτές ήταν η Κερνίτσα, η Βρόστενα, η Επισκοπή και το Κάστρο (Πύργος) που μεταξύ τους δεν είχαν διακριτά όρια, αλλά όλες ανήκαν στην εδαφική περιοχή του Διακοπτού. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της εποχής πίστευαν ότι στην περιοχή που βρίσκονταν οι συνοικίες Επισκοπή και Κάστρο (Πύργος) βρισκόταν η αρχαία Βούρα που καταβυθίστηκε, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Στο Βενετικό Κτηματολόγιο της Βοστίτσας αναφέρεται επίσης και η μονή Αγίου Νικολάου και η Αγία Μονή.

Αχαΐα: Το ιστορικό και δημογραφικό προφίλ της Αιγιάλειας (Β' μέρος)
Σχετικά με την ετυμολογία των ονομάτων των οικισμών, το Διακοπτό αναφέρεται ότι πήρε το πήρε το όνομά του από ένα μεγάλο σεισμό που «έκοψε» το βουνό στα δύο. Το όνομα του οικισμού Βρόσθενα λέγεται ότι προέκυψε από παραφθορά των λέξεων «ευρύ» και «σθένος», λόγω του μεγάλου θάρρους και της δύναμης των ανθρώπων της περιοχής.

Το Μεσορρούγι

Στη βενετική καταγραφή Grimani του 1700 αναφέρεται οικισμός με το όνομα Μεσορρούγι και οικισμός με το όνομα Σόλης. Σχετικά με τον αρχικό σχηματισμό των οικισμών δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Αχαΐα: Το ιστορικό και δημογραφικό προφίλ της Αιγιάλειας (Β' μέρος)

Δεδομένου όμως ότι δεν έχουν βρεθεί ερείπια της αρχαίας πόλης, παρά μόνο ένα άγαλμα κοντά στο χωριό Μεσορρούγι, μια τέτοια άποψη δεν μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα. Για τη δημιουργία των μετέπειτα οικισμών μια ένδειξη δίνουν τα πολλά σλάβικα τοπωνύμια της ευρύτερης περιοχής της Νωνάκριδος, που υποδηλώνουν σλάβικη κατοίκηση της περιοχής πιθανόν κατά τον 8°-9ο μ.Χ. αι.

Παραλία Πλατάνου

Η Παραλία Πλατάνου απογράφηκε για πρώτη φορά αυτοτελώς το 1928. Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού που προέρχονταν κυρίως από τον Πλαίτανο, αλλά και άλλα ορεινά χωριά, άρχισαν να εγκαθίστανται στην Παραλία Πλατάνου γύρω στα 1887, όταν πέρασε από εκεί η σιδηροδρομική γραμμή και καθιερώθηκε στάση των σιδηροδρόμων.

Αχαΐα: Το ιστορικό και δημογραφικό προφίλ της Αιγιάλειας (Β' μέρος)

Από το σχηματισμό του οικισμού και έπειτα παρατηρείται μια σχετική αύξηση του πληθυσμού, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο άλλων παραθαλάσσιων οικισμών. Αυτό αποδίδεται στον περιορισμένο παραλιακό χώρο λόγω των βραχωδών όγκων της περιοχής.

  • Aπό τις “Επιλογές” του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου 2015

Αχαΐα: Το ιστορικό και δημογραφικό προφίλ της Αιγιάλειας (Β' μέρος)

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ